I Paris forbereder militæret sig på det værst tænkelige til OL - og truslen har aldrig været større

Det høje trusselsniveau skyldes især krigen mellem Israel og Hamas, siger en ekspert i terrorbekæmpelse.

Det er ikke kun atleterne, der i øjeblikket er ved at gøre sig klar til verdens største sportsstævne.

Også militæret er i gang med forberedelserne i den franske hovedstad. Ikke med guldmedaljer for øje, men for at forhindre de værst tænkelige scenarier, der for enhver pris ikke må udspille sig under OL.

Ifølge Thomas Renard, der er direktør for tænketanken International Center for Counter-Terrorism, ICCT, er terrortruslen mod OL større end nogensinde.

- Sportsbegivenheder generelt og OL specifikt har i lang tid været potentielle mål for politiske grupper. Herunder terrororganisationer, siger Thomas Renard.

Thomas Renard, der er direktør for International Center for Counter-Terrorism, ICCT, vurderer, at radikaliserede enkeltpersoner er den største trussel mod årets OL. (© Screendump Facetime)

Med den enorme medieeksponering kan terrororganisationer se OL som en oplagt scene til at udføre terrorhandlinger, fortæller han.

- Du har i bund og grund alle lande og alle samfund repræsenteret. Så uanset hvilke politiske grupper, du kommer fra, uanset hvilke terrororganisationer, uanset hvem dine fjender er, er der en god chance for, at de er til stede ved OL.

Og trusselsniveauet er vokset siden Hamas' angreb på Israel den 7. oktober sidste år, forklarer Thomas Renard.

- Der har været en voksende polarisering omkring konflikten mellem Israel og Hamas. Vi har set i Frankrig, som i mange andre lande desværre, at antallet af antisemitiske og antimuslimske hændelser er steget eksponentielt.

- Det er ikke kun æreskrænkelser eller trusler. Det er faktisk også voldelige hændelser, der har fundet sted, lyder det fra direktøren i ICCT.

Frankrig er særlig udsat som OL-vært

Selvom OL også historisk set har været et potentielt terrormål, har det en ekstra betydning, at det netop er Frankrig, der i år huser det verdenskendte sportsstævne, mener Thomas Renard.

- Frankrig har i nogen tid været et mål for jihadistiske grupper.

Og det er der en særlig årsag til, forklarer han.

- Frankrig er et meget symbolsk mål. Det er et land i verden, som stort set alle kender. Det er et land, der har mere vægt. Hvis du rammer Frankrig, har det større konsekvenser og større indvirkning end at ramme et mindre land, siger Thomas Renard.

Det franske militær er rustet til tænderne under OL. Og de forbereder sig på en potentiel trussel fra flere fronter.

- Den største bekymring handler om islamistisk eller jihadistisk terrorisme. Men der er også en reel bekymring for højreekstremisme, og potentielt som reaktion på det - venstreekstremistiske eller antifascistiske voldelige handlinger mod højreorienterede grupper.

- Så der er en række udfordringer, som de franske sikkerhedstjenester i øjeblikket forbereder sig på, siger Thomas Renard.

Og sikkerhedsopbuddet er også til at føle på. 45.000 militærfolk og politi er samlet fra hele verden - heriblandt repræsentanter fra Danmark - i disse uger i Paris, hvor soldater allerede er i færd med at patruljere gaderne.

OL har tidligere været ramt af terror

Frygten for terror til OL kommer ikke ud af det blå. De Olympiske Lege har tidligere været mål for terrorhandlinger, der dog ligger mere end 50 år tilbage.

Under OL i 1972 i München blev atleter fra det israelske hold taget som gidsler af den palæstinensiske terrororganisation Sorte September. Gruppen dræbte 11 israelere og en tysk politibetjent.

  • Den 5. september 1972 blev flere atleter fra det israelske hold taget som gidsler af den palæstinensiske terrororganisation Sorte September under OL, en gruppe med bånd til Yasser Arafats Fatah-bevægelsen. Atleterne blev taget som gidsler af hætteklædte mænd. (Foto: © KURT STRUMPF, Ritzau Scanpix)
  • Tyske politifolk iklædt sportstøj stod på tagene med maskinpistoler, inden de gik i gang med en redningsaktion for at befri de israelske atleter. (© EPU/DPA/Ritzau Scanpix)
  • Det israelske flag på halv efter 11 israelere døde under aktionen samt en tysk politibetjent. (© Ritzau Scanpix)
  • Også OL-flaget stod på halvt til en ceremoni under legene for at mindes de afdøde atleter. (© AFP)
1 / 4

Det er dog ikke større terroraktioner som den i 1972, som Thomas Renard frygter mest.

- Det mest sandsynlige scenarie er snarere en enkelt aktør. En person, der allerede bor i Frankrig, der overvåger IS-kanaler, bliver radikaliseret online, og så beslutter sig for at gennemføre en lille operation på vegne af Islamisk Stat i Khorasan, men på eget initiativ.

Ifølge ICCT har der tidligere i år også været eksempler på unge enkeltpersoner, der på sociale medier har proklameret eller udtrykt et ønske om at begå terrorhandlinger til årets OL i Paris.

I slutningen af april blev en 16-årig anholdt, efter han havde annonceret på sociale medier, at han ønskede at dø som martyr ved OL.

Blot en måned senere i maj blev en 18-årig tilbageholdt i Saint-Étienne for angiveligt at have planlagt et islamistisk inspireret angreb på et fodboldstadion, der vil blive brugt under OL.

- Så risikoen handler mere om en enkelt aktør, der er allerede i Frankrig, udfører et lille angreb under OL, siger Thomas Renard.

Han forsikrer også om, at terrortruslen ikke skal overskygge atleters og tilskueres drøm om at deltage i legene.

- Det er vigtigt at huske på, at selvom disse begivenheder har en masse medieopmærksomhed og en masse opmærksomhed generelt, har de også en betydelig mængde af sikkerhedsovervågning og sikkerhedsoperationer omkring dem.

- Det gør dem lidt mere udfordrende mål i sammenligning med småskala-arrangementer i mindre overvågede miljøer, lyder det fra direktøren hos ICCT.