Økonomiske kvaler har sendt dansk landsholdsvolleyball i knæ.
Et millionunderskud i Volleyball Danmark, der strækker sig år tilbage, men som nu er ved at blive genoprettet, betyder, at forbundet har været tvunget til at prioritere i sine økonomiske midler.
Det går nu ud over de bedste kvindelige volleyballspillere i Danmark.
Forbundet har nemlig ikke råd til at sende både kvindelandsholdet og herrelandsholdet afsted til de næste to års EM-kvalifikationer, fortæller forperson i forbundets bestyrelse, Mads Olsen. Og da kvinderne "har et lavere sportsligt niveau end herrerne på europæisk plan", er valget faldet på herrerne.
Kvindelandsholdet vil derfor ikke deltage i EM-kvalifikationen i 2024 og 2025, men i stedet blot mødes til træningssamlinger og eventuelle kampe, hvis pengene rækker til det.
En beslutning, Mads Olsen "er utrolig ked af", men som har været vigtig for at rette op på økonomien.
- Det er jo virkelig smerteligt, siger han.
- Nogle gange, når man sidder som bestyrelsesformand, handler det ikke om at træffe gode beslutninger, men om at træffe de mindst dårlige beslutninger. Vi synes, vi har truffet den mindst dårlige beslutning. Men vi er godt klar over, at det er en dårlig beslutning, og der er ingen, der er stolte af den, siger han.
'Et voldsomt beløb, man skal op på'
Ifølge Mads Olsen koster det omtrent 1,5 millioner kroner at sende et hold afsted til en EM-kvalifikation, og så mange penge har forbundet ikke kunnet afsætte til begge landshold, fortæller forpersonen.
Og havde man valgt at fordele de penge, man har til rådighed, ligeligt mellem de to hold, "ville ingen af holdene komme afsted til internationale turneringer".
- Jeg ville da ønske, at nogen havde haft en bedre idé. Vi har forsøgt at gøre alt, hvad vi kunne, vi har fire- eller femdobbelt de kommercielle indtægter for forbundet, i forhold til da den nye bestyrelse tog over. Det er bare et voldsomt beløb, man skal op på for at kunne deltage i flere internationale turneringer, siger han.
Volleyball Danmarks økonomiske kvaler begyndte for flere år siden, og i 2019 blev en ny bestyrelse med Mads Olsen i spidsen indsat med det formål at genoprette økonomien.
Det er også i høj grad lykkedes, fortæller Mads Olsen, men da herrelandsholdet i 2022 kvalificerede sig til det såkaldte Golden League-stævne som det første danske landshold nogensinde, fik forbundet en uforudset udgift.
Volleyball Danmark var derfor - trods en øget indkomst - nødt til at låne penge fra de kommende års landsholdsbudgetter for at få råd til at sende herrelandsholdet afsted til turneringen, der blev afholdt i sommer.
Den prioritering står Mads Olesen på mål for.
- Selvfølgelig er det en langsigtet beslutning, som giver nogle rigtig irriterende kortsigtede konsekvenser. Men den her bestyrelse er kommet til for at rette op på økonomien, så det er selvfølgelig en vigtig prioritet for os, siger Mads Olsen.
Dif-formand ærgrer sig
Formand i Danmarks Idrætsforbund Hans Natorp kalder beslutningen ærgerlig og "nærmest smertelig".
For de danske idrætsforbund er det en kerneopgave at arbejde med landsholdene, fortæller han, men det kan man kun, "når der er styr på økonomien".
- Det kræver nogle gange nogle benhårde prioriteringer, som vi alle sammen er kede af, men det er så også forudsætningen for, at det kan blive godt på langt sigt.
- Hvis volleyballforbundet ikke agerer på situationen, er det også rigtig, rigtig ærgerligt, for så har vi bare ikke bæredygtig volleyball i fremtiden. Så de skal have respekt og anerkendelse for, at de tager fat, så de får bragt forbundet et bedre sted hen, siger Hans Natorp.
Formanden håber dog på, at Volleyball Danmark snarest muligt får styr på butikken igen, så de kan "prioritere rigtigt og sørge for at have landshold uden at låne penge".
- Det er ærgerligt, men det er desværre vilkårene engang i mellem. Jeg håber dog virkelig, at forbundet meget snart får økonomisk mulighed for at prioritere begge landshold, siger Hans Natorp.
Netop det er også ambitionen for Volleyball Danmark, fortæller Mads Olsen.
- Grundindstillingen er, at vi (fra 2025, red.) vender tilbage til sådan, som det var før alt det her. Nemlig at begge hold i en budgetperiode kommer afsted i to til tre internationale turneringer, siger Mads Olsen.