Andreas Helgstrand blev i sidste uge bedt om at aflevere sin bronzemedalje fra årets danmarksmesterskaber i dressur tilbage.
Ved DM-stævnet i juni overtrådte dressurrytteren, der sammen med det danske landshold også var med til at vinde EM-bronze i september, nemlig en af Dansk Ride Forbunds (DRF) regler for medicinering af heste.
Ifølge DRF's kendelse er der sket behandling af Helgstrand hest Jovian, "som ikke på forhånd var godkendt af DRF's veterinærkonsulent", og derfor er han blevet frataget sin medalje og samtidig tildelt en bøde på 5.000 kroner.
Helgstrands hest Jovian blev under mesterskaberne ramt af koliksymptomer, og dressurrytterens dyrlæge, Jonas Rasmussen, behandlede den herefter med to lægemidler.
Dyrlægen havde dog ikke på forhånd fået godkendelse til medicineringen, sådan som reglerne foreskriver. Det ene præperat blev desuden givet med sonde i næsen, hvilket også er et brud på reglerne, da heste ved ridestævner ikke må få væske tildelt i nogen form, udover hvad de selv frivilligt indtager, fremgår det af kendelsen.
DR Sporten ville gerne have interviewet Andreas Helgstrand, som før nu ikke har udtalt sig om sagen, men han har ikke ønsket at stille op til interview. I stedet svarer han skriftligt:
- Det er jo rigtigt ærgerligt for mig, at Jonas Rasmussen ikke trak slangen ud (af næsen, red.) og efterfølgende gav Jovian de omtalte præparater i en sprøjte i munden.
- Men jeg forstår måske godt, at Jonas ikke anså det for en overtrædelse af reglementet at give det igennem slangen, da han stod i en presset situation med en slange i næsen på en 700 kilo stor, ikke bedøvet, hingst på en stævneplads.
Dyrlægen Jonas Rasmussen fra Højgård Hestehospital erkender i et skriftligt svar til Ridehesten.com, at han "burde have underrettet DRF's Veterinærkonsulent før indgivelsen af stofferne og ikke umiddelbart efter". Men han mener, at behandlingen af hesten deruodver var korrekt.
- Som den for det skete eneansvarlige forstår jeg slet ikke kendelsen, og jeg er rigtig ked af det på Andreas' vegne. Jeg synes stadig, jeg i situationen gjorde det rigtige for hesten, skriver han.
Kendelsen kan inden for fire uger indbringes for Dannmarks Idrætsforbunds Appelinstans.
Havde ikke kendskab til hændelsen
I kendelsen fremgår det, at Andreas Helgstrand ikke "havde kendskab til behandlingen, før han tirsdag den 6. juni blev informeret om sagen i den indleverede klage".
Det ser den 45-årige dressurrytter ikke noget problem med, da han "er en travl mand", der både "skal passe forretning og ridning".
- Da jeg ikke har tid til at være den, der trækker mine heste på græs, sørger for den individuelle hests ve og vel døgnets 24 timer og giver dem endeløs kærlighed, har jeg gennem de sidste 15 år haft min groom Mik (Mikkala Krog, red.). Hun giver mine heste al den kærlighed og omsorg, som jeg ikke kan nå.
- Jeg ved, at mange vil dømme mig for ikke engang selv at passe og kysse min hest, at overlade alt andet end ridning til en anden. Men jeg kan med god samvittighed sige, at mine heste har en, der elsker dem og passer på dem døgnets 24 timer, lyder det fra Andreas Helgstand.
Derfor er det Andreas Helgstrands groom, der normalt "sorterer i", hvad Andreas Helgstrand behøver at være bekendt med, oplyser han.
- I dette tilfælde har hun vurderet, at der ikke var grund til at gøre mig bekymret og eventuelt påvirke min ridning (ved DM, red.) ved at fortælle mig om hændelsen, når det nu ikke var værre, end det er, skriver Andreas Helgstrand.
Selvom han ikke var bekendt med hændelsen, der nu har frataget ham en DM-bronzemedalje, frygter han ikke, at hans heste tidligere har modtaget lignende dyrlægebehandlinger i strid med reglerne uden hans vidende.
- Nej, det er det ikke (sket tidligere, red.). Det er jeg slet ikke usikker på overhovedet.
Opdatering: Det har tidligere fremgået, at Andreas Helgstrand i sommer var med til at vinde VM-bronze for hold. Det var i stedet EM-bronze.