Slut med tennis i Kina? WTA tager 'kæmpe beslutning' og suspenderer alle turneringer i Kina

WTA, der arrangerer kvindernes tennistour, har suspenderet alle turneringer i Kina efter Peng Shuai-sagen.

Peng Shuai. (Foto: © Susana Vera, Ritzau Scanpix)

Man skal væbne sig med tålmodighed, hvis man gerne vil se kvindetennis på højeste niveau i Kina.

WTA, kvindernes internationale tennisforbund, der også arrangerer WTA-touren, som er det højeste niveau, har gjort alvor af truslen om at stoppe al forretning med Kina.

Det oplyser WTA i en pressemeddelelse.

- Jeg kan ikke med god samvittighed bede vores atleter om at spille der, så længe Peng Shuai ikke må kommunikere frit og tilsyneladende er blevet presset til at modsige sine beskyldninger om seksuelle overgreb.

- Den nuværende situation taget i betragtning er jeg også meget bekymret for de risici, vores spillere og stab kan stå over for, hvis vi skulle afholde turneringer i Kina i 2022, lyder det fra WTA's administrerende direktør, Steve Simon, i en udtalelse.

Truslen og den efterfølgende beslutning om at gøre alvor heraf stammer fra sagen om den kinesiske tennisspiller Peng Shuai, der har været genstand for stor international opmærksomhed.

Peng Shuai beskyldte en tidligere kinesisk toppolitiker for at tiltvinge sig sex med hende. Efterfølgende blev Peng Shuai ikke set i næsten tre uger, før det kinesiske kommunistpartis avis, Global Times, offentliggjorde billeder af hende.

Siden fulgte Den Internationale Olympiske Komité (IOC) trop og fortalte, at man havde haft en 30 minutter lang videosamtale med Peng Shuai.

WTA har fastholdt dens overbevisning om, at de livstegn, der blev vist fra Global Times og IOC ikke var nok, og desuden gentaget kravet om en grundig og gennemsigtig undersøgelse af Peng Shuais beskyldninger, som forbundet mener, er blevet fejet under tæppet.

Derfor tager WTA nu den ultimative beslutning og kapper ethvert bånd til Kina, oplyses det i pressemeddelelsen. En beslutning, som bliver taget med fuld støtte fra organisationens bestyrelse. Dermed suspenderes alle turneringer i Kina og Hong Kong.

- Intet af dette er acceptabelt, og det kan heller ikke blive acceptabelt. Hvis magtfulde mennesker kan undertrykke kvinders stemme og feje beskyldninger om seksuelt misbrug under tæppet, så vil den base, hvorpå WTA blev grundlagt, ligestilling for kvinder, lide et kæmpe tilbageslag.

- Jeg vil og kan ikke lade det ske for WTA og dens spillere, siger Steve Simon.

WTA-direktør Steve Simon siger i pressemeddelelsen, at han er tilfreds med den store internationale opbakning, WTA har fået. (Foto: © Roslan Rahman, Ritzau Scanpix)

Farvel til en stor del af kagen

Selvom WTA har truet med at trække sine turneringer fra Kina, så er det stadig bemærkelsesværdigt, vurderer Michael Mortensen, der er tennisekspert hos Eurosport, at WTA gør alvor af truslen.

- Det er en kæmpe beslutning. WTA træder i karakter over for det kinesiske styre, og det er der jo ikke noget at sige til. De har selvfølgelig også opbakning fra alle spillerne, siger Michael Mortensen.

Flere tennisstjerner har vist støtte til Peng Shuai på sociale medier. Heriblandt Serena Williams, Novak Djokovic og Naomi Osaka.

WTA offentliggjorde i 2018, at man havde lavet en aftale med Kina om, at sæsonfinalen skulle spilles i den kinesiske by Shenzhen hvert år fra 2019 til 2030. Årets udgave blev dog flyttet til Mexico på grund af corona.

Det viser noget om den udvikling, der er sket med tennis i Kina gennem de seneste år. For tennis er blevet kæmpestort i Kina, forklarer Michael Mortensen.

- Det er vokset eksplostivt, specielt efter Li Na vandt sin første grand slam-titel (French Open i 2011, red.). Det er en sport i rivende udvikling, og mediebevågenheden er vokset massivt ved alle turneringerne, og det er også derfor, sagen med Peng Shuai er en kæmpe skandale, siger Michael Mortensen.

Der har været afholdt mellem 11 og 12 WTA-turneringer i Kina og Hong Kong hvert år fra 2016 til 2019. Til sammenligning var det i 2008 og 2009 blot to turneringer hvert år i Kina og Hong Kong ifølge WTA.

Med andre ord: Det er en stor bid af kagen, som WTA nu vinker farvel til ved at suspendere alle kinesiske turneringer.

- Rent pengemæssigt er det et kæmpe tab for WTA. Vi taler mange, mange millioner, de mister. Der er også mange point på spil, men man kan jo også forestille sig, at andre lande vil træde til, og sige, der gerne vil hjælpe i den her situation, fordi det er kun noget, tennis taber på, siger Michael Mortensen.

IOC-præsident Thomas Bach midt i et videoopkald med Peng Shuai. IOC er, sammen med det kinesiske medie Global Times, de eneste, der er lykkedes med at komme i kontakt med Peng Shuai. I opkaldet sagde Peng Shuai ifølge IOC, at hun har det godt. (Foto: © GREG MARTIN/IOC, Ritzau Scanpix)

Direktøren i WTA, Steve Simon, udtrykte i pressemeddelelsen sin tilfredshed med 'den enorme internationale støtte, WTA har modtaget for vores holdning i denne sag', og Michael Mortensen vurderer, at herrernes tennistour, ATP, kunne finde på at følge i WTA's fodspor.

- Det, som også er interessant, er, hvordan ATP forholder sig i den her situation. De turneringer, der spilles i Kina, er ATP Touren jo også en del af, så jeg kunne forestille mig, at ATP Touren vil være solidarisk og også trække sig ud af turneringer i Kina. Så det her er jo storpolitik på allerhøjeste klinge, siger Michael Mortensen.

Der er et stort hul i tenniskalenderen, der skal fyldes ud, påpeger Michael Mortensen, uanset om ATP følger WTA's eksempel eller ej.

- De andre store tennisnationer må sætte sig sammen og finde en løsning. De her turneringer er så vigtige. Man kan ikke bare miste ni turneringer, som er nogle af de største overhovedet, så man bliver nødt til at finde steder at afholde dem. Mon ikke der nok skal findes en løsning, så de turneringer bliver spillet et andet sted, hvis vi når dertil, siger Michael Mortensen.