Kinesiske OL-svømmere skal dopingtestes dobbelt så meget som andre

Som følge af at 23 kinesiske svømmere forud for det seneste OL testede positiv for doping, kan kinesiske svømmere se frem til dobbelt så mange tests ved det kommende OL.

Kinas Wang Shuner en af de svømmere, landet sender til OL. (Foto: © Manan Vatsyayana, Ritzau Scanpix)

Kinesiske svømmere kommer under dopingvagthundenes lup under OL.

De vil nemlig blive testet dobbelt så mange gange som de fleste andre.

Mens atleter som standard skal testes fire gange i løbet af månederne op til og under OL, vil de kinesiske svømmere således blive testet intet mindre end otte gange, skriver Det Internationale Svømmeforbund i en pressemeddelelse ifølge Reuters.

Den øgede bevågenhed kommer i kølvandet på, at det i slutningen af april kom frem, at 23 kinesiske svømmere kort før OL i 2021 blev testet positiv, men alligevel fik lov at deltage ved legene i Tokyo.

11 af de 23 svømmere, der testede positiv før OL i 2021, står på deltagerlisten ved sommerens OL. (Foto: © Manan Vatsyayana, Ritzau Scanpix)

Svømmerne fik lov til at deltage, fordi Det Internationale Antidopingagentur, Wada, efter undersøgelser ikke fandt grund til at bestride de kinesiske antidopingmyndigheders forklaring på de positive tests.

En forklaring, som lød på, at svømmerne skulle have spist mad fra et køkken, der var kontamineret med den receptpligtige hjertemedicin trimetazidin.

Rapport frikender Wada og svømmeforbundet

Både Wada og Det Internationale Svømmeforbund har siden været under heftig kritik for håndteringen af sagen.

Blandt kritikerne er Danmarks Atletkomité, Det Amerikanske Antidopingagentur, og en række store, velkendte svømmestjerner som den syvdobbelte OL-guldvinder Katie Ledecky.

- Vores tillid til nogle af systemerne (anti-doping, red.) er lavere end nogensinde.

- Det virker ikke til, at alt gik efter bogen i håndteringen af sagen, sagde Katie Ledecky til CBS News Sunday Morning i juni.

Katie Ledecky savner gennemsigtighed fra Wada i sagen. (Foto: © Al Bello, Ritzau Scanpix)

Spørger man Wada og Det Internationale Svømmeforbund, er alt dog foregået efter bogen.

Begge organisationer har inden for den seneste uge udgivet resultaterne fra to undersøgelser af sagens håndtering. Og her er der ikke fundet grund til at betvivle beslutningen om ikke at udstede en midlertidig udelukkelse og lade svømmerne deltage i legene i 2021.

- (...) Wada udviste ikke nogen partiskhed over for Kina, og dets beslutning om ikke at appellere kineserne svømmesagen var 'uomtvistelig rimelig' baseret på beviserne.

- Som rapporten viser, gennemgik Wada denne sag med en sund skepsis, som det gør i alle sådanne sager, siger Wada-præsident Witold Bánka i en pressemeddelelse.

Det til trods kan de kinesiske svømmere altså se frem til yderligere dopingprøver i år.

I alt står 11 af de 23 kinesiske svømmere, som blev testet positiv forud for OL i 2021, på deltagerlisten til legene i Paris.

Svømmekonkurrencerne ved OL begynder den 27. juli.