Den belgiske atlet Marieke Vervoort maner alle rygter i jorden om, at hun efter PL i Rio har planlagt at tage sit eget liv ved hjælp af aktiv dødshjælp, der er lovligt i Belgien.
Den medaljevindende rullestolsræser underskrev i 2008 papirer, der gør det muligt for hende at benytte sig af aktiv dødshjælp, men den 37-årige belgier har ingen planer om at gøre brug af det endnu.
Hun siger, at pressen har misforstået, hvad hun har sagt tidligere.
- Pressen skrev, at Rio er mit sidste paralympiske stævne, og at jeg vil melde mig til aktiv dødshjælp umiddelbart efter. Det er forkert. Jeg kan bekræfte, at Rio er sidste gang, jeg stiller op til de paralympiske lege, siger hun og tilføjer:
- Min sygdom er svær at håndtere, men aktiv dødshjælp giver mig en følelse af ro, og at jeg kan forlade verden med en god fornemmelse. Uanset hvad der sker, så har jeg mine papirer klar, men jeg nyder stadig hvert eneste øjeblik. Når øjeblikket kommer, hvor jeg har flere dårlige dage end gode dage, så har jeg mine papirer i hånden.
Marieke Vervoort har en uhelbredelig rygmarvssygdom, der svækker hende mere og mere.
Vil bryde tabuet om aktiv dødshjælp
Marieke Vervoort udnytter også lejligheden til at rette opmærksomheden hen på aktiv dødshjælp, som hun mener, kan gøre livet bedre for mange mennesker, og som ifølge hende er noget alle lande bør overveje.
Ifølge atleten selv, bidrager muligheden for aktiv dødshjælp til, at man lever længere.
- Det hjælper mig virkelig at have de papirer, og jeg håber, at andre lande vil tage det til sig for eksempel Brasilien. Det er ikke et tabu længere. Når man underskriver de papirer, betyder det ikke, at man skal dø to uger efter. Lige som mig. Jeg underskrev mine papirer i 2008, og nu er vi i 2016. Forleden vandt jeg en sølvmedalje. Det er et mirakel.
Hun mener også, at aktiv dødshjælp betyder, at der ikke er så mange, der begår selvmord.
- Forsøger man selvmord, er det muligt at man gør noget forkert og overlever, og dit handicap bliver værre end det var. Vil du leve sådan? Ingen vil leve sådan. Jeg tror, der vil være færre selvmord, hvis flere lande indfører aktiv dødshjælp, siger hun.