- Jeg prøvede to og en halv skrue, men endte med at lave halvanden skrue. Jeg for vild i luften, hvilket var uheldigt.
Ordene kommer fra en af OL's helt store navne. Gymnasten Simone Biles.
Den amerikanske gymnastikstjerne trak sig fra finalen i holdkonkurrencen. Ikke på grund af en fysisk skade, men på grund af det mentale pres.
- Jeg har næsten ikke kunnet sove. Jeg har aldrig følt sådan her før en konkurrence. Jeg prøvede at varme lidt op, hvor jeg fik det bedre, men da jeg kom ud til konkurrencen, tænkte jeg bare nej.
- Det mentale var ikke på plads. Jeg lod pigerne gøre det, og så fokuserede jeg på mig selv, sagde Simone Biles på et pressemøde efter holdfinalen.
Holdkammeraterne forsatte konkurrencen og hentede en sølvmedalje.
'Skruesyge er årsagen'
- Hun gav os et lille hjerteanfald, siger holdkammeraten Jordan Chiles om Biles' træning i Tokyo op til finalerne. Synet af Biles' træningsspring gjorde ganske enkelt Chiles urolig. Biles havde ikke samme kontrol over rotationerne i luften, som hun ellers plejer at udføre til noget nær perfektion.
Spørger du DR Sportens gymnastikkommentator Helge Vammen er han ikke i tvivl. Simon Biles er ramt af såkaldt skruesyge. Eller twisties som det kaldes.
- Det er et velkendt fænomen blandt gymnaster og lidt et tabu. Det er gymnasters værste mareridt og kan ske for alle, men jeg har ikke hørt, at der er nogen, der har trukket sig fra en konkurrence med det som forklaringen.
- Jeg tror ikke, at den officielle forklaring kommer til at være skruesyge. Men det var det, der skete. Det var min klare fornemmelse, da jeg kommenterede det live i går. Hun mister orienteringen i springet. Det kan alle se, siger DR Sportens gymnastikkommentator Helge Vammen.
Også den tidligere amerikanske mester i gymnastik Scott Wilbanks mener, at Biles er ramt af the twisties.
Simone Biles var i gang med at udføre en baglæns salto med to og en halv skrue i holdfinalen, men åbnede op en skrue for tidligt.
- I størstedelen af alle tilfælde lander man på benene. Det så man også Biles gøre i går. Gymnaster er meget katteagtige og formår oftest at lande på benene, men det kan gå galt.
Det er forskelligt, hvor længe det tager at komme over skruesygen, men det er langt fra optimalt, at det sker under et OL.
- Når det sker til træning, kan man komme problemet til livs ved at træne springene ned i en skumgummigrav. Men når det sker til OL, hvor man ikke har adgang til skumgrave, er det først og fremmest ekstremt ubehageligt, men også potentielt farligt, siger Helge Vammen, der som gymnast har vundet 47 DM-titler.
'OL kan forstærke ting, man kæmper med'
Første melding gik på en skade, men på pressemødet forklarede den amerikanske sportsstjerne yderligere.
- Jeg ville ikke gøre noget skørt for derefter at blive skadet. Det var bedst, at pigerne tog over og gjorde arbejdet færdigt, som de absolut gjorde.
- OL har generelt været meget stressende, fordi der ikke har været tilskuere, og fordi der har været mange variabler. Det har været en lang uge og et langt år, siger Simone Biles.
Hvilket passer godt med Helge Vammens opfattelse af fænomenet.
- Det kan komme ud af det blå, men man er mere eksponeret for at få det, når man i forvejen er presset. Det har jeg selv prøvet, siger han.
Ifølge Team Danmarks sportspsykolog Kristoffer Henriksen kan OL godt skubbe til nogle ting.
- OL skaber ikke mentale udfordringer, men man kan få ting forstærket, som man kæmper med i forvejen, siger Team Danmarks sportsspykolog Kristoffer Henriksen, der er med i Tokyo.
- Der er mange slags pres ved at være til OL. En blanding af alt muligt. Det kan virke lidt paradoksalt. Man kan træne i 15-20 år for at stå til OL, og når man så er der, er det stedet, som man har mindst lyst til at være på. Nervøsiteten brager afsted.
- Det kommer aldrig til at være rart, når man skal ud på splitsekunder og vise verden, hvad man har investeret hele sit liv i. Det er altid mere skræmmende end behageligt.
Og Kristoffer Henriksen, der har sin daglige gang blandt de danske atleter, kan have svært ved at forstå, hvordan Simone Biles har kunnet tage beslutningen.
- Jeg kan næsten ikke forestille mig, hvor hårdt og svært det må have været. At trække sig fra noget, som man har arbejdet for i så mange år. Derfor er jeg også fuld af beundring, siger Kristoffer Henriksen.
Det er fortsat uvished om Simone Biles videre færd ved OL. Efter planen skal hun på gulvet igen om fire dage, hvilket giver hende tid til at forberede sig.
- Biles har et stort repertoire og er god til at rotere, så hun burde kunne sammensætte et andet program, hvis hendes skrueproblemer er så store. Vi får hende forhåbentlig at se igen på søndag, siger Helge Vammen, der kommenterer gymnastik på DR's kanaler.