Vaccine-producenterne Pfizer og BioNTech har doneret doser af deres coronavaccine til Den Internationale Olympiske Komité (IOC), der således kan sørge for, at OL- og PL-deltagerne får en vaccine, hvis de vil, inden de olympiske og paralympiske lege i Tokyo til sommer.
Det skriver IOC i en pressemeddelelse.
- Denne donation af vacciner er endnu et værktøj i værktøjskassen, der skal hjælpe os med at gøre de Olympiske og Paralympiske Lege i Tokyo sikre for alle deltagere og for at vise solidaritet over for vores japanske værter, siger Thomas Bach, der er præsident i IOC.
Doserne, som Pfizer og BioNTech donerer vil ikke blive taget fra allerede eksisterende aftaler om levering af vaccinedoser, oplyses det i pressemeddelelsen. Der vil derimod være tale om et tillæg til de leverancer, der allerede er aftalt med diverse lande.
- Nationale olympiske komitéer vil samarbejde med de lokale regeringer for at koordinere distributionen i overensstemmelse med hvert lands vaccinationsprogram og regler, skriver IOC i pressemeddelelsen.
Herhjemme er det Danmarks Idrætsforbund (DIF), der er national olympisk komité. DIF har tidligere argumenteret for, at OL-atleterne skulle fremrykkes en tand i vaccinekøen, men det er hidtil blevet afvist af regeringen.
Direktøren i DIF, Morten Mølholm, er glad og fortrøstningsfuld for nyheden, men siger også, at der er en hvis grad af praktik, der skal findes hoved og hale i, før atleterne, der skal til Tokyo, kan blive vaccineret.
- Det er super glædeligt. Vi har jo ikke alle informationer og detaljer på plads endnu, men vi er meget taknemmelige overfor IOC og Pfizer.
- Det skal stadig ske gennem ordnede kanaler, og derfor er vi i dialog med myndighederne, for der er en masse praktisk, som skal løses. Vi har en meget konstruktiv dialog i gang, men det er stadig meget nyt for alle, siger Morten Mølholm.
Også Thijs Nijhuis, der er kvalificeret til legene i maraton, ser frem til at få et stik med Pfizer og BioNTech-vaccinen.
- Det synes, jeg er meget glædeligt, fordi der ikke bliver en skævvridning i konkurrencen, siger Thijs Nijhuis.
I flere lande har atleterne allerede fået vaccinen eller tilsagn om at få den. Derfor har det ikke været et distraherende element i forberedelserne til OL. En positiv coronatest i Tokyo vil medføre en udelukkelse. Derfor er konkurrencen lige igen, mener Thijs Nijhuis.
- Det får mig til at tænke, at hele diskussionen, som egentlig er blevet utrolig stor i forhold til, hvor ufatteligt få mennesker det er, burde være løst. Så kan vi komme videre med de ting, som er rigtig vigtige. Atleterne kan dyrke deres sport, politikerne kan passe deres job med at få folk vaccineret, og vi skal have gang i hjulene i samfundet, siger Thijs Nijhuis.
Men det er også ved at være sidste udkald, hvis atleterne skal nå at blive vaccineret inden OL. For det kan ikke ske for tæt på legene, påpeger Morten Mølholm. Det vil potentielt gå ud over atleternes forberedelse.
- Vi er ved at være i tidsnød. Det er et kapløb med tiden om, hvornår vi skal have færdigvaccineret alle OL-atleterne. Vi har en skæringsdato midt i juni, hvor vi gerne vil have dem alle færdigvaccineret, siger han.
Hos Team Danmark, der varetager den overordnede planlægning af eliteidrætten i Danmark, vækker nyheden også glæde. Lige nu afventer Team Danmark en udmelding fra DIF om de praktiske forhold i vaccinationen af atleterne.
Men der er ingen tvivl om, at en potentiel vaccine til OL-atleterne vil være en bekymring mindre, selvom atleterne stadig vil skulle gennemføre testprotokollen i Tokyo, fortæller Lars Balle Christensen, der er sportsmanager i Team Danmark.
- Hvis det lykkes at få atleterne vaccineret inden, så er der en større tryghed for atleterne, når de kommer til Tokyo.
- Der er ingen garanti for, at man ikke bliver smittet, selvom man har fået en vaccination, men det giver en større tryghed for, at man kan konkurrere lidt mere på lige vilkår med nogle af de nationer, der af deres pågældende lande er blevet tilbud en vaccination. Trygheden i det her bliver en vigtig del for atleterne, siger Lars Balle Christensen.
Sundhedsministeren glæder sig
Og dagens udmelding fra IOC og Pfizer og BioNTech glæder sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
- Det er glædeligt, at vi får ekstra, særligt dedikerede vacciner fra Pfizer/BioNTech til vores danske OL-atleter. Det garanterer vores atleter en vaccine inden afgang til Tokyo, uden at det får betydning for det danske vaccinationsprogram.
- Jeg har været i dialog med Danmarks Idrætsforbund (DIF), og nu skal de danske sundhedsmyndigheder finde en praktisk løsning på, hvordan atleterne kan få vaccinationerne, siger Heunicke i en skriftlig udtalelse til Ritzau.
OL i Tokyo begynder 23. juli og varer frem til 8. august. De paralympiske lege begynder umiddelbart efter og strækker sig mellem 24. august og 5. september.