I foråret fortalte svømmere og tidligere ansatte i Dansk Svømmeunion, at den tidligere landstræner Paulus Wildeboer uddelte piller til elitesvømmere på seniorlandsholdet uden at tage sundhedspersonalet med på råd.
Men hollænderen var ikke den eneste landstræner, der uddelte piller uden om læger og retningslinjer. Det var en praksis, der også spredte sig til lederen for de helt unge svømmere på juniorlandsholdet.
Flere tidligere juniorlandsholdssvømmere står nu frem og fortæller om, hvordan den tidligere juniorlandstræner Michael Hinge gav dem gigtmedicin, uden at hverken forældre eller læger blev inddraget.
Gigtmedicin på træningslejre
Den firedobbelte Danmarksmester Joachim Mortensen er en af dem, der oplevede det. På en træningslejr med juniorlandsholdet i sommeren 2013 havde han kraftige rygsmerter. Han husker, hvordan juniorlandstræneren gav ham gigtmedicin, så han kunne gennemføre træningspassene.
- Michael Hinge gav mig nogle stærke smertestillende piller, som vi prøvede at få til at virke i opstarten af træningslejren. Første gang jeg fik pillerne, var jeg blevet hjemme fra en træning, og skulle tage dem, så jeg var klar til aftenpasset igen, siger Joachim Mortensen.
Også den tidligere medaljevinder ved Ungdoms-OL Tobias Gjerløff erindrer, at juniorlandstræneren tilbød svømmerne gigtmedicin, så de kunne træne videre. En overbelastningsskade havde forhindret ham i deltage i træningen på samme vilkår som holdkammeraterne. Det skulle pillerne løse, fortæller han.
- Jeg blev tilbudt ibuprofen i forbindelse med en langrendstræningslejr i Norge, hvor jeg havde problemer med min skulder. Det var Michael Hinge, der tilbød mig ibuprofen, siger Tobias Gjerløff.
Brud på retningslinjer
Både Tobias Gjerløff og Joachim Mortensen fortæller, at juniorlandstræneren tilbød dem gigtmedicin, uden at en læge eller deres forældre blev involveret. Og det er netop, hvad Dansk Svømmeunion flere år før blev advaret imod.
I 2008 indførte Team Danmark og Sundhedsstyrelsen retningslinjer, der skulle sikre, at behandlingen med gigtmedicin i elitesport skete under lægelig kontrol.
Det kan nemlig få alvorlige konsekvenser, hvis den praksis bliver brudt, fortæller Morten Storgaard, der var cheflæge i Team Danmark fra 2006 til 2016 og derfor var med til at lave retningslinjerne.
- Hvis man er ved at udvikle en skade, og det begynder at gøre ondt, så prøver kroppen jo at fortælle én, at man skal stoppes. Hvis man bare tager smertestillende og træner videre, risikerer man jo at gøre skaden værre, siger Morten Storgaard og tilføjer:
- Derfor skal atleter forbi en læge først. Lægen har indsigt i belastningsmønstre, og hvad det er, der gør ondt.
Sjældent nødvendigt til unge
På trods af retningslinjerne er Joachim Mortensen og Tobias Gjerløff ikke de eneste, der har oplevet, at juniorlandstræneren uddelte piller. Fem tidligere juniorlandsholdssvømmere bekræfter over for DR Sporten, at den daværende juniorlandstræner udleverede piller til behandling af skader.
Og det er især problematisk, når yngre atleter bliver behandlet med gigtmedicin, vurderer den tidligere cheflæge i Team Danmark.
- Hvis unge er overbelastede, så responderer de enormt hurtigt på bare at blive aflastet. Derfor bør det meget, meget, meget sjældent være nødvendigt med gigtpiller. Hvis de er så dårlige, at det er nødvendigt, så skal de også ses af en læge, siger Morten Storgaard.
Svar fra juniorlandstræner og svømmeunion
DR Sporten har været i kontakt med den tidligere juniorlandstræner Michael Hinge. Han ønsker ikke at stille op til et interview om sagen.
I en mail vedkender Michael Hinge, at han har udleveret smertestillende håndkøbsmedicin i sin tid som juniorlandstræner, men han erindrer ikke, om det har været gigtmedicin som for eksempel ibuprofen.
Michael Hinge genkender generelt ikke billedet af, at han skulle have medicineret svømmere på egen hånd. Han svarer ikke på, om de smertestillende piller, han har udleveret, har været i samråd med en læge.
Svømmeunionens direktør Pia Holmen skriver i en mail til DR Sporten, at det er uacceptabelt, hvis den tidligere juniorlandstræner har udleveret medicin uden dialog med en læge.
Michael Hinge var juniorlandstræner fra 2005 til 2014.