Det er ikke så svært, når man først får det lært.
Selvom Krumme-filmene næppe er nået hele vejen til Kina, så indrammer titelsangen til filmen om Krumme og familien Krumborg alligevel meget god det, som er sket med kinesisk paraidræt de seneste mange år.
For når det handler om de paralympiske lege, kan kineserne tilsyneladende gøre, hvad de vil.
Kineserne har på de første fem dage af dette års paralympiske vinterlege allerede nappet flere end 20 medaljer. En skærende kontrast til den ene medalje Kina har hentet ved de foregående fem vinter-PL.
Den store fremgang kommer ikke bag på lektor i Kina-studier på Aarhus Universitet, Mette Thunø. For når Kina har muligheden for at vise sig frem for sportens verden, tøver nationen ikke med at sætter alle midler ind. Og når de så tilmed er værter, har man alle ingredienserne til en perfekt kinesisk cocktail, hvor paralympisk succes og national ære går hånd i hånd.
- Når Kina påtager sig rollen som vært, indebærer det, at omfattende infrastrukturprojekter sættes i gang, særligt da Kina ikke i forvejen havde vintersportsfaciliteter i noget stort omfang. Arbejde blev startet for lang tid siden, så de kinesiske atleter og paraatleter kunne forberede sig bedst muligt, lyder det fra Mette Thunø.
- Kineserne har haft en helt klar plan med at påtage sig værtskabet om at vise både verden og deres egne borgere, at de både kan være den fuldkomne vært logistisk set og medaljemæssigt præstere på højeste niveau.
Begyndte med værtskabet for OL i 2008
Kina og de paralympiske lege har dog langt fra altid været som pot og pande. Men da Kina i 2001 fik tildelt værtskabet for sommer-OL i 2008, satte det for alvor skub i de paralympiske medaljer.
Allerede ved de paralympiske lege i Athen i 2004 fordoblede Kina sine medaljer fra legene i Sydney i 2000. Og i 2008, da den paralympiske ild brændte i den kinesiske hovedstad Beijing, toppende Kina medaljetabellen ved legene med hele 211 medaljer. Og siden da, har Kina været den mest vindende nation ved de efterfølgende tre sommer-PL.
Succesen har kineserne dog ikke formået at overføre til de kolde sportsgrene, hvor det indtil dette vinter-PL kun er blevet til en enkelt medalje, siden Kina deltog ved de paralympiske vinterlege for første gang i Salt Lake City i 2002.
Men præcis som værtsskabet for sommer-OL i 2008 satte skub i den sommerolympiske og paralympiske medaljehøst, så har værtskabet for vinter-OL også sat skub i udviklingen af den kolde medaljehøst.
Ved det netop overstået vinter-OL hentede Kina hele 15 medaljer, hvor af ni var af fineste karat. Det placerede værtsnationen som den tredje mest vindende nation, og den tendens ser altså ud til at være ført videre over på de paralympiske vinterlege.
Bruger vinter-PL til at skabe en fortælling
Men fortællingen om de kinesiske medaljer ved vinter-PL har også en bagside. For selvom de kinesiske paraatleter lige nu er i spotlyset og henter guld til hjemlandet, er de også brikker i et spil, hvor den kinesiske regering gerne vil fremstå som et styre, der tager sig af alle borgere.
- Kina vil med sin paraolympiske satsning vise både omverdenen, men ikke mindst også sine egne borgere, at den politiske ledelse også har fokus på de paralympiske udøvere og deres præstationer, siger Mette Thunø.
- Der er siden de seneste paraolympiske vinterlege brugt mange resurser på landsdækkende træning og systematisk udvælgelse af de paraolympiske deltagere. De kinesiske ledere kan herigennem fremstå som inkluderende med fokus på borgere med fysiske funktionsnedsættelser.
- Det står lidt i modsætning til, hvordan personer med handicap ellers bliver behandlet i Kina, hvor de bliver diskrimineret på mange fronter og ikke mindst i forhold til arbejdsmarkedet.
I 2017 vedtog Kina en lov, der gjorde det muligt for en større andel af personer med handicap at gå i både skole og på universitet. Indtil da optog skoler og universiter, i følge Human Rights Watch, kun personer med fysiske handicap eller milde former for andre handicap, men udelukkede mange andre.
Vinter-PL strækker sig fra fredag den 4. marts frem til søndag den 13. marts. Du kan følge legene på DR's kanaler.