Når Pernille Blume er nødt til at tage astmamedicin for at forfølge sin svømmekarriere, er hun langt fra alene.
Selv har hun udtalt, at det er mere reglen end undtagelsen, at svømmere har astma, ligesom Dansk Svømmeunion bekræfter, at det er en "velkendt problematik".
Ifølge Vibeke Backer, der er professor og overlæge ved Lungemedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital, er atleter fra især fem-seks sportsgrene i særlig risiko for at udvikle astma.
Det handler om svømmere, roere, løbere på mellemdistance, cykelryttere, langrendsløbere og hurtigløb på skøjter.
Her er astmaforekomsten op til 40 procent, mens den ved den øvrige befolkning ligger på 8-10 procent.
- De river lungerne op
Forskningen har ikke noget entydigt svar på, hvorfor det forholder sig sådan, men Vibeke Backers formodning er, at det skyldes den måde, atleterne trækker vejret på:
- I disse sportsgrene har atleterne et meget dybt og vedvarende vejrtrækningsmønster, som irriterer og ødelægger deres slimhinder. Oven i det træner de rigtig meget, og det river deres lunger op, siger hun.
- Du ser ikke det samme i eksempelvis håndbold og fodbold, fordi det ikke er en udholdenhedsport på samme måde. Der er lidt løb, og så er der pause.
Danskere udmærker sig særligt inden for de fem-seks sportsgrene, der har de særlige vejrtrækningsmønster, og derfor er astma ifølge Vibeke Bacher udbredt blandt danske atleter.