Forbund beklager, at OL-hest blev slået: Nu skal sporten ændres og dyrevelfærden styrkes

En træner blev smidt ud af OL's moderne femkamp for at slå en hest. Nu reagerer forbund.

Her slår den tyske træner Kim Raisner ud efter en hest i moderne femkamp-konkurrencen. Hun blev efterfølgende smidt ud af OL.

Det får konsekvenser, at OL-konkurrencen i moderne femkamp udviklede sig så dramatisk, som den gjorde.

I disciplinen ridning havde flere ryttere ikke kontrol over hestene og mistede besindelsen. Det hele kulminerede, da den tyske femkæmper Annika Schleus træner, Kim Raisner, slog hesten og efterfølgende blev smidt ud af OL.

Nu reagerer det internationale forbund for femkamp, UIPM, på episoderne og lover, at den traditionsbundne sport kommer til at ændre sig i nær fremtid.

- UIPM vil ikke kun undersøge ridde-disciplinen i kvindernes moderne femkamp i Tokyo, forbundet vil også styrke vigtigheden af hestenes velfærd og rytternes sikkerhed. Forbundet beklager det, som hesten Saint Boy var udsat for, skriver UIPM i en pressemeddelelse, hvor det dog understreges, at hesten ikke led fysisk overlast.

Se situationen, hvor den tyske træner slår hesten lige her:

Lær en hest at kende på 20 minutter

Det var det internationale forbund for femkamp, der forleden besluttede at smide Kim Raisner ud af OL for at slå Saint Boy i konkurrencen.

Her lå Annika Schleu før ridekonkurrencen i spidsen, men allerede inden, hun havde lavet det første spring på banen, så man hende grædende på hesten Saint Boy.

Hesten havde været igennem en mislykket gennemgang med en anden rytter, og nu ville den altså ikke det samme som Schleu.

Det fik den tyske rytter til at bruge sin pisk mod Saint Boy for herefter at miste kontrollen fuldstændig over hesten. Annika Schleu har siden fået massiv kritik for sin brug af pisken i konkurrencen.

Men episoden har også affødt generel kritik af disciplinen, som foregår på en normal springbane, hvor rytterne får tildelt en tilfældig hest kort inden konkurrencen. Hver hest skal rides af to forskellige ryttere, som får 20 minutter til at lære hesten at kende.

Det kan lyde som kort tid med tanke på en anden OL-disciplin, dressur, hvor rytter og hest har brugt år på at lære hinanden at kende. Men sådan er reglerne i moderne femkamp, der blev opfundet til OL i Stockholm i 1912.

Det internationale forbund for femkamp afviser, at netop de regler skal ændres.

- Uforudsigeligheden er en del sporten, og det er med til at gøre det unikt, skriver forbundet, der i november afholder en kongres, hvor de nationale forbund får mulighed for at påvirke de ændringer i sporten, som ser ud til at være på vej.

- Ændringer i ridning har allerede været på vej. Det er meningen, at de skal træde i kraft i 2022, så alle kan nå at vænne sig til det før OL i Paris i 2024, skriver forbundet.

Se Annika Schleus mislykkede forsøg på at få Saint Boy til at makke ret:

Fra spring til dressur?

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvad det konkret for nogle ændringer, der tilsyneladende er på vej.

Line Grubak, der er dansk moderne femkæmper, og som kommenterede den meget omdiskuterede episode i OL-konkurrencen forleden, har understreget, at det er meget sjældent, at sådan noget sker.

- Folk er normalt gode til at behandle hestene godt og holde frustrationerne inde. Så det er en unik og meget voldsom situation at se på for alle, sagde hun i fredags.

Line Grubak er dog fortaler for at ændre moderne femkamp. Hun så gerne, at sporten blev gjort mindre risikabel.

- For eksempel synes jeg, at man skal tage hele aspektet med spring ud af konkurrencen og erstatte det med dressur. Her er chancen for ulykker meget mindre, og dressur kræver rigtig meget i forhold til tekniske evner for rytterne. Så man stadig har ridedelen, men så man ikke har den risiko i det, sagde hun forleden.