Den tidligere verdensetter i kvindedouble i tennis Peng Shuai har beskyldt en kinesisk toppolitiker for at tiltvinge sig sex med hende.
Det skrev hun tirsdag på det kinesiske sociale medie Weibo ifølge nyhedsbureauet Reuters.
I opslaget, som kort efter offentliggørelsen blev slettet, beskylder hun toppolitikeren Zhang Gaoli for at begå seksuelt overgreb mod hende for tre år siden.
- Den eftermiddag gav jeg ikke samtykke, og jeg kunne ikke stoppe med at græde.
- Du tog mig med til dit hus og tvang mig og dig til at have et forhold, skriver hun ifølge BBC.
Peng Shuai skriver også, at hun ikke har beviser for overgrebet, men at hun vil fortælle sandheden.
DR Sporten har forsøgt at kontakte den kinesiske ambassade i Danmark, men det er i skrivende stund ikke lykkes. Wang Wenbin, der er talsperson for det kinesiske udenrigsministerium, sagde på et pressemøde, da han blev adspurgt om sagen, at han ikke var opmærksom på den.
- Det er ikke et spørgsmål, der er relateret til udenrigsanliggender, siger Wang Wenbin ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Ifølge Peng Shuai mødte hun Zhang Gaoli for mere end ti år siden, hvor de havde sex første gang. Derefter afbrød Zhang affæren, indtil for tre år siden, hvor han inviterede Peng til Beijing for at spille tennis, hvorefter Zhang, ifølge tennisspilleren, tvang hende til sex.
- Jeg ved, at jeg ikke kan sige det klart, og at det ikke nytter noget at sige det. Men jeg vil sige det alligevel, skriver Peng ifølge Washington Post.
Men det er ikke overraskende, at der lynhurtigt blev lukket ned for Pengs opslag på Weibo ifølge Casper Wichmann, der er daglig leder af Kinatænketanken ThinkChina ved Københavns Universitet.
- Indholdet er ikke unikt, men hovedpersonen er unik. Det er første gang, man ser sådan en sag ramme så højprominent en person. Det er derfor, Weibo bliver fuldstændig censureret.
- Det er virkelig, virkelig toppen. Zhang Gaoli var medlem af politbureauets stående udvalg, og det er toppen af kommunistpartiet i Kina og toppen af lederskabet, siger Casper Wichmann.
Netop på grund af Zhang Gaolis status i Kinas kommunistparti skaber sagen dønninger, og det er ikke uden personlig risiko, Peng står frem.
- Hun løber uden tvivl en personlig risiko ved at stå frem. Jeg vil ikke blive overrasket, hvis der kommer anklager om bedrageri, og hun får en dom eller en kæmpe bøde.
- Der er ingen tvivl om, at man vil forsøge at lukke på munden på hende fra toppen, fordi det rammer så højt oppe, siger Casper Wichmann.
I Kina angriber man ikke kommunistpartiet nedefra, forklarer Casper Wichmann, og det er generelt regeringspartiet, der styrer narrativet i de kinesiske medier, som alle er underlagt censur. Både traditionelle og internetbaserede medier.
Men selvom sager om seksuel krænkelse bliver tiet og censureret ihjel, så betyder det ikke, at det ikke eksisterer i Kina.
- Sagerne eksisterer uden tvivl. Det kinesiske samfund er indrettet meget patriarkalsk, så selvom der har været lidt MeToo i Kina, så har det slet ikke været på samme måde som i vesten. Det er ikke noget, vi har set komme ud i retssager, der har været lidt store sager, men kvindernes rettigheder er ikke rigtig blevet hørt i det på samme måde, som i Danmark. At det rammer så højt stående en politiker i kommunistpartiet, det er unikt, siger Casper Wichmann.
Men han har svært ved at se, at det kommer til at få konsekvenser for Zhang.
- Jeg tror ikke, det kommer til at få nogen konsekvenser for Zhang. Han vil ikke kommentere det, og man vil prøve at ignorere det, og slet ikke forholde sig til det. Der er heller ikke nogen kritisk presse, der vil gå efter ham og stille spørgsmål.
- Jeg tror, der er nogen inden for kvinderettighedsbevægelser, der vil få lidt mere blod på tanden og sige, at der er problemer med det her, siger Casper Wichmann.