Er 5000 kroner i bøde nok for at piske sin hest? Rideforbund vil kigge på regelsæt efter video af VM-guldvinder

På bagkant af sanktionen mod dressurrytter Carina Cassøe Krüth vil Dansk Ride Forbund nu undersøge, om sanktionerne skal justeres.

Ifølge formanden i Det Dyreetiske Råd, Bengt Holst, er der tale om "direkte vold mod hesten" og dermed "en overtrædelse af dyrevelfærdsloven". (Foto: © Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix)

Videoen af den danske dressurrytter Carina Cassøe Krüth, der torsdag begyndte at florere på sociale medier, har fået formanden for Det Dyreetiske Råd op af stolen.

I videoen, der er fra februar 2022, ser man Carina Cassøe Krüth træne på hesten Heiline's Danciera, som får to slag med en pisk. En hest, som Cassøe Krüth senere samme år vandt VM-guld med.

Ifølge formanden i Det Dyreetiske Råd, Bengt Holst, er der tale om "direkte vold mod hesten" og dermed "en overtrædelse af dyrevelfærdsloven". Han stiller sig derfor uforstående over for den bøde, som dressurrytteren i sidste uge modtog på baggrund af videoen.

5.000 kroner lød bøden fra disciplinærudvalget i Dansk Ride Forbund (DRF) på, hvilken Carina Cassøe Krüth respekterede.

- Videoen fra februar 2022 viser en fejl i en træning fra min side, som jeg er meget ked af og dybt beklager, da det bestemt ikke er den måde, jeg træner eller rider på, og derfor har jeg også respekt for rideforbundets afgørelse, lød det i et skrifligt svar fra Carina Cassøe Krüth til DR Sporten i sidste uge.

Formand for Dansk Ride Forbund Dan Boyter benytter også ordet "vold", når han beskriver, hvad han ser i videoen. (Foto: © Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix)

Bøden svarer til halvdelen af den maksimale straf på et brud på punkt 107.4 i forbundets fællesbestemmer. Punktet lyder:

- Overtrædelser, som skyldes grov uagtsomhed eller forsæt, sanktioneres med bøde på indtil 10.000 kr. pr. overtrædelse. Bødens størrelse fastsættes efter en konkret og individuel vurdering af handlingens grovhed, fremgår det af DRF's fællesbestemmelserne.

Men straffen på de 5.000 kroner burde have været langt større, mener formanden for Det Dyreetiske Råd efter at have set videoen, der nu florerer på sociale medier.

- Den virker lidt latterlig lille, når man tænker på, hvor mange penge der er i hestesporten. Det, hun gør mod sin hest, er så groft, at der burde være en langt større sanktion, siger Bengt Holst.

Cassøe Krüth skulle have været en del af det danske hold i Paris, men kort før afgang fik forbundet tilsendt den video, som viser den danske rytter piske sin hest. (Foto: © Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix)

Sanktionsrammerne vil blive evalueret

Formand for Dansk Ride Forbund Dan Boyter benytter også ordet "vold", når han beskriver, hvad han ser i videoen. Han kalder det samtidig "fuldstændig uacceptabelt" og siger, at han respekterer den straf, som disciplinærudvalget er kommet frem til.

- Og så kan man jo vurdere, om den er for mild, om den er for hård. Jeg kan godt forstå, at man stiller det spørgsmål, men jeg ved også, at disciplinærudvalget har været nødt til at forholde sig til, at det er en video, som er to og et halvt år gammel, og som i øvrigt bliver sendt ind i anonymiseret form uden en klage fra afsenderen.

- Så det er lidt en speget måde, man skal vurdere den her sag på, siger Dan Boyter til DR Sporten.

Forbundets formand fortæller, at selve strafferammen er noget, der vil blive taget op i bestyrelsen.

- Disciplinærudvalget vælger at give den her straf på de 5.000 kroner. Det er selvfølgelig også noget, som vi fremover i Dansk Ride Forbunds bestyrelse kommer til at kigge på. Om vi sanktionerer hårdt nok i forhold til situationer som den her, hvor det er reel vold mod hesten, siger han.

Rideforbundet forventer en anmeldelse

Med den verserende krise i dressursporten, afledt af en række sager om mishandling af heste i toppen af sporten, har sportens parter generelt udtryk ønske om at få ryddet op og ændret kurs.

Men det bliver svært, mener formanden for Det Dyreetisike Råd, når bøder, som den Carina Cassøe Krüth har fået, ikke er større.

- Man bliver nødt til at være mere striks med sine sanktioner, hvis man skal lave den her kultur om. For det er åbenbart accepteret i et vist omfang, at man gør det her for at få hesten til at gøre, hvad man gerne vil, siger Bengt Holst.

Det udsagn er formanden i DRF, Dan Boyter, ikke helt enig i.

- Jeg er enig med ham i, at vi skal forholde os til og kigge på, om vi sanktionerer hårdt nok i forhold til en decideret overtrædelse, hvor man slår sin hest, hvor det er vold mod hesten. Det skal vi selvfølgelig have evalueret på og have lært af den her sag.

- Men at man på den måde yder vold mod hesten, det er ikke noget, som vi overhovedet accepterer i Dansk Ride Forbund, og det tager vi klart afstand fra, siger DRF-formanden.

Carina Cassøe Krüth kan også risikere en karantæne, hvis disciplinærudvalget finder det nødvendigt. (Foto: © Behrouz Mehri, Scanpix Denmark)

Dan Boyter fortæller, at rideforbundet forventer at modtage anmeldelser om sager som disse hurtigst muligt og ikke mere end to år på bagkant.

- Vi vil hellere have det med det samme og tage fat i det hurtigst muligt, når situationer, hvor der er vold mod heste, opstår.

- Hvis der var kommet en sag, hvor situationen lige var opstået, og det for eksempel var i forbindelse med et stævne, så ville jeg også være overbevist om, at straffen ville have været hårdere. Det her er en sag, hvor man retrospektivt går ind og kigger på en relativt gammel video, siger Dan Boyter, som igen understreger, at ridemetoden slet ikke er i orden.

Men at det er sket for over to år siden, det ændrer det vel ikke på noget. Sket er sket, uanset om det er sket i går eller i februar 2022?

- Det har du ret i. Og det er også derfor, at den er blevet forelagt disciplinærudvalget, og at de har valgt at dømme på den måde, som de har valgt her. Det respekterer vi som rideforbund. Det er den instans, vi arbejder med. Men når det så er sagt, så vil vi i bestyrelsen ind at kigge på, om der er noget, vi skal have justeret på.

- Er der nogle hårdere sanktioner, vi skal komme med? Er det en fordel at gøre det? Det er klart, at vi stiller os selv det spørgsmål. Det er også fair nok, at andre spørger os, om vi er hårde nok. Det kommer vi helt klart til at have en diskussion om.

Er det det økonomiske aspekt, I skal diskutere, eller er det også yderligere sanktioner, du tænker på?

- Der findes andre former for sanktioner. Der kan være karantænemodeller. Vi skal selvfølgelig have kigget på det hele, og om det er tidssvarende nok, siger Dan Boyter.

DR har forsøgt at få en kommentar fra Det Internationale Rideforbund. Forbundet skriver, at man er i dialog med DRF, og at man for nu ikke har yderligere kommentarer.