'Jeg kunne slet ikke håndtere det': Dansk medaljekandidat mærker presset

Der er store forventninger til de danske atleter ved PL i Paris, og det gør ondt på atleterne, når de ikke bliver opfyldt.

Sportens verden er en rutsjebanetur uden lige.

Det mærkede den danske længdespringer Daniel Wagner under de paralympiske lege i Tokyo i 2021.

Danskeren var tæt på himlen. En guldmedalje var snublende nær, for med en aktuel førsteplads og kun ét spring tilbage for ham og konkurrenterne, var han uhyre tæt på at opnå det største, en paraatlet kan.

Men ikke bare én, men to atleter sprang længere i sidste forsøg. Og da han selv rejste sig fra sandet efter et mentalt meget svært hop, endte han med at få bronze i stedet for guld.

Daniel Wagner opnåede ikke det helt store mål ved PL i Tokyo 2021. (Foto: © Kim Price, Associated Press)

Selvom det langt fra er et skidt resultat at vinde en medalje, følte han, at han fejlede. Længdespringeren beskriver det som at falde fra toppen af et af verdens største bjerge helt ned til foden.

Højt at flyve, dybt at falde.

- Det har gjort ondt at ligge og rode rundt dernede, siger Daniel Wagner til DR Sporten.

Alligevel er han ikke ræd for store armbevægelser og for at melde stort ud, før han igen sigter efter toppen ved PL i Paris, der begynder onsdag.

- Jeg står selv så skarpt, som jeg nogensinde har gjort, så jeg har stadig høje forventninger til mig selv og til resultaterne. Mit drømmemål er helt klart en guldmedalje. Om det så lykkes, må vi se på dagen, siger han.

I videoen herunder kan du høre Daniel Wagner sætte ord på PL i Tokyo og målene for legene i Paris.

40 procent skal vinde en medalje

Daniel Wagner er ikke den eneste, der har forventninger til længdespringerens resultater ved PL.

Det har også Team Danmark, ligesom de har til de danske paraatleter generelt. Faktisk så meget, at det fik DR Sportens kommentator "til at tabe kuglepennen", da han hørte, at Team Danmark før legene i Paris har målsat medaljehøsten til hele otte medaljer – tre mere end i Tokyo for tre år siden.

32 paraatleter er afsted, men flere af dem er en del af et hold. Det efterlader 20 forskellige medaljeaspiranter, og skal målsætningen derfor opnås, skal 40 procent af den danske delegation altså ende med metal i Paris – antaget at ingen vinder mere en én medalje.

Det skaber dog ikke et unødigt pres på atleterne, mener Team Danmarks chef de mission for PL i Paris, Nicklas Bjaaland.

- Vi har at gøre med topatleter, der ikke bare kommer herned for at være med. Det er nogen, der er vant til at konkurrere på øverste niveau, og de kommer for at vinde medaljer, siger Nicklas Bjaaland.

- Så vi lægger et pres, men det gør de bestemt også på sig selv. De vil vinde lige så meget, som vi vil.

Sydafrikaneren Ntando Mahlangu (mf) tog guldet for næsen af Daniel Wagner (th) ved PL i Tokyo. Det samme gjorde tyske Leon Schfer (tv) med sølvet. (Foto: © Marcus Brandt, Marcus Brandt/picture-alliance/dpa/AP Images)

Også et positivt pres

Om paraatlerne er med til at skabe presset eller ej, er det i hvert fald svært at stå i på den helt store scene.

- Der er mange, der siger, at det er det samme, om du løber til træning eller til et DM eller til et OL eller PL. Men det er bare så meget anderledes at stå i situationen. Det der med at holde fokus, det er svært, siger Daniel Wagner.

- Jeg kan huske, jeg blev helt i tvivl om mit tilløb overhovedet passede (under sidste PL, red.). Hele min krop var bare i så uvant en situation. Jeg kunne slet ikke håndtere det. Og det var, fordi jeg begyndte at tænke på de medaljer og begyndte at kigge ned af bjerget.

Og den situation kommer man aldrig til at kunne slappe af i, mener Daniel Wagner. Men det behøver man heller ikke nødvendigvis. Det handler om at kunne håndtere det. Og så har man måske heldet til at få en medalje af den fineste karat om halsen til sidst.

I videoen herunder kan du høre taekwondo-kæmperen Lisa Kjær sætte ord på presset ved et PL.

Det gjorde danske taekwondo-kæmper Lisa Kjær ved PL i Tokyo, og hverken titlen som forsvarende olympisk mester eller forventningerne fra Team Danmark og fra hende selv gør presset mindre i år.

- Jeg er en helt anden atlet lige nu. Jeg er meget mere utålmodig, fordi jeg ved, jeg skal til den helt store eksamen på fredag, og jeg vil bare gerne gøre det så godt som muligt, siger Lisa Kjær til DR Sporten.

- Så det lægger et pres, men det er et positivt pres, for det er en festdag, når jeg nu også har forberedt mig så længe.

Du kan følge Daniel Wagner og Lisa Kjærs bestræbelser på at modstå presset og række ud efter guldet ved PL i Paris på DR’s kanaler fra 28. august til 8. september. Du kan se åbningsceremonien direkte på DR2 onsdag aften fra kl. 19.55.