Team Danmark kan se frem til at få en stor millionindsprøjtning. Det fortæller Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) mandag til DR Sporten.
I finanslovsforslaget for 2024 afsætter regeringen nemlig 70 millioner kroner ekstra til Team Danmark over de kommende fire år.
Team Danmark kommer selv til at beslutte, hvordan de 70 millioner kroner skal fordeles, men bevillingen kommer med en venlig opfordring fra Kulturministeriet til særligt at fokusere på to områder.
En forældreordning, der skal sikre, at atleterne kan få børn og gå på barsel uden at miste den økonomiske støtte fra Team Danmark. Derudover er pengene også tiltænkt en styrkelse af dansk parasport på eliteniveau.
- Vi har valgt at prioritere de områder, fordi det er dem, Team Danmark har bedt os om at finde midler til, siger Jakob Engel-Schmidt.
I et interview i Femina efterlyste Team Danmarks sportschef, Lars Balle, tidligere i år økonomisk støtte fra Kulturministeriet til en familieordning.
I dag er det nemlig sådan, at nogle atleter risikerer helt at miste støtten fra deres forbund og Team Danmark, så snart de er ukampdygtige og dermed ikke aktive som atleter på grund af en graviditet.
Det er dog et broget billede, hvor nogle atleter kan få barselsstøtte via deres "almindelige" arbejde eller deres hold, mens andre kan sikre støtte via sponsorater eller som selvstændige. Og så er der nogle, der bliver tabt uden mulighed for barselsstøtte.
Og selvom Team Danmark endnu ikke har et klart billede af, hvordan de 70 millioner kroner skal fordeles, vil netop barselsproblemstillingen være højt på dagsordenen, forklarer Team Danmarks direktør, Peter Fabrin.
- Vi er stolte over, at regeringen anerkender eliteidrætten og den værdi, den skaber for Danmark. Det har vi forsøgt aktivt at italesætte over det seneste års tid, siger Peter Fabrin, der er administrerende direktør i Team Danmark, til DR Sporten.
- Atleterne har forskellige behov, og vi har jo en opgave i at sørge for, at de dygtige og flittige atleter bliver så længe på topniveau som muligt. Om det så er i forhold til barsel, studie eller job, så kigger vi hele vejen rundt.
Kan du forstå, hvis jeres atleter har store forventninger om, at I nu indfører en form for barselsstøtteordning, sådan som I har givet udtryk for?
- Jeg kan godt forstå, at atleterne har store forventninger til, at det økonomiske fundament bliver løftet, for som vores nylige analyse viser, er de markant bagud på en lang række parametre. Nu har vi ikke set den endelige aftaletekst eller modtaget nye midler endnu, men vi har en klar ambition om, at atleterne over en bred kam skal have bedre vilkår.
- Det gælder både de helt unge atleter, der er på vej mod stjernerne og de atleter, der stifter familie i løbet af deres sportslige karriere. Vi vil rigtig gerne have, at de har ordentlige vilkår, så de bliver i sportens verden så længe som muligt.
Ingen garantier
I 2022 redegjorde Team Danmark over for Kulturministeriet, at det økonomiske behov for en barselsstøtteordning er omkring 3-4 millioner kroner årligt, stigende til 6-8 millioner kroner om året efter en årrække.
Team Danmarks direktør, Peter Fabrin, vil gerne garantere, at de atleter, der har brug for det, kan se frem til at få hjælp via en barselsstøtteordning. Men han vil endnu ikke garantere, at det udmønter sig i en decideret barselsstøtteordning på op mod 6-8 millioner kroner årligt, sådan som Team Danmark tidligere har redegjort over for Kulturministeriet, at der var behov for og ønske om.
Team Danmark har efterlyst midler hos Kulturministeriet til en barselsstøtteordning, og nu har I fået midler til netop det formål. Så hvorfor kan du ikke garantere, at I vil bruge pengene, som I tidligere har tilkendegivet, at I ville?
- Jeg kan garantere, at vi sammen med forbundene kommer til at bruge alle tilgængelige midler på at hjælpe atleterne. De atleter, der stifter familie undervejs i deres sportslige karriere, vil vi gerne kunne sikre bedre støtte, og det vil vi også kunne gøre med flere midler. Der er mange værdige formål, så det er for tidligt at sætte beløb på konkrete indsatser, siger Peter Fabrin.
Danmark halter efter
Regeringens ekstrabevilling på 70 millioner kroner til Team Danmark er en del af det finanslovsforslag for 2024, som regeringen præsenterer senest den 31. august. I oktober påbegyndes forhandlingerne om finansloven så mellem regeringen og Folketingets partier, inden den endelige finanslovsaftale bliver indgået.
De 70 millioner kroner kommer oveni de penge, som Team Danmark fik på finansloven for 2023. Det betyder, at Team Danmark i alt får 81,5 mio. kr. på finansloven for 2024-2027, ligesom de fortsat vil modtage penge via udlodningsmidlerne.
Så sent som torsdag den 24. august præsenterede Team Danmark en stor undersøgelse, der viser, at danske eliteatleter har dårligere vilkår end konkurrenterne i sammenlignelige lande som Norge, Holland, Irland og New Zealand.
I den undersøgelse understreger Team Danmark, igen, at de danske atleter har brug for større økonomisk støtte på op mod 50 millioner kroner ekstra om året for at følge med sammenlignelige lande i forhold til blandt andet teknologi, ekspertressourcer og træningslejre.
Og her vil de 70 millioner kroner ekstra over de næste fire år, som regeringen nu vil afsætte, være en stor hjælp.
- Vi er stadig et stykke vej fra de nationer, vi sammenligner os med. Men den her tilkendegivelse kan vi kun være super stolte af, siger Peter Fabrin.
- Selvfølgelig batter 70 millioner kroner. Alternativet var jo at fortsætte med meget små stigninger eller stagnation. Vi kommer til at kæmpe for flere penge, men det her er starten. Og det her er en fin håndsrækning.
Kulturministeren anerkender Team Danmarks ønske om endnu større økonomisk støtte på op mod 50 millioner kroner om året, men opfordrer forbundet til også selv at afsøge andre indtægtskilder.
- Team Danmark skriver jo også (i undersøgelsen fra den 24. august, red.), at de er i stand til at finde cirka halvdelen af beløbet selv, og det betyder – med de 70 millioner kroner - at vi nærmer os et niveau, hvor vi er stærkt konkurrencedygtige.
Team Danmark vedkender sig da også selv et ansvar for at sikre den ønskede støtte via andre kanaler - primært gennem store sponsorater og fonde – og ser regeringens bevilling som en døråbner til netop det.
- Vores kommercielle partnere har selvfølgelig også behov for at se, at politikerne også vil løfte deres del af ansvaret. Og det vil helt sikkert gøre en positiv forskel, når regeringen nu kommer med denne udmelding, som er et klart signal om, at den vil eliteidrætten og godt kan se, at atleterne har brug for hjælp, siger Peter Fabrin.
- I vores dialog med kulturministeren har vi hele tiden sagt, at vi også selv er klar til at tage vores del af ansvaret for at finde midler til atleterne.