En af nøglemedarbejderne i Dansk Ride Forbunds arbejde med dyrevelfærd, veterinærkonsulent Mette Uldahl, har sagt op.
Opsigelsen sker som direkte konsekvens af den måde, forbundet har håndteret og behandlet det væld af skandaler, der har været i ridesporten, siger dyrlægen til DR Sporten.
- Veterinærkonsulentens job er at være hestens ombudsmand. Det er formelt lavet som en uafhængig funktion, og jeg har oplevet gennem det seneste år, at den uafhængighed er blevet kompromitteret, siger Mette Uldahl.
Uldahl har haft stillingen i 12 år, hvor hun har vurderet sager om hestes trivsel og velfærd.
- Heste har ikke deres egen stemme, når mennesker vælger at tage dem ind i sport, og det betyder, at heste hverken kan pibe eller skrige, hvis de føler ubehag eller smerte. Så det er nødt til at have en oversætter, siger hun.
Samarbejdet mellem Mette Uldahl og forbundet har været udfordret siden TV 2-programmet Operation X, der i november 2023 dokumenterede behandling af heste hos Helgstrand Dressage, som eksperter vurderede som dårlig ridning, dyremishandling og vold mod heste.
En af flere sager i sporten.
Senest var der også den danske toprytter Carina Cassøe Krüth, som blev midlertidigt udelukket af det danske dressurlandshold som følge af en video fra 2022, hvor hun ses piske sin hest, Heiline's Danciera, to gange under træning.
Du kan se videoen herunder:
I arbejdet som veterinærkonsulenten er det Mette Uldahls oplevelse, at hendes faglige rapporter er blevet læst, men på et plan, hvor kun forbundets direktør og bestyrelse har været orienteret.
Resten af forbundet har således ikke haft adgang til materialet, siger Mette Uldahl.
Samtidig har hun i visse sager fået mundkurv på.
- Det duer ikke, fordi faglighed ikke er noget man kan vælge til eller fra. Man kan vælge, hvordan man vil reagere på faglighed, men man kan ikke skalte og valte med, om man vil have faglighed frem, siger hun.
Ministeren indkaldte forbund
De mange skandaler i ridesporten var medvirkende til, at Dansk Ride Forbund i august måned var indkaldt til møde hos fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V).
Her ønskede ministeren svar på, hvad forbundet har gjort for at komme de seneste sager om mishandling af dressurheste til livs.
- Jeg er glad for, at Dansk Ride Forbund tilkendegiver, at det er noget, de også ser med stor alvor på, sagde Jacob Jensen efterfølgende.
TV 2 har talt med Dansk Ride Forbunds direktør, Morten Schram Rodtwitt. Han kalder Mette Uldahls opsigelse "ærgerlig", men respekterer beslutningen. Han mener samtidig, at samarbejdet mellem hende og forbundet har været godt.
Han tilføjer desuden, at veterinærkonsulentens arbejde ikke er blevet tilbageholdt, men brugt af både administration og bestyrelse.
- Det bliver ikke offentliggjort, fordi det er interne rapporter, som skal klæde os på til at træffe de rigtige beslutninger, og det synes jeg egentlig er ganske ordenligt og redeligt, at offentligheden ikke bliver indviet i, siger Morten Schram Rodtwitt.
Krise i sporten?
Den offentlige opsigelse fra Mette Uldahl er et nyt kapitel i fortællingen om dansk ridesport, og derfor mener den nu afgående veterinærkonsulent også, at Dansk Ride Forbund står foran vigtige beslutninger.
- Der er ingen tvivl om, at Dansk Ride Forbund kæmper med at få en nødvendig kulturændring på plads. Blandt om måden man træner og medicinerer heste. Her er det afgørende, at graden af transparans øges, også så de menige medlemmer og bredden kan følge med og give deres besyv. Lige nu sker det modsatte, siger Mette Uldahl.
Det er årsagen til, at hun er gået åbent ud med sin kritik.
- Det sidste, jeg kan gøre, er at give interviews og sige det højt, for at alle medlemmer er klar over, at hestenes ombudsmandsfunktion skal værnes om, at den er under hårdt pres og at tingene ikke fungerer, som de skal, siger Mette Uldahl til DR Sporten.
DR Sporten har forsøgt at få et interview Dansk Ride Forbund. Bestyrelsesformand Dan Boyter skriver i en SMS, at forbundet ikke har yderligere at tilføje end det, der er beskrevet i artiklen hos TV 2.