Jeanette Ottesen går i rette med svømmeunion: 'Der har altid, altid, altid stået en vægt'

Dansk Svømmeunion siger, at retningslinjerne for vejninger på landsholdet er blevet fulgt siden 2005, og den udmelding gør svømmeren Jeanette Ottesen ked af det.

Unionens udmelding gør hende ”rigtig, rigtig ked af det”, fortæller Jeanette Ottesen til DR Sporten.

Svømmeren Jeanette Ottesen stiller sig uforstående over for, hvordan Dansk Svømmeunion kan benægte flere end 23 personers udsagn om, at offentlige vejninger har fundet sted i landsholdsregi siden 2005.

Unionens udmelding gør hende ”rigtig, rigtig ked af det”, fortæller den femdobbelte verdensmester til DR Sporten.

- Jeg kan ikke forstå, hvordan man kan ignorere over 23 svømmeres historier. Det er jo ikke, fordi det er fedt for os at stå frem og sige de her ting. Hvad skulle vi få ud af at sige det, hvis det ikke er rigtigt? Det gør mig dybt ked af det, hvis jeg skal være helt ærlig, siger hun.

Reaktionen kommer i kølvandet på, at sportschef i Dansk Svømmeunion Lars Green Bach i et interview med DR Sporten fortæller, at unionen ikke mener, at der har fundet offentlige vejninger sted efter 2005, hvor unionen og Team Danmark i samarbejde skabte retningslinjer for vejninger.

Ifølge de retningslinjer skal vejning af svømmerne blandt andet ske i aflukket lokale væk fra offentligheden.

DR Sporten har talt med flere end 23 svømmere, som fortæller, at de i årene efter 2005 har oplevet offentlige vejninger - men det har Dansk Svømmeunion tilsyneladende ikke.

- Retningslinjerne er blevet fulgt, og de er blevet efterlevet, siger Lars Green Bach, der har været sportschef i Dansk Svømmeunion siden 2015, lørdag til DR Sporten ved unionens generalforsamling.

Det er de udtalelser fra sportschefen, der får Jeanette Ottesen til at tage til genmæle.

- Jeg har 100 procent sikkert oplevet offentlige vejninger efter 2005. Helt frem til 2013. Der har altid, altid, altid stået vægt på pooldæk, mens vi alle sammen har været der.

- De offentlige vejninger er fortsat hele min svømmekarriere. Også efter 2010, siger hun.

Hvad tænker du om, at unionen undsiger jer svømmere på denne måde?

- Jeg tror, Dansk Svømmeunion er bange for, hvad konsekvenserne kan være af alt det her. Jeg tror, de er bange, siger Jeanette Ottesen.

Hendes uforståenhed overfor svømmeunionen deles af Jon Rud, der er tidligere elitesvømmer.

- Det var en fast rutine, at vægten stod ved siden af trænerens skrivebord ved bassinkanten, hvor vi blev vejet.

- Det er en mærkelig adfærd, at de sår tvivl om de offentlige vejninger. Men det viser bare deres manglende vilje til at tage fat om problemerne og få dem løst, siger Jon Rud.

I DR dokumentaren "Svømmestjerner – Under Overfladen" bliver der sat fokus på, at offentlige vejninger og ydmygende træneradfærd over for svømmerne var en del af de kontroversielle metoder, som blandt andre australske Mark Regan, der var landstræner fra 2003 til 2008, og hollandske Paulus Wildeboer, der havde jobbet fra 2008 til 2013, benyttede sig af.

Spiseforstyrrelser, depression og angst

De offentlige vejninger betyder, at svømmerne er blevet vejet i fuld offentlighed foran hinanden og andre.

Metoderne resulterede blandt andet i spiseforstyrrelser, depression og angst hos en række af atleterne på landsholdene.

I forbindelse med udsendelsen har DR Sporten været i kontakt med 23 svømmere, som har været på eller omkring landsholdet, og de fortæller alle, at de offentlige vejninger har fundet sted mellem 2005 og 2013.

Flere fortæller, at det i flere år skete på daglig basis.