Det er den største sportsbegivenhed i verden. Og den er officielt begyndt i dag.
Det er naturligvis De Olympiske Lege i Tokyo, det handler om.
Her vil atleter fra hele verden dyste mod hinanden og kæmpe det bedste, de har lært, for at ende øverst på sejrsskamlen i alverdens discipliner.
De kommende uger bliver der sendt massevis af OL i dit tv, men hvad skal du høre, hvis du er så vild med OL, at du også gerne vil have det i dine øregange?
Det har vi spurgt podcastproducer Sidsel Kaae Nørgaard om, som gennem seks sæsoner har guidet lyttere rundt i podcast-junglen i sin podcast 'Podcastanbefalingen'.
Herunder kommer hun med nogle podcastanbefalinger, som gør dig klogere på OL. Både det antikke OL, det moderne OL, og hvordan det er at være en OL-atlet.
'You're Dead To Me'
Lad os gå helt tilbage til begyndelsen – til antikkens Grækenland, hvor det allerførste OL fandt sted. Netop det får du masser af viden om i selskab med BBC's historiepodcast 'You're Dead To Me', som i et afsnit zoomer ind på begivenheden.
Og det er virkelig sjov og interessant lytning, mener Sidsel Kaae Nørgaard.
- Denne episode er virkelig en fun fact galore. Man får både at vide, at OL-ringene slet ikke er fra oldtidens OL – det samme gælder i øvrigt for faklen – og så får man at vide, at den første olympiske disciplin var nøgenløb, hvor mænd bandt deres peniser op, før de skulle konkurrere.
- Det bliver også afsløret, hvordan kvinder fik mulighed for at deltage i oldtidens OL, som ellers kun var forbeholdt mænd. Men det vil jeg ikke løfte sløret for her.
- Det er en velproduceret samtalepodcast med nogle virkelig karismatiske og velformidlende historikere, så man kommer slet ikke til at kede sig undervejs.
'You're Dead To Me' kan høres der, hvor du normalt hører podcasts. Afsnittet om det antikke OL blev sendt den 6. marts 2020.
'Olympipod'
Vi bevæger os nu frem til det moderne OL, som vi kender det i dag. Og derfor skal der lyde en anbefaling til podcasten 'Olympipod', mener Sidsel Kaae Nørgaard.
- Denne podcast gennemgår alle – og jeg mener alle – afholdte moderne OL fra 1896 og frem. Det kan måske lyde en anelse nørdet, men det er faktisk umådeligt underholdende at lytte til de to værter, når de fortæller fun facts og sjove anekdoter.
- Du hører for eksempel, at OL-deltagerne i år 1900 måtte svømme i Seinen frem for i et rigtigt bassin i Paris, og hvordan det hele foregik i Berlin i 1936, da Hitler havde magten i Tyskland.
- En lille disclaimer: Podcasten er ikke optaget i et radiostudie, og derfor har den dårligere lyd, men det kan man godt tilgive, fordi de er så sjove og underholdende.
'Olympipod' kan høres der, hvor du normalt hører podcasts.
'Atleter uden filter'
Hvis man vil dykke ned i atleternes verden og vide, hvordan det rent faktisk foregår indefra, skal man lytte til den danskproducerede podcast 'Atleter uden filter' med håndboldspilleren Louise Burgaard, mener Sidsel Kaae Nørgaard.
- Her vil jeg blandt andet anbefale afsnittet med løberen Thijs Nijhuis, som er kvalificeret til OL. Han fortæller, at det ikke kun er en dans på roser at være topatlet. Han forklarer også, hvordan han selv skal betale for at tage til stævner og om den ulighed, der er i de forskellige sportsgrene i Danmark.
- Denne podcast er til dig, som gerne vil hoppe ind i atleternes sko og se sporten fra deres perspektiv.
'Atleter uden filter' kan høres der, hvor du normalt hører podcasts.
'Viden i spil med Idrættens Analyseinstitut'
Hvis du gerne vil have et andet og anderledes perspektiv på OL, har podcasten 'Viden i spil med Idrættens Analyseinstitut' lavet et afsnit, der handler om OL og ytringsfrihed.
Og det er særdeles interessant lytning, mener Sidsel Kaae Nørgaard.
- Det er den såkaldte regel 50, der snakkes om i denne episode, og den regel har der været ret meget debat om.
- De taler om et konkret eksempel, hvor reglen har haft ret stor betydning. Tilbage i 1968 hævede to amerikanske atleter en knyttet næve i vejret på sejrspodiet iført en sort handske for at sætte fokus på raceundertrykkelse. Men sådan en politisk markering er ikke tilladt, så atleterne blev efterfølgende fordømt og bedt om at aflevere medaljerne tilbage.
'Viden i spil med Idrættens Analyseinstitut' kan høres der, hvor du normalt hører podcasts. Afsnittet om OL og ytringsfrihed blev sendt 17. maj 2021.
'OL Morgen', 'OL Formiddag' og 'OL Eftermiddag'
OL fylder naturligvis også ekstremt meget på DR, som deler rettighederne til OL med Discovery. Det gælder også som lyd.
På P3 og DR LYD kan du hver dag følge med i OL fra klokken 6 til klokken 15.
P3 sender 'OL Morgen' klokken 6-9, hvor værterne samler op på nyhederne fra nattens begivenheder og opdaterer dig på aktuelle historier fra Tokyo.
Det bliver efterfulgt af 'OL Formiddag' og 'OL Eftermiddag', som bliver sendt fra et studie på toppen af Experimentarium.
Her følges et utal af discipliner direkte, og der vil være særligt fokus på de danske atleter, når de er i vælten.