Hvad er en OL-medalje lavet af? Mobiltelefoner, naturligvis

Japanerne har gjort et stort arbejde for at gøre årets OL-medaljer mere bæredygtige.

Grafik: Diede Linnet van de Mosselaar

Måske har du også en brugt mobiltelefon til at ligge i skuffen, hvis nu der skulle blive brug for en reserve.

Ja?

Sådan er det ikke I Japan. Der har de tømt skufferne.

Den Olympiske Organisationskomité har siden 2017 opfordret folk til at aflevere deres brugte mobiltelefoner og andre små, elektroniske dimser.

Når organisationskomiteen har fået en aflagte elektronik, har de skilt den ad og smeltet den om, så ædelmetallerne kunne genbruges i de olympiske medaljer, som Danmark på nuværende tidspunkt har vundet to af.

Fra 1. april 2017 og to år frem blev der indsamlet over seks millioner gamle mobiltelefoner og en masse andet elektronisk udstyr.

I alt deltog cirka 90 procent af Japans byer i den nationale indsamling, inden der til sidst kunne udvindes 32 kilogram guld, 3.500 kilogram sølv og 2.200 kilogram kobber fra de mange mobiltelefoner.

  • Danmark har vundet to OL-medaljer indtil nu. Her ses Jesper Hansen, der onsdag vandt sølv i skeetskydning. (Foto: © Alex Brandon, Associated Press)
  • I dag vandt Frederic Vystavel og Joachim Sutton Danmarks anden medalje. De vandt bronze i roning. (Foto: © Frank Hoermann / SVEN SIMON, Frank Hoermann / SVEN SIMON/picture-alliance/dpa/AP Images)
1 / 2

Det kan lyde skørt, at der findes så meget værdifuldt materiale gemt i gamle telefoner. Men umiddelbart er der en logisk forklaring.

Det fortæller Henrik Wenzel, der som er professor ved Syddansk Universitet.

- Det findes både guld, sølv og kobber i en mobiltelefon. Ædelmetaller har nemlig gode ledningsegenskaber, siger han.

En god historie

Derfor kalder professoren det for ’en god historie’, hvis japanerne er lykkedes med at indsamle flere mobiltelefoner i forbindelse med OL, end de ellers ville have gjort.

- 80 procent af miljøbelastningen fra mobiltelefoner kommer fra fremstillingsprocessen. Derfor betyder det rigtig meget, at materialerne kan blive genvundet, siger han.

I 2016 anslog en professor fra University of Edinburgh, at omkring syv procent af alt guld i verden befandt sig i elektroniske enheder, som ikke blev brugt.

Derfor har Henrik Wenzel en klar opfordring til de danske forbrugere.

- Det er en rigtig god idé, at du afleverer din egen, gamle mobiltelefon i butikken, når du stopper med at bruge den. Den gennemsnitlige forbruger skifter mobiltelefon hvert andet år, og rigtig mange lægger den bare ned i skuffen, når de køber en ny. Men du kan rent faktisk få en fin pose penge for den, hvis du afleverer den i butikken, siger Henrik Wenzel.

Samtidig understreger professoren, at det ikke er en ny tendens, at japanerne har genbrugt metallerne fra mobiltelefonerne. Genanvendelsen ses også i andre dele af verden og har foregået i mange år.

De seks millioner indsamlede mobiltelefoner i Japan rækker til i alt til omkring 5.000 medaljer.

Til sammenligning var 30 procent af metallerne genanvendt i medaljerne ved OL i Rio for fem år siden.

OL i Tokyo varer frem til dem 8. august og kan følges på alle DR's kanaler.