Efter tre måneders tænkepause: Dansk OL-guldvinder tager endnu en tørn i vinderbåden – men meget bliver anderledes

Anne-Marie Rindoms næste store mål er OL i 2024, men forberedelserne bliver anderledes.

Anne-Marie Rindom blev den første danske kvindelige sejler i 25 år til at vinde OL-guld. (Foto: © Carlos Barria, Ritzau Scanpix)

Endelig. Mange, mange års hårdt arbejde havde båret frugt. Guldmedaljen var i hus og havde fået en fast plads på reolen.

Men hvad så nu?

Anne-Marie Rindom har brugt de seneste par måneder på at tænke.

På det næste skridt. Var det på tide at prøve noget nyt? Efter at have sejlet i den samme båd de seneste 12 år var der også andre ting, der lokkede.

Hun havde været en del af den øverste elite i mange år. Var udfordringerne tilstrækkelige?

Der har været mange overvejelser, men nu er konklusionen klar: Hun er ikke færdig med bådtypen laser radial – og laser radial er forhåbentlig ikke færdig med hende.

Kursen er sat mod det næste store mål, og det hedder OL i Paris i 2024. En beslutning, der føles helt rigtig.

- Det føles stadig godt. Jeg elsker stadig det liv, jeg har, og jeg er stadig sulten efter at præstere, siger Anne-Marie Rindom til DR Sporten.

Men hun har haft brug for at mærke ordentligt efter. Lige at træde et skridt tilbage, puste ud og vurdere. Derfor har hun heller ikke sejlet i laser radialen, siden VM sluttede 6. december.

Den længste pause i de 12 år, hun har sejlet i den bådtype.

- Jeg havde brug for at give mig selv en periode, hvor jeg var væk fra hele miljøet. Hvor jeg kunne mærke, om jeg savnede det, og om det var det, jeg ville, siger hun.

Og det vil hun. Men der er meget, der bliver anderledes.

Variationen bliver en styrke

For mens laser-jollen har fået en pause, har Anne-Marie Rindom haft andet at se til.

Hun har nemlig det seneste år været en del af det danske SailGP-hold. De er otte sejlere, der dyster i en professionel sejlsportsliga, hvor de store katamaran-både rammer hastigheder på op til 100 kilometer i timen.

Det har hun haft mere tid til efter OL. Og det vil hun også have tid til fremover, hvor hun forventer en ligelig fordeling mellem den tid, hun bruger med SailGP-holdet og den tid, hun skal bruger i laser-jollen.

For hun tror på, at variationen kommer til at gøre hende endnu bedre.

- Når man ikke er i det samme miljø hele tiden, giver det noget motivation. Man får et andet perspektiv og skal være fuldt på, når man endelig er på, siger hun.

Derudover er det også rart at prøve noget helt andet. At være en del af et hold frem for at sejle alene.

Og at få nogle oplevelser, hun ellers ikke havde fået, fordi hun er så rutineret i sin bådklasse.

- Jeg har været oppe på et niveau i laserjollen, hvor man nærmest ikke føler, at man rykker sig. Det med at være helt ny igen er virkelig givende. Jeg får mange aha-oplevelser, og det er virkelig dejligt. Det er sjældent, at man får det i elitesport, fordi man typisk arbejder med de helt små detaljer, siger hun.

Der er tilstrækkeligt med udfordringer

Hun har vundet VM-guld. EM-guld. I 2019 blev hun kåret som verdens bedste kvindelige sejler. Og nu også OL-guld. Man kunne fristes til at tænke, at hun efterhånden har slået sit navn fast i verdenstoppen med syvtommersøm. At der ikke er mere at komme efter.

Og det har hun også selv tænkt over. Om lysten og energien var der, nu hvor det helt store mål var blevet indfriet. At hun ikke skulle gøre det, fordi det var nemt, og at hun skulle være 100 procent motiveret, hvis hun skulle fortsætte.

Og det er hun altså nået frem til, at hun er.

- Jeg er helt klart ikke en person, der bare tager den nemme løsning. Det har været en af de ting, der har bekymret mig lidt: om det ville være den nemme løsning at vende tilbage til laserjollen. Men der er nok udfordringer i det for mig. Bare fordi man har nået toppen én gang, betyder det ikke, at det ikke er hårdt at nå dertil igen, siger hun.

OL-guldmedaljen kom i hus efter nogle dramatiske dage på vandet i Japan. (Foto: © Carlos Barria, Ritzau Scanpix)

I den sidste weekend i marts venter sæsonens sidste SailGP-stævne i San Francisco. Den kommende sæson begynder i maj.

Og selvom Anne-Marie Rindom også kommer til at have fokus rettet mod den anden bådtype i fremtiden, understreger hun, at det ikke gør, at ambitionerne bliver mindre i laser-jollen.

Hun ville ikke gøre det, hvis ikke hun satsede 100 procent på det. Og det endegyldige mål er altså OL i Paris i 2024. Der er længe til, så det er for tidligt at tale om målsætninger endnu. Men, som hun siger:

- Når man først har smagt på guldet til OL, så sætter man barren rigtig højt næste gang, siger hun.

Der er nemlig stadig plads til flere medaljer på reolen hjemme hos Anne-Marie Rindom.