Ingen frisk luft. Intet træningsudstyr til at holde kroppen igang. Mislykkede forsøg på at skaffe psykologhjælp og ekstra mad til topatleter, der har brug for det. Og ikke-optimal rengøring.
Listen med kritikpunkter er efterhånden meget lang, når man ser på forholdene for to spillere fra det danske ishockeylandshold, der i en uge har siddet isoleret på et såkaldt karantænehotel uden for OL-byen på grund af positive coronatest.
Det har nu fået Danmarks Idrætsforbund til at indgive en officiel klage over forholdene til OL's øverste ledelse, oplyser DIF's formand Hans Natorp til DR Sporten.
De to spillere, Matthias Asperup og Nick Olesen, startede med at være isoleret i selve OL-byen, men de seneste fem døgn har de så været på et hotel.
- De er pressede. Vi kæmper med at få forholdene til at leve op til det, der er beskrevet i OL's playbook. Vi må konstatere, at rammerne ikke er i orden. Ud over det mentale med at de er til OL nu, men at de hverken kan træne eller forberede sig på andre måder, halter det med nogle helt basale ting.
Ifølge Hans Natorp er maden ikke tilstrækkelig. Udvalget er for ringe, og nogle dage kommer der simpelthen ikke nok af den.
- De er topatleter, så de skal have en nærende kost og mulighed for at vælge, hvad de vil spise. Det kan de ikke.
Den danske delegation har uden held forsøgt at få sendt mere mad ind til spillerne, ligesom de forgæves har forsøgt at sikre dem adgang til psykologhjælp.
Den er også gal med rengøringen og de sanitære forhold, og så er der problemer med internetforbindelsen, så det er svært for spillerne at være i dialog med resten af holdet.
Derudover har de ikke mulighed for at få frisk luft, og der er som nævnt i toppen ikke noget træningsudstyr til rådighed, så de kan "holde dampen oppe", som Hans Natorp udtrykker det.
- Vi har hele tiden vidst, at der var risiko for at havne i isolation. Det er ikke nogen overraskelse. Men der er nogle rammer, som der skal være styr på, fordi vi har at gøre med topatleter. Vi er nået dertil nu, at der er nogle forhold på det rent menneskelige plan, som ikke er okay, og det er en uacceptabel situation.
Hans Natorp kontaktede i lørdags den øverste ledelse i OL og udtrykte sin bekymring, og han fornemmer, det er blevet taget seriøst. Sagen er imidlertid den, at styringen af de olympiske lege er én ting - sundhed og håndteringen af corona er en anden. Det ansvar ligger hos de kinesiske myndigheder.
- Det er to parallelle systemer, og lige nu må jeg konstatere, at de to systemer ikke fungerer sammen. Jeg er virkelig ked af det på vores atleters vegne, siger DIF-formanden, der nu venter svar på sin klage.
Her kan du høre ham sætte flere ord på:
Tre spillere måtte blive hjemme
Det danske landsholds ankomst til Kina var heller ikke uden problemer.
De tre spillere Nicklas Jensen, Phillip Bruggisser og Jesper Jensen var ikke med flyet, da resten af truppen og staben rejste afsted den 31. januar, fordi de har været testet positive for corona i løbet af de seneste 30 dage.
Det betød, at de skulle bestå et ekstra indrejsekrav til Kina. Også selv om de var ude af den danske isolationsperiode.
Status mandag formiddag er, at Nicklas Jensen nu er ankommet til Beijing, mens de to andre stadig venter, oplyser Henrik Bach Nielsen, som er direktør for Danmarks Ishockey Union.
Af samme årsag blev kvindelandsholdets Michelle Weis forhindret i at rejse med, da hendes 22 holdkammerater tog afsted allerede den 27. januar.
Michelle Weis var derfor med mændenes fly fire dage senere.
Før OL var kvindelandsholdet samlet til en "corona-boble-træningslejr" i København, men det var ikke muligt for mændene, fordi nogle spillere havde kampe for deres klubhold.
Derfor valgte man at tage fem såkaldte "practice players" med til Beijing. Det er spillere, som ikke er skrevet ind som OL-deltagere, men som har til opgave at sikre optimale træningsvilkår for dem, der er.
Hvis det bliver nødvendigt - eksempelvis på grund af corona hos en anden spiller - kan de hentes ind som aktive deltagere.
De danske ishockeyherrer spiller første kamp på onsdag klokken 14.10 mod Tjekkiet.
Mandag spillede de en træningskamp på to gange 30 minutter mod Letland. Det endte 2-2, og DR Sporten fik efter kampen en kommentar fra landstræner Heinz Ehlers.
- Det her er utrolig uheldigt, men jeg er ikke bange for, at det påvirker truppen. Vi har selvfølgelig medlidenhed med dem, men vi forsøger at fokusere på det sportslige, sagde træneren, der ikke selv har været i kontakt med sine spillere.
Det har derimod holdkammeraten Frans Nielsen, som siger, at han og de andre ikke kan gøre andet end at håbe, de snart er fuldtallige.
- Vi har alle drømt om at være en del af det her OL, så det er forfærdeligt at se, at man har to siddende ude. Det er lidt stressende, at man ikke ved, om man selv er den næste, der havner derude (på karantænehotellet, red.). Vi krydser fingre for, at vores hold har set den sidste positive prøve nu, lød det fra Frans Nielsen.
Finnerne er også utilfredse
Danmark er ikke det første land, der klager over forholdene.
Søndag lød det fra Finlands cheftræner Jukka Jalonen, at hans spiller Marko Anttila "ikke får god mad" og at han er under et mentalt pres - ligesom de danske spillere.
- Vi ved, at han er fuldt ud sund og klar til at tage af sted. Det er derfor, vi tror, at Kina af én eller anden grund ikke vil respektere hans menneskerettigheder, lød det fra Jukka Jalonen på et videointerview med medierne.
Marko Anttila er angiveligt ikke længere i fare for at smitte andre, men alligevel har han altså ikke fået lov til at komme ud af sin isolation, selv om det er 18 dage siden, han testede positiv.
Polsk skøjteløber blev vækket om natten
Ifølge nyhedsbureauet Reuters er der efterhånden en længere række sager, hvor der er blevet klaget over forholdene for de smittede eller måske smittede atleter.
Blandt andre blev den svenske journalist Philip Gadd isoleret i en ambulance, da han ankom til Beijing, hvorefter han blev kørt til et karantænehotel.
Den polske skøjteløber, 26-årige Natalia Maliszewska, beskriver, hvordan hun pludselig blev vækket klokken tre om natten. Det bankede på døren til hendes isolations-hotelværelse, og da hun åbnede, stod der personer med kameraer i bælterne ude på gangen.
Hun blev også placeret i en ambulance.
- Jeg græd som en sindssyg, fordi jeg ikke vidste, hvad der foregik. Jeg følte mig slet ikke sikker, siger Natalia Maliszewska.
Hun har flere gange fået modstridende oplysninger om, hvordan hun skal forholde sig og om hu har ret til at konkurrere og træne, fordi hendes testsvar viser henholdsvis positiv og negativ med timers mellemrum.
Mere end 350 olympiske deltagere - herunder en del atleter - er ifølge nyhedsbureauet Reuters testet positive ved ankomsten til den kinesiske hovedstad siden den 23. januar.
De kan kun forlade særlige karantænehoteller, når de er fri for symptomer og testet negativ i to PCR-tests med 24 timers mellemrum.