Svage arme og ben er ikke en hæmsko for Katrines PL-drømme: 'Jeg vil ride metal hjem'

Katrine Kristensen lider af muskelsvind, men lader det ikke stoppe hende i jagten på en PL-medalje.

Det er nok ingen hemmelighed, at særligt benmuskler er essentielle, når det kommer til dressur.

Ikke bare for hesten selv, men for ekvipagen som helhed.

Har rytteren ikke den nødvendige styrke til at holde fat, risikerer man at falde af sadlen. Et scenarie, ingen vil ud i. Og så bliver det også vanskeligere at kontrollere hesten.

Derfor kan det være en meget svær disciplin at gøre sit livsværk til en dressurkarriere, når man samtidig lider af muskelsvind.

Ikke desto mindre er det præcis det, som den 28-årige paraatlet Katrine Kristensen har gjort med diagnosen Charcot Marie Tooth. En muskelsvindslidelse, der rammer særligt ben og arme. Og det giver nogle klare udfordringer, fortæller hun til DR Sporten.

- Jeg bliver hurtigt udmattet, og når jeg sidder på hesteryg, har jeg ikke evnen til at klemme og holde et fast tryk rundt om hesten med mine ben, fordi min muskelstyrke simpelthen er for svag til det. Det kræver, jeg skal ride rigtig meget på teknik, siger Katrine Kristensen.

- Jeg har nogle hjælpemidler med på hesten. For eksempel to piske, som udgør det, mine ben ikke kan. Og så er ridning rigtig god træning i sig selv. Jeg plejer at beskrive hesten som en fysioterapeut på fire ben, og så er det bare lidt sjovere at gå til fysioterapeut, når man også synes, det, man laver, er sjovt.

Katrine Kristensen og Tobias Thorning skal bære de danske faner ved PL i Paris. (Foto: © Bo Amstrup, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Og med den rette teknik og de rette redskaber er det da også lykkes for den danske dressurrytter at komme langt. Så langt, at hun om få dage skal ride med, hvor det er allersjovest. Til de paralympiske lege i Paris.

En udfordring, hun ser overordentlig meget frem til.

- Jeg vil ride metal hjem igen. Det er helt klart, derfor jeg rider. Jeg har behov for at ride efter det, for det er det, der gør mig god. Jeg har et behov for at komme op på den der præmieskammel en gang til, siger Katrine Kristensen.

VM-triumfer og mor-rolle

I 2021 i Tokyo var paraatleten også med for det danske hold.

Dengang blev det ikke til en debut-medalje for Kristensen. Men siden da er der kommet metal om halsen på danskeren og endda med en flot kulør. For eksempel til VM i Herning i 2022, hvor den danske dressurrytter kunne tage guldet om halsen i to tilfælde. Dobbelt verdensmester i paraklassen grad to.

Men, men. Der er også kommet nye udfordringer til siden triumfen ved verdensmesterskabet.

I videoen herunder kan du høre Katrine Kristensen sætte ord på, hvordan hendes graviditet slet ikke har påvirket hendes muskelsvindslidelse eller hendes krop, som det ellers var forventet.

Formen har nemlig lidt siden december 2023, hvor hun blev mor for første gang. Derfor har det været et langt og sejt træk siden da. Både for at være psykisk og fysisk parat til de paralympiske lege, når man både bakser med muskelsvind, en hverdag med et lille barn, og en efter-graviditetskrop.

- Jeg skal spare på min energi i løbet af dagen. Men jeg synes faktisk, at jo bedre form og jo mere aktiv, jeg er, jo mere energi har jeg. Så det er en hårdfin balance, siger paraatleten.

- Så presser ofte mig selv ret hårdt, for selvom man har muskelsvind, handler det stadig om at have rigtig god kondition, som det gælder for alle andre atleter. Det giver mere energi.

Trods komplikationerne holder hun fanen højt. Snart i bogstaveligste forstand. For Katrine Kristensen er sammen med dressurkollegaen Tobias Thorning blevet valgt til at være fanebærer for den danske delegation ved åbningsceremonien i Paris.

Katrine Kristensen bruger sin kørestol til at hjælpe med at spare energi i hverdagen på nogle af de kortere gå-distancer. (Foto: © Garry Bowden/Shutterstock/Ritzau Scanpix)

Og fanen bliver ikke holdt mindre højt af den ro og hvile i sig selv, det giver at have fået et barn. Presset på den tidligere verdensmester er blevet meget lettere at sluge. For uanset resultatet, har man uanset det sportslige altid vundet ved at have rollen som forælder, mener dressurrytteren.

Men med bare få dage til PL handler det nu om at præstere, og derfor bliver rollen som mor og hustru nok også efterladt i Danmark, når turen går til Paris, mens muskelsvindslidelsen skal kontrolleres, som den er blevet så mange gange før.

- Jeg var godt klar over, at rideverdenen ikke ville stå stille, mens jeg var væk, og at de andre, der ikke har født et barn, er nogle skridt foran mig, siger Katrine Kristensen.

- Men jeg ved, at jeg har hesten, og at jeg skal bare blive ved med at tro på det, mens jeg gør det, så jeg ikke går i panik. Jeg har et rigtig godt setup, og det skal jeg stole på.

Du kan følge Katrine Kristensen og resten af den danske delegations præstationer ved PL i Paris på DR's kanaler fra åbningsceremonien d. 28. august og 12 dage frem.