Som en rutineret sejler har præsidenten i World Sailing, Kim Andersen, før siddet på en vippende båd. Men spørgsmålene er, om underlaget nogensinde har været så gyngende under ham, som det er i øjeblikket, og hvem der har skubbet skibet ud på de vindblæste farvande.
Om to måneder venter et kampvalg om præsidentposten i verdensforbundet, World Sailing. I dag er der sidste frist for at melde sit kandidatur.
Og bølgerne er på det seneste gået så højt, at det er med rette at stille spørgsmålet: Er kaptajnen, Kim Andersen, ved at vælte over borde?
Tidligere har den danske præsident været anklaget for økonomisk frås. Blandt andet fordi han var med til at beslutte, at forbundets hovedkontor skulle flyttes fra Southampton til London.
Og senest fik Andersen for et par uger siden dét, der i politiske kredse kaldes for en næse: Et ordentlig slag over tuden fra verdensforbundets etiske komité, der er en kontrolinstans i Andersens forbund.
Årsagen?
I februar bliver Kim Andersen klar over, at der i onlinemediet Sailing Illustrated snakkes om forbundets økonomi i en tv-udsendelse. Samtidig bliver der i følge Kim Andersen refereret til de to vicepræsidenter i forbundet, Gary Jobson og Scott Perry.
På et møde efterfølgende bliver Kim Andersen og vicepræsidenterne i fællesskab enige om, at der skal forfattes et klagebrev til mediet. De to vicepræsidenter vil gerne se klippet på ny, og i mellemtiden sætter Kim Andersen sig til at skrive klagebrevet for dem.
Senere samme dag kommer der en rettelse af klagebrevet retur fra Scott Perry. Brevet sender Kim Andersen videre til sin sekretær.
Hos sekretæren klistres de to vicepræsidenters underskrifter ind i bunden af brevet, og det sendes afsted til Sailing Illustrated.
Men hverken Gary Jobson eller Scott Perry har vendt tommelfingeren opad til, at brevet er klar og må sendes med deres underskrift i bunden.
En misforståelse
’En misforståelse’, sagde Kim Andersen undskyldende, da det kom frem i medierne, at brevet var sendt uden samtykke.
- Set i bagklogskabens lys havde det selvfølgelig løst problemet, hvis jeg ikke havde tilbudt min hjælp. Men den største fejl sker, da der er nogen, som går i medierne for at løse problemerne og på den måde udstiller bestyrelsen offentligt, siger han.
På trods af misforståelserne er beklagelsen ikke nok for de to vicepræsidenter, der efterfølgende beder den etiske komité i World Sailing kigge nærmere på sagen. Noget, de oplyser gennem pressen.
Den etiske komité har nu haft tid til at kigge på forløbet, og klagesagen er afsluttet med en rapport, der giver en advarsel til Kim Andersen og fremlægger en ordentlig bunke kritik af danskeren.
Blandt andet lyder det i rapporten, at Kim Andersen ’udsatte Gary Jobson og Scott Perry for offentlig ydmygelse’ ved at sende brevet til Sailing Illustrated.
Andersen selv er dog langt fra enig af det billede, der tegnes af ham i rapporten. Det fremgår af en pressemeddelelse, hvor Kim Andersen skriver:
- Rapporten er klart mangelfuld, partisk og ensidig. På trods af bestræbelserne på at sætte mig i det værst mulige lys, bliver det til sidst konkluderet, at der ikke var behov for yderligere handling ud over den advarsel, der blev givet.
Fire kandidater til præsidentposten
Kim Andersen føler sig altså ikke sikker på, at den etiske komité er upartisk.
Derfor har danskeren bedt et advokatkontor om hjælp til at sætte to streger under den konklusion, skriver det norske medie Seilmagasinet.
At Kim Andersen er sikker i sin sag, skyldes blandt andet, at den etiske komités formand også er formand for Det Europæiske sejlforbund, EUROSAF. Hans navn er Josep Pla.
Andorraneren skulle være gode venner med en af præsidentkandidaterne til det nært forestående valg i verdensforbundet, spanieren Gerardo Seeliger.
Noget Seeliger dog selv afviser over for DR Sporten.
- Jeg ser ham sjældent. Måske har jeg set ham én gang de seneste tre år. Men jeg vil da gerne sige, at jeg ved, hvem han er.
Det er dog ikke alle, der er sikre på, at venskabet er så fjernt. Spørgsmål om integritet er blevet rejst. Og tre medlemmer af den etiske komité har valgt at trække sig i protest, da de mente at rapportens indhold var politisk motiveret.
Mystikken breder sig derfor, og tankerne om en kniv i kongen kan være nærliggende. Også hos Kim Andersen selv.
Er der nogen, der vil have dig afsat?
- Ja, det er der. Jeg mener, det er politisk motiveret. Er det en graverende fejl, jeg har begået, eller er det noget, der skulle have været løst internt, spørger han retorisk, inden han selv svarer på spørgsmålet.
- I en hel normal situation havde vi bare indkaldt til et hurtigt møde, diskutteret sagen og sagt undskyld. Så havde den sag været løst. Jeg synes, at sagen er blevet gjort unødvendigt stor, slår han fast.
I dag er det sidste frist for at melde sit kandidatur til præsidentposten i World Sailing før præsidentvalget i november.
Tilbage står fortsat det store spørgsmål: Ender det med kongemord eller kampvalg?
Gerardo Seeliger, vicepræsidenten Scott Perry fra Uruguay og Quanhai Li fra Kina har allerede sagt, at de stiller op som modkandidat til Kim Andersen.