Presset på OL-arrangørerne stiger, men få ting kan få verdens største sportsbegivenhed aflyst

OL-arrangørerne mærker et stort pres fra den japanske befolkning, men er en aflysning overhovedet en mulighed?

Siden fremkomsten af covid-19 har der ikke været en så farlig samling af mennesker, der kommer fra hele verden. Vi er ikke sikre på antallet, men det kan være 100.000 mennesker fra 200 lande, der bliver samlet her i Tokyo, siger Naoto Ueyama, der er formand i det japanske lægeforbund. (Foto: © Issei kato, Ritzau Scanpix)

De professionelle sportsfolk verden over har set det ene sportsarrangement efter det andet blive aflyst, udskudt, skubbet eller på anden vis ændret af coronapandemien.

Nu står det allerstørste sportsarrangement af dem alle, de olympiske lege, i skudlinjen.

Fredag forlængede den japanske regering nødretstilstanden i flere distrikter. Også i Tokyo, hvor legene skal afholdes om under to måneder, er nødretstilstanden blevet forlænget. Nødretstilstanden har været i effekt i Tokyo siden 25. april.

Og japanerne er urolige. Presset fra befolkningen og medierne stiger, og Naoto Ueyama, der er formand i det japanske lægeforbund, er nervøs for, at et så stort opbud af mennesker under OL kan gennemføres ordentligt.

- Siden fremkomsten af covid-19 har der ikke været en så farlig samling af mennesker, der kommer fra hele verden. Vi er ikke sikre på antallet, men det kan være 100.000 mennesker fra 200 lande, der bliver samlet her i Tokyo, udtaler han.

- Det er en situation, der ikke er oplevet gennem hele pandemien, så det er virkelig vanskeligt at forudsige, hvad det kan føre til.

Generelt har den japanske håndtering af coronavirus, efter en ellers lovende start, vist svaghedstegn. Landet står midt i en kæmpe bølge af smittetilfælde, og vaccineudrulningen har vist sig sløv i optrækket, hvor Japans premierminister, Yoshihide Suga, har en ambition om at være færdig med at vaccinere ældre og frontpersonale inden udgangen af juli.

Ifølge tal fra University of Oxford og Our World in Data har japanerne endnu ikke rundet fem procent af befolkningen, der har fået mindst ét stik med en coronavaccine.

Til sammenligning er Storbritannien nået over halvvejs gennem befolkningen. 34 procent af befolkningen herhjemme i Danmark har fået mindst første stik.

Trods den knap så lovende coronasituation i Japan er mange af aktørerne bag de olympiske lege stadig ret sikre på, at legene kan gennemføres. Dick Pound, der er det længst siddende medlem i Den Internationale Olympiske Komité, IOC, er ikke i tvivl om, at der skal arbejdes videre.

- Jeg ved virkelig ikke, hvad problemet er, bortset fra at du har en velinformeret, videnskabelig gruppe i kontakt med folkets sundhed, der siger, at der ikke er nogen trinvis risiko ved at fortsætte med legene, siger han til Standard Sport.

Administrerende direktør for OL i Tokyo, Toshiro Muto, er opmærksom på, at folk har stillet spørgsmålstegn ved at afholde legene, men planen fortsætter som hidtil.

- Under bestyrelsesmødet (i Tokyo 2020, red.) talte vi om, at nogle mennesker opfordrer til aflysning af OL. Men vi diskuterede ikke, om vi skulle annullere eller udsætte det (OL, red.), sagde han onsdag.

Dick Pound har været en del af IOC siden 1978. (Foto: © MICHAEL DALDER, Ritzau Scanpix)

Hvad skal der til for en aflysning?

Selvom mange i Japan lægger pres på arrangørerne for ikke at afholde legene, så tror Jörg Krieger, der er adjunkt ved institut for folkesundhed og idræt på Aarhus Universitet, at OL bliver afholdt.

- Jeg kan ikke se, at legene ikke bliver afholdt. Hvis presset fortsætter i Japan, så tror jeg, at vi vil se, at arrangørerne og IOC anerkender, at der er et pres. De vil give noget tilbage, og det vil være, at der ikke skal være tilskuere. Det ville være en typisk respons fra IOC, siger han.

Han tror, at den eneste mulighed for, at legene bliver aflyst, er, hvis én af de helt store finansielle kræfter trækker sig.

- Der skal være en vigtig interessent, der trækker sig. Det er den eneste måde, hvorpå OL kan blive aflyst. Den eneste interessent, som jeg kan se, der kunne gennemføre en aflysning, er amerikansk tv. Det er bogstaveligt talt kun NBC, den amerikanske rettighedsindehaver, der kan, siger han.

DR Sportens kommentator Henrik Liniger peger på de japanske politikere, hvis der er nogen, der skal tage beslutningen om, at OL skal aflyses.

- Det skal være den japanske regering, der vurderer, at det er for risikabelt at holde OL, og derfor aflyser, siger han.

- IOC og organisationskomitéen er så langt inde i processen og har så meget økonomisk at tabe ved ikke at holde det, at man ikke kan forvente, at de stopper det her. Uanset hvilke sundhedsmæssige ting, der kommer, så vil de altid prøve at finde en måde at holde OL.

Under bestyrelsesmødet (i Tokyo 2020, red.) talte vi om, at nogle mennesker opfordrer til aflysning af OL. Men vi diskuterede ikke, om vi skulle annullere eller udsætte det (OL, red.), siger administrerende direktør for OL i Tokyo, Toshiro Muto. (Foto: © NICOLAS DATICHE, Ritzau Scanpix)

Han vurderer, at en aflysning kan komme på tale, hvis den japanske regering tager den regning, det medfølger. Regningen er, ifølge Henrik Liniger, den primære årsag til, at beslutningen ikke bliver taget.

Og selvom størstedelen af befolkningen er imod, at legene kommer til landet, så vil regningen være en bitter pille at sluge, ifølge Jörg Krieger.

- Den japanske regering bliver nødt til at tjene befolkningens interesse, men de kommer også til at sige, at de brugte 18 milliarder dollars på ingenting, hvis de aflyser. Det er heller ikke i befolkningens interesse.

Han mener samtidig, at IOC’s beslutning om at vaccinere alle atleterne har givet dem mindre lyst til at tænke på boykot, protester og lignende, fordi det for mange er karrierens højdepunkt.

OL i Tokyo begynder stadig efter planen den 23. juli og varer frem til den 8. august. De paralympiske lege begynder umiddelbart efter og strækker sig mellem den 24. august og den 5. september.