På baggrund af forårets beretninger om mistrivsel blandt landsholdssvømmere har DIF (Danmarks Idrætsforbund) og Team Danmark sat hårdt ind på at få belyst forholdene.
Det sker gennem en uvildig undersøgelse.
Det er nu besluttet, at det bliver Kammeradvokaten, der får opgaven med at stå for undersøgelsen, hvor op mod 700 elitesvømmere skal spørges til de forhold, de har oplevet.
DIF og Team Danmark besluttede i maj måned i samråd med Kulturministeriet at sætte arbejdet med et kommissorium for undersøgelsen i gang. Dén del er nu afsluttet, og med valget af Kammeradvokaten går undersøgelsen nu ind i næste fase.
- Vi ser med meget stor alvor på de sager, der har været fremme i pressen i løbet af foråret, og vi ønsker at få undersøgt forholdene til bunds af hensyn til alle de involverede. Med valget af Kammeradvokaten bliver undersøgelsen formelt sat i gang.
- Vi giver nu undersøgerne arbejdsro og afventer undersøgelsens konklusioner, lyder det i en fælles udtalelse fra DIF og Team Danmark.
Den uvildige undersøgelse ventes afsluttet ved udgangen af november.
Udmeldingen kommer i kølvandet på, at der de seneste mange uger er blevet sat fokus på de træningsmetoder, der blev praktiseret på Det Nationale Træningscenter og landsholdet i svømning i årene mellem 2003 og 2013.
DR1-dokumentaren ”Svømmestjerner - Under overfladen” blev sendt i april i år, og den viser, hvordan en træningskultur med offentlige vejninger og nedladende kommentarer fra landstrænere har fået store fysiske og psykiske konsekvenser for en række danske svømmere, og det har blandt andet ført til spiseforstyrrelser, depression og angst for flere af de tidligere svømmere.
Dansk Svømmeunion har på den ene side undskyldt og beklaget, men har samtidig fastholdt, at unionens egen research viser, at der ikke fandt offentlige vejninger sted mellem 2005 og 2008 under landstræneren Mark Regan, efter at nye retningslinjer i 2005 dikterede, at vejninger skulle ske i aflukkede lokaler.
Unionen siger også, at den stoppede de offentlige vejninger, efter at den blev gjort opmærksom på, at den tidligere landstræner Paulus Wildeboer i 2010 fortsat lavede offentlige vejninger.
Det er en række tidligere svømmere også uenige med svømmeunionen i.
Kulturminister Joy Mogensen hilser undersøgelsen velkommen:
- Det er godt, at vi nu får en uvildig undersøgelse af forholdene for de danske elitesvømmere. Jeg forventer, at undersøgelsen giver offentligheden et samlet billede af, hvad der er sket i dansk svømning de seneste årtier, og hvad de danske svømmere har oplevet.
- Der skal ikke herske tvivl om, at det her er en meget alvorlig sag, som DR’s dokumentar bragte frem i lyset, og derfor ser jeg frem til, at vi med undersøgelsen nu kan få forholdene grundigt belyst, skriver hun i en mail til DR Sporten.
/Ritzau