Udeluk alle russiske og belarussiske atleter og ledere.
Budskabet fra Den Internaionale Olympiske Komité IOC er soleklart.
På sin hjemmeside skriver IOC nemlig, at alle idrætsforbund og arrangører af sportsbegivenheder på grund af den russiske invasion af Ukraine bør udelukke de to nationers atleter og ledere.
Den udmelding kan ikke blive meget mere markant, mener DR Sportens kommentator Henrik Liniger.
- Det er en stærk anbefaling fra den største organisation i sporten.
- Det er temmelig atypisk af IOC, for grundstenen af den olympiske bevægelse er at holde politik og sport adskilt. Det vil de gå ufatteligt mange skridt for at gøre, men her er der ikke andet at gøre, siger Henrik Liniger.
Den endelige beslutning om udelukkelse ligger dog fortsat ved de forskellige idrætsforbund.
I samme ombæring som anbefalingen om udelukkelse fratog IOC også Vladimir Putin sin olympiske orden.
Kan det ikke lade sig gøre af juridiske eller logistiske årsager, mener IOC, at idrætsforbundene bør bestræbe sig på, at russere og belarussere optræder som neutrale atleter uden nationale flag, symboler eller nationalmelodier.
Fredag opfordrede komitéen også til, at forskellige forbund burde aflyse eller flytte sportsbegivenheder, der er sat til at finde sted i Rusland og Belarus, tidligere Hviderusland.
Siden da er flere begivenheder blevet flyttet, men om idrætsforbundene også kommer til at følge den nye anbfeling til fulde, er svært at spå om.
- Det kan jo sagtens være, at det ikke er jurudisk muligt at udelukke dem, og det forbehold tager IOC også.
- Men det gør bare, at vi sagtens kan komme i en situation, hvor vi ser russere optræde som neutrale atleter, fordi man er bange for, at det vil ende i et juridisk slagsmål, hvis man smider dem ud, siger DR Sportens kommentator.
Hvad med vinter-PL ?
Én af de begivenheder, der dog snart skal falde en afklaring omkring, er de paralympiske vinterlege.
Vinter-PL starter allerede på fredag, og derfor har Den Internationale Paralympiske Komité (IPC red.) fået travlt med at træffe en beslutning.
- Problemet er jo, at atleterne er ved at ankomme til Beijing. Om det kan nås må være op til IPC at afgøre, siger Henrik Liniger.
Det er et svært dilemma, IPC står over for. For tillader man russiske og belarussiske atleter at deltage, mens ukrainske atleter ikke kan komme afsted, fordi de er indespæret i deres hjemland, vil det se meget uheldigt ud, mener han.
- Verden vil jo tænke, hvad i alverden IPC har gang i, siger kommentatoren.
Står det til Parasport Danmark, bør IPC da også tage den nye anbefaling yderst alvorligt.
Det siger John Petersson, der er formand for Parasport Danmark og bestyrrelsesmedlem i IPC.
- Vi vil overveje at udelukke dem, siger John Petersson.
Mandag skrev Parasport Danmark da også i en pressemeddelelse, at man sammen med Norge, Finland, Sverige, Island og Færøerne vil opfordre IPC til at overveje en udelukkelse af russiske og belarussiske atleter fra vinter-PL.
IPC vil ifølge John Petersson træffe en endelig beslutning onsdag.
- Jeg håber, at vi får en god drøftelse og får vendt hele situationen. Så må vi se, hvad bestyrelsen kommer ud med.
Argumenterne for at udelukke russiske og belarussiske atleter er mange, men der er også argumenter imod, fortæller han.
Han kalder det 'en svær situation', og splittelsen skyldes blandt andet, at man endnu ikke helt har fundet de juridiske grundlag for en udelukkelse.
- Vi har intet juridisk grundlag for at udelukke dem. Det vil sige, at vi som enkeltmedlemmer risikerer at få en sag på nakken, og det skal man også lige opveje, om man har lyst til. Vi (IPC) ryger direkte i CAS (Den Internationale Sportsdomstol), det er vi overbeviste om, siger John Petersson.
Hjemmel er nødvendig
Netop at finde det juridiske grundlag er helt essentielt for, at en udelukkelse kan finde sted.
Det fortæller Jens Evald, der er juraprofessor hos Aarhus Universitet og voldgiftsdommer hos CAS.
- Der skal jo være en nogenlunde klar hjemmel i de internationale forbunds regelsæt, hvis de skal udelukkes, siger Jens Evald.
- Det kræver, at vi skal igennem alle de forskellige forbunds regelsæt, for at finde ud af det.
Hvis en en udelukkelse af russiske og belarussiske atleter sker, mens det juridiske grundlag er tvetydigt, kan det få atleterne til at tage sagen videre.
I store, internationale sager ender det nemlig ofte med at være Den Internationale Sportsdomstol, der træffer den endelige besluting, fortæller han.
- Hvis man så har en hjemmel, men den måske ikke er helt klar, kan det også forekomme, at de berørte atleter kan tage sagen til CAS, siger Jens Evald.