- Det er her, det startede, og det er her, det slutter.
Jeanette Ottesen har inden lydt træt og har undskyldt sin forvirring et par gange i telefonen fra Tokyo. De syv timers tidsforskel rammer hårdere, når man har sin treårige datter med.
Men disse ord siger elitesvømmeren beslutsomt.
16 år var elitesvømmeren, da hun startede karrieren ved OL med en holdkap. Den 24. juli i år, 53 internationale seniormedaljer senere, vil den nu 33-årige mor og Team Danmarks mest vindende atlet tage sit sidste professionelle dyk ved OL i Tokyo - i en holdkap.
- OL er mit perfekte punktum. Jeg vil afslutte min lange karriere på en ordentlig måde - det skal være stort, så der giver OL bare mening. Jeg vil svømme alt, hvad jeg kan, for mit hold og for Danmark, siger hun.
Det har været tydeligt fra starten af Jeanette Ottesens projekt mor-comeback, at datteren Billie-Mai og manden Marco, som også er svømmerens træner, er et hold, der sammen har kæmpet for drømmen om OL-afslutningen.
Derfor er det en selvfølge her en uge før OL, at de alle tre sidder et sted i Tokyo sammen og venter på at vende den sidste side i fortællingen om en mors, hustrus og svømmestjernes comeback.
Dømt ude
Siden Dansk Svømmeunion for fire år siden trak støtten fra Jeanette Ottesen, fordi hun blev gravid, har elitesvømmeren skulle overbevise verden om, at hun stadig er elitesvømmer.
Den kamp kunne for alvor begynde, efter Billie-Mai kom til verden. Uden indkomst, sponsorer eller de professionelle træningsfaciliteter, men i stedet med 30 kilo ekstra på kroppen skulle Jeanette Ottesen nu beslutte, hvor meget hun ville det.
- Jeg vidste, at jeg ikke var færdig som elitesvømmer, og at jeg ville gøre det med eller uden svømmeunionen. Så kunne det godt være, jeg ikke havde nogen penge, men så måtte jeg svømme hurtigt nok til, at de ikke kunne undgå at se mig.
Og Jeanette Ottesen var uundgåelig. Et halvt år efter Billie-Mai kom til verden, deltog svømmeren ved sin første konkurrence som mor – et DM, hvor hun vandt bronze i 50 meter butterfly.
I juli 2019 blev Jeanette Ottesen nummer syv i VM-finalen i samme disciplin. Hun var flyvende og i fremragende svømmeform. Hun var klar til OL 2020.
Inden turen gik til Tokyo, blev Jeanette Ottesen overrasket under en træning af bandet Carpark North og DR Pigekoret samt venner, familie og trænere. Bandet har nemlig skrevet DIF’s officielle OL-sang som en hyldest til Danmarks OL-atleter, og svømmeren blev her en del af musikvideoen. Se og hør Carpark North spille OL-sangen ´Vi kommer alle et sted fra’ og se Jeanette Ottesens reaktion her:
Tilrettelægger af video: Karina Kold. Foto/klip: René Sascha Johannsen/Mikkel Suppras.
En uventet hjælp
Men så kom corona. Over hele landet lukkede svømmehallerne samstemmigt, konkurrencerne blev aflyst, og Jeanette Ottesen panikkede. For kun én ting kunne holde svømmeformen ved lige.
- Corona påvirkede mig rigtig meget, fordi jeg kommer i form af at race i vandet hele tiden, og det kunne jeg ikke i over et år. Jeg kan ikke holde mig i form af at løbe eller tage i fitness, det kræver en helt anden intensitet at blive hurtig under vand, siger hun.
Herfra gik det kun ned ad bakke for svømmeformen, og Jeanette Ottesen kunne ikke gøre andet end at vente. Da coronaen endelig slap sit greb om landets svømmehaller, kunne elitesvømmeren bekræfte sin frygt.
Svømmetiden var dårligere op til OL-kvalifikationen, end den var før corona – noget hun heller ikke kan nå at rette op på inden OL.
Til gengæld har nedlukningen givet Jeanette Ottesen noget endnu vigtigere.
Hun har hele tiden vidst, at der ligger en identitetskrise og venter, når svømmekarrieren slutter. Og jo tættere OL kom i 2020, desto mere tvivlede hun på, om hun nu var klar til at sige farvel til elitesvømmeren, hun kendte så godt.
Men her blev coronaen en uventet hjælp.
- Pludselig havde jeg tid til andre ting, herunder min familie, og jeg oplevede, hvad jeg ville få ved at stoppe nu. Inden corona var jeg ikke 100 procent klar. Men det er jeg nu. Jeg har været på verdenstoppen de seneste 18 år, jeg har fået nok.
De sidste linjer
Selvom svømmeformen svigtede under corona, har mentaliteten aldrig været stærkere.
Ved Danish Open i april i år lykkedes det Jeanette Ottesen at svømme under EM-kravet i 50 meter butterfly. Alt sliddet, tiden væk fra sin datter og den tilbagevendende smerte fra venstre skulder kulminerede så endelig ved EM i holdkap i maj, da OL-billetten kom i hus.
En journalist gav en forpustet Jeanette Ottesen hendes svømmetid for rullende kamera lige efter konkurrencen. Efter ordene: ”Vil det sige… Vil det sige, at det er mig?” brød elitesvømmeren ud i gråd i armene på sin holdkammerat.
Jeanette Ottesens ultimative drøm var nået. Ifølge hende selv har hun hele sit bagland at takke for sejren. Familien, der har passet Billie-Mai i tide og utide, sin fysioterapeut, hun har haft mere brug for end nogensinde, og sin manager for at holde styr på regnskaberne.
- Og så er der selvfølgelig min mand. Der er ikke noget af dette, der ville kunne ske, hvis det ikke havde været for Marco. Han er den, jeg vil takke allermest. Han gør hverdagen god, han sparker mig bagi, og han har gjort det her muligt, siger svømmeren.
Og drivkraften bag det hele? Der er vi tilbage i Tokyo, hvor mor, far og datter sidder sammen og venter på at vende den sidste side.
- Jeg vil gerne fortælle Billie-Mai en historie, når hun er gammel nok til at forstå den, og for at fortælle min datter den historie, er jeg nødt til at skrive den først - det er det, jeg gør nu, siger Jeanette Ottesen.
- Hun bliver jo også kvinde en dag, og jeg vil gerne have, at hun kæmper for sine mål, selvom andre dømmer hende ude. Og så ville jeg vise andre kvinder, at det godt kan lade sig gøre at få et barn og stadig efterleve sine drømme.
Med det på plads mangler Jeanette Ottesen kun at skrive de allersidste linjer om sit femte OL og endegyldige farvel til elitesvømmeren. Og de kommer til at handle om meget mere end selve præstationen.
- Jeg vil gøre alt, hvad jeg overhovedet kan, for at slå min egen tid på 54,5, og når vi står i finalen, er det fantastisk, men slutresultatet er lidt ligegyldigt for mig. Jeg skal bare nyde det og suge alt til mig en sidste gang.
- Der er ikke nogen kamp til OL. Kampen er overstået.
Punktum.
DR Sporten har kontaktet Dansk Svømmeunions direktør, Merete Riisager, for en kommentar til, at Jeanette Ottesen mistede økonomisk støtte fra unionen, efter hun blev gravid.
Merete Riisager fortæller, at der ikke er nogen barselsordning for topatleter, men at Jeanette Ottesens sag har overbevist hende om, at unionen skal have det i fremtiden.
- Jeanette Ottesens eksempel viser, at vi må have politikerne i tale for at forbedre forholdene for de atleter, der kommer efter hende - blandt andet med en barselsordning. Hun sætter en ny standard for sporten ved at komme til OL som mor. Det er fantastisk og vil forhåbentligt inspirere andre atleter til at blive i sporten, efter de er blevet forældre, siger direktøren.