De har alle været blandt Danmarks mest lovende svømmere, men det er ikke det eneste, de har til fælles.
For i DR-dokumentaren ”Svømmestjerner – Under overfladen” fortæller flere både tidligere og nuværende svømmeprofiler om ydmygende træneradfærd og kontroversielle metoder i jagten på danske svømmemedaljer.
Særligt anvendelsen af offentlige vejninger, hvor svømmerne blev vejet foran hinanden, skabte ifølge både svømmere og interne kritikere et usundt miljø med for stort vægtfokus.
Og hos Dansk Svømmeunion er man lydhør over for kritikken.
- Det gør mig virkelig ked af det, når jeg hører de her historier, det må jeg bare sige. Der må jeg simpelthen bare lægge mig fladt ned. Det bryder jeg mig slet ikke om at høre, og det er ikke i orden, siger Dansk Svømmeunions direktør, Pia Holmen Christensen.
DR Sporten har været i kontakt med i alt 23 svømmere med tilknytning til landsholdet og/eller det nationale træningscenter (NTC) og flere kritikpunkter går igen:
Både de to tidligere seniorlandstrænere, australske Mark Regan og hollandske Paulus Wildeboer, og en forhenværende juniorlandstræner var med til at skabe et usundt og utrygt miljø, hvor nedværdigende kommentarer og et ekstremt vægtfokus var hverdag.
Offentlige vejninger var en udbredt metode til at følge svømmernes vægt, og presset ved at blive bedømt og nedgjort foran hinanden betød, at flere af svømmerne udviklede spiseforstyrrelser i deres tid på landsholdet og på det nationale træningscenter i Farum og senere Bellahøj.
I 2005 vedtog Dansk Svømmeunion retningslinjer, som forbød de offentlige vejninger. Men de 23 svømmere, som DR Sporten har været i kontakt med, fortæller, at vejningerne langt fra stoppede efter 2005. Tværtimod var de en del af hverdagen i toppen af dansk svømmesport frem til 2012.
- Vi lavede nogle retningslinjer for, hvordan det skulle foregå, og retningslinjerne blev jo, at det ikke var trænerne, der skulle veje svømmerne. Der blev lavet en protokol for, at vejningen sker i forbindelse med, at vi alligevel laver noget fysisk testning.
- Vi blev enige om, det var diætisterne, der skulle veje svømmerne, og det skulle ske i et positivt øjemed. Altså, vi taler kostoptimering og præstationsoptimering. Ikke at folk skal hånes, fordi de vejer for meget eller noget som helst. Det har aldrig nogensinde været intentionen fra Svømmenunionens side, lyder det i dag fra Pia Holmen Christensen.
Svømmerne siger, de her offentlige vejninger fortsætter. Det gør de både under Mark Regan og under Paulus Wildeboer. Hvad tænker du om det?
- Jeg kan ikke gøre andet end at forholde mig til det, du siger og sige, det er selvfølgelig ikke i orden. For det første vil jeg sige, det ikke er noget, jeg har haft kendskab til. Det er ikke for at vaske mine hænder, men det er bare for at sige, at havde vi haft kendskab til det her, eller havde jeg fået kendskab til det, så havde vi selvfølgelig sat en stopper for det. Så hvis det, du siger, er rigtigt, og det er jo en præmis at lægge ind... Det er fandme ikke i orden, siger Dansk Svømmeunions direktør.
EM-finalist endte på psykiatrisk afdeling
Én af de svømmere, som står frem og fortæller om sine kampe med både angst, depression og spiseforstyrrelse under sin tid på det danske svømmelandshold, er den tidligere EM-finalist Kathrine Jørgensen.
Hun tager i dag stadig antidepressiv medicin og kæmper med de psykiske efterdønninger fra sin svømmekarriere.
Og Kathrine Jørgensens historie gør indtryk på Pia Holmen Christensen, som godt kendte til svømmerens psykiske nedtur, men ikke dens omfang.
- Det løber mig koldt ned ad ryggen, at vi skulle have været skyld i, at hun får det så dårligt. Jeg kan ikke gøre andet end at lægge mig fladt ned. Det er horribelt at høre på, altså… og det er ikke i orden!
- Vi er ekstra udsat i elitesporten, men vi er også - alene af den grund - nødt til at have et godt supportsystem. Det, jeg fik fortalt om denne sag, var, at vi fik sat alle sejl til i forhold til Kathrine, for at hun skulle få den bedst mulige behandling, siger Pia Holmen Christensen.
Metoderne spredte sig til ungdomsrækkerne
En anden svømmer, som står frem med sin historie, er Sidse Kehlet. Som bare 14-årig oplevede hun juniorlandstræner Michael Hinge benytte sig af både offentlige vejninger og ekstremt nedladende bemærkninger i sit arbejde med helt unge svømmere. Metoder som foruden Sidse Kehlets egen beretning bliver bekræftet af ni andre af de daværende juniorlandsholdssvømmere.
- Jamen, det er helt, helt horribelt. Det er helt uacceptabelt. Og det er… ja, igen, jeg må lægge mig fladt ned. Det kan jeg slet ikke acceptere sådan noget – overhovedet ikke. Jeg bliver jo nødt til at forholde Michael de her ting. Jeg har forsøgt, men han har blankt afvist det, siger Pia Holmen Christensen.
- Jeg synes i virkeligheden, vi har et udvidet ansvar for at tage os af dem. De er i vores varetægt, vi skal behandle dem rigtig, rigtig godt, så de trives. Jeg tror også på, at hvis man har det godt og trives, så præsterer man bedre. Jeg tror mere på den sammenhæng end den anden sammenhæng - altså at man skulle præstere bedre, hvis man havde en usund kultur omkring kost og den slags, siger Pia Holmen Christensen.
Ifølge Sidse Kehlet blev hun også anbefalet at droppe sine p-piller, da juniorlandstræneren mente, at de forøgede hendes vægt.
- Det er på ingen måde godkendt! På ingen måde. Det er så langt ude, jeg forstår slet ikke, hvad en træner skal blande sig i omkring p-piller og sådan noget. Det er total en privat sag mellem en udøver og vedkommendes læge, forældre, eller hvad ved jeg. Det er fuldstændig uhørt, altså. Og hvis det foregår derude, at træner forholder sig til de ting, så må vi have det italesat og snakket om det, for det vil vi da ikke være mere til.
DR Sporten har været i dialog med daværende juniorlandstræner Michael Hinge, som ikke ønsker at besvare de konkrete kritikpunkter. Han afviser dog samtlige anklager.
"Det har været en god epoke"
De kontroversielle metoder og den barske kultur blev født med ansættelsen af Mark Regan i 2003, da han skulle forsøge at skaffe bedre resultater til dansk svømning. Det lykkedes også delvist med blandt andet Lotte Friis’ OL-bronze i 2008.
Men hvordan vurderer Dansk Svømmeunions direktør perioden fra 2003 i toppen af dansk svømning?
- Der er ingen tvivl om, der er sket ting gennem årene, som vi i Svømmeunionen overhovedet ikke er stolte af, og som vi er ekstremt kede af. Jeg vil bare sige, vi også prøver at lære af det og sige: Vi skal have en sund kultur – både på det nationale træningscenter og landsholdet.
- Vi har gjort et godt stykke arbejde for at have landstrænere, der også er gode til relationer, og som ikke bare er “teknikere”, men kan se atleterne, som de mennesker, de er, og de skal kunne trives. Det tror jeg, vi er blevet meget bedre til at fokusere på.
- Jeg tror grundlæggende, når jeg ser tilbage, så synes jeg, det har været en god epoke i dansk svømning både resultatmæssigt, men også i forhold til den udvikling, der har været. Og det er ikke det samme som at sige, vi er perfekte. Det er vi på ingen måde, og hvis der har været nogle menneskelige omkostninger på det her, så er det jo noget, vi skal lære af. Vi skal lægge os fladt ned og sige: ”Det er bare ikke i orden”. Det må vi lære af, og så må vi sørge for, det ikke sker fremadrettet, siger direktør i Dansk Svømmeunion Pia Holmen Christensen.
Mark Regan var landstræner for Danmark fra 2003 til 2008. I dag bor han i Australien og er gået på pension. Han ønsker ikke at deltage i et interview om perioden. Men han siger til DR Sporten, at han aldrig har gjort noget galt. At han var en hård træner, og at man nogle gange bør fortælle svømmerne ting, som de ikke har lyst til at høre.
Paulus Wildeboer døde i 2014.
DR Sporten har forelagt Michael Hinge kritikken i forhold til kulturen i hans tid som ungdomslandstræner. Han afviser anklagerne og ønsker ikke at medvirke i et interview, men henviser i stedet for til Dansk Svømmeunion.
Dokumentaren "Svømmestjerner - Under overfladen" kan ses på DR1 mandag d. 22. april kl. 20.45 eller når som helst på DRTV.