Andy Murray knyttede næven. Sejr. Videre til anden runde i den prestigefyldte tennisturnering, Australien Open.
Går 34-årige Murray hele vejen, indkasserer han i omegnen af tre millioner dollars. Det samme kunne han tjene ved at spille en enkelt opvisningskamp i Saudi Arabien. Men nej tak. Tomlen nedad fra Murray.
Dertil har landet et for blakket ry, når det kommer til brud på menneskerettighederne, og Murray har takket nej til flere henvendelser fra det arabiske kongerige, forklarer hans agent Matt Gentry.
- Hvis han føler stærkt for en sag, er han på et stadie i sin karriere, hvor han glædeligt fremhæver den og tager debatten med folk. Han er ikke bange for at komme med sin mening, siger Matt Gentry til The Times.
- Hvis du tidligere har været nummer ét i verden, kan du potentielt tjene to millioner dollars for en opvisningskamp. De har betalt nogle vilde summer for at få de globale topnavne over. Det samme gælder i golf.
Og Saudi Arabien har da også investeret cirka 200 millioner dollars i den asiatiske golftour for at kunne afholde store turneringer de kommende år. Med et klart formål.
En arabisk reform
Topnavne som amerikanske Jordan Spieth har kaldt Saudi Arabiens engagement i sport for en trussel for hjemlandets golftour, PGA. Omvendt kan det også gavne golfspillerne, da de mange økonomiske midler er med til at udvikle og modernisere sporten, siger den amerikanske golfspiller.
Men pengestrømmen til ketsjer- og køllesporten handler om mere end titler og stjernenavne.
Det er nemlig endnu et greb i Saudi Arabiens omfattende sportswashing-strategi, fortæller Fannie Agerschou-Madsen, ekstern lektor på Københavns Universitet med speciale i Saudi-Arabien.
Landet er i gang med en tostrenget strategi, hvor sport fungerer som udstillingsvindue. Saudi Arabien har længe været afhængig af indkomsten, som landet mange oliekilder generer. Men det sorte guld har en udløbsdato, og derfor handler det om at finde pengene andetsteds - eksempelvis i turisme og underholdning.
Reformen handler dog ikke blot om økonomiske investeringer, men også om at sikre sig opbakning fra sin egen befolkning.
- Der er en meget ung og veluddannet befolkning, som vil have mere frihed og flere sociale muligheder.
- Sport er noget, regeringen er nødt til at pushe, for der er en kæmpe sundhedskrise med en befolkning, der er i dårlig form og har mange afledte livsstilssygdomme, siger Fannie Agerschou-Madsen.
Nytter det med 'nej tak'?
Her fungerer navne som Andy Murray og andre stjernenavne som trækplaster. Hvis de altså takker ja. For Saudi Arabien er også involveret i krigen mod Yemen og drabet på journalisten Jamal Khashoggi.
Det er et dilemma, som sportsudøvere, kunstnere, virksomheder og politikere skal forholde sig til. Hvorvidt Murrays afvisning reelt nytter noget, er svært at spå om, udtrykker Fannie Agerschou-Madsen.
- Det sender et vigtigt signal til den saudiske regering. Især når det er så stor en stjerne. Men det er ikke, fordi de så ændrer forholdene med ét. Overhovedet ikke.
- Fra de saudiske magthaveres perspektiv er de i gang med en vigtig reformproces, og de anerkender ikke kritikken. De mener, at omverden blander sig i interne anliggender, og at der bliver kørt en hetz, siger hun.
DR Sporten har forsøgt at få en kommentar fra Saudi Arabiens ambassade.