Startskuddet til det længe ventede OL i Tokyo har allerede lydt.
Og mens 111 danske OL-atleter de næste par uger skal forsøge at præstere deres ypperste inden for alt fra skateboarding til håndbold, så kan du selv styrke dine egenskaber i disciplinen "grib fjernbetjeningen og sæt dig godt til rette", når vi her guider dig til de fem bedste OL-film.
Lyder genren "OL-film" som en lidt snæver filmkategori, en dr.dk-redaktør har fundet på for at kunne lave en kulturartikel om OL, så har du til dels ret. Og så alligevel ikke.
For i kategorien finder du mængder af film, der på prisvindende vis har udfoldet de storslåede fortællinger bag atleter, der er gået over i historien. Enten for deres præstationer, for deres fald fra højderne – eller for uforudsete, tragiske hændelser.
- Der er så meget drama i OL, siger filmekspert Johan Albrechtsen fra filmsitet moovy.dk og fortsætter:
- Det er en enestående begivenhed, hvor de største personligheder dyster om guld, så der er helt naturligt også fortællinger, der er oplagte som film.
Og måske fordi særligt USA har en tradition med at gøre sig gældende på vinderpodiet, findes der også et hav af "sukkersøde" film, der fortæller historierne om den amerikanske sejr mod alle odds, mener han. Som ishockey-filmen 'Miracle', der ifølge Johan Albrechtsen føles som "at drukne i sirup".
Derfor styrer vi udenom de allermest sukkersøde af slagsen på denne liste, hvor Johan Albrechtsen guider dig til fem af de bedste filmoplevelser, der har den legendariske sportsbegivenhed som omdrejningspunkt.
I stedet er der masser af drama, dyster stemning og et enkelt drys med feel good-stemning.
I, Tonya (2017)
Den Oscar-vindende film fra 2017 er instrueret af Craig Gillespie og har Margot Robbie, Allison Janney og Sebastian Stan på rollelisten. Filmen fortæller historien om en af sportsverdenens mest skandaleramte skøjteprinsesser Tonya Harding, der i 1990'erne repræsenterede USA ved både VM og OL.
- Der findes alt for få film om kvindelige sportsudøvere. De fleste handler om mandehold eller mandlige enkeltatleter, siger Johan Albrechtsen.
Men det er nu ikke kun derfor, filmen har fundet sin vej til anbefalingen her.
- Det er både en rystende og rørende film, hvor man på skift griner og græder. Man bliver også bliver både super vred og ærgerlig på Tonya Hardings vegne, siger Johan Albrechtsen om filmen, han også kalder et "fremragende karakterportræt" af et naturtalent på skøjtebanen, men som druknede i kontroverser.
Særligt skandalen om Tonya Hardings kæreste, der smadrede benet på en konkurrent med et jernrør, blev definerende for eftertidens syn på den ellers lovende atlet.
- Før jeg så filmen, troede jeg faktisk, at hun selv havde smadret benet på sin konkurrent. Men det er i virkeligheden de sindssygt uduelige mænd i hendes liv, der, i et forsøg på at tage ejerskab over hendes liv og karriere, begår forbrydelsen og dermed ender med at smadre Tonyas drøm og fremtid, fortæller han om filmen, der dermed afliver en ellers sejlivet myte om kunstskøjteløberen.
- Filmen er også vigtig, fordi den netop gør os bekendt med den ægte historie frem for myten, mener han.
Filmen kan lejes på Blockbuster, iTunes, Viaplay m.fl.
Murderball (2005)
Dokumentarfilm fra 2005, instrueret af Henry Alex Rubin og Dana Adam Shapiro, der følger særligt kørestolsrugbyspilleren Mark Zupan, som deltager ved De Paraolympiske Lege i Athen i 2004 for USA's landshold.
- Der er intet, der slår den ægte vare, slår Johan Albrechtsen fast om dokumentarfilmen fra 2005, som desuden er en af de mest inspirerende film, han har set.
- Den intensitet, der opstår, når man følger ægte atleter, der er badet i sved, og hvor resultatet ikke er tilrettelagt eller kendt på forhånd, giver en helt særlig nerve.
Og så minder dokumentaren os om, hvorfor OL er vigtig. Og hvorfor man ikke "bare" kan udskyde det endnu et år, selvom corona desværre ikke er fortid endnu, mener han.
- Der er mennesker, der ikke kun drømmer om OL, men som kæmper afsindig hårdt. Både de og deres familier ofrer så meget for det. De atleter er heldige, hvis de når at komme til bare ét eneste OL i hele deres karriere. En bedrift, der i så fald kommer til at definere hele deres sportskarriere, siger Johan Albrechtsen.
Han mener, at dokumentaren 'Murderball' giver et fremragende indblik i den kamp og ære, der er forbundet med at deltage ved et OL.
Dokumentaren kan ses på DRTV.
Cool Runnings / Af banen (1993)
Filmen 'Cool Runnings' - eller 'Af banen' på dansk - tog publikum med storm i 1993. Filmen handler om det jamaicanske bobslædehold, der på trods nul erfaring med sportsgrenen skal konkurrere på landets vegne ved vinter-OL i 1988. Den er instrueret af Jon Turteltaub og har blandt andre John Candy, Doug E. Doug og Leon Robinson på rollelisten.
- Det her er en herlig Disney-film, der er baseret på den sande historie om det jamaicanske bobslædehold.
- Der er selvfølgelig smurt tykt på i filmen, hvor modstanderholdene præsenteres som meget skeptiske over for det nye vinter-OL-hold fra tropevarmen. I virkeligheden blev holdet faktisk taget imod med åbne arme, forklarer Johan Albrechtsen.
- Det er den klassiske fortælling om at slå oddsene, og så har den et pragtfuldt, charmerende persongalleri. Ikke mindst med træneren, der spilles af komikeren John Candy, siger han om filmen, der på ingen måde opfinder den dybe tallerken, men som er en gedigen feel good-film.
- Og det har man brug for i disse tider, hvor snakken om OL mest handler om sygdom og politiske skandaler, mener han og konkluderer:
- Hvis feel good var en OL-disciplin, så ville 'Cool Runnings' vinde guld.
Filmen kan ses på Disney+.
München (2005)
Under OL i München i 1972 dræbte en palæstinensisk terrorgruppe 11 personer fra den israelske OL-delegation. Den femdobbelte Oscar-nominerede ’München’ fra 2005, der omhandler efterspillet af angrebet, er instrueret af Steven Spielberg. På rollelisten er blandt andre Eric Bana, Daniel Craig og Marie-Josée Croze.
Nogen vil måske mene, at filmen her ikke burde være en del af en liste over OL-film. For den foregår hverken under et OL eller følger OL-atleter.
- Men OL spiller en afgørende rolle hele filmen igennem, påpeger Johan Albrechtsen om filmen, der handler om efterspillet efter OL i München i 1972, hvor 11 personer fra den israelske OL-delegation blev dræbt.
- Man følger de israelske agenter, der skal hævne de israelere, der blev dræbt af en palæstinensisk terrorgruppe under OL. Og undervejs vendes der hele tiden tilbage til tragedien under OL, fordi agenterne bliver nødt til at minde sig selv om, hvad der skete, for at kunne udføre de drab, de er blevet beordret til.
Med stjerner som Eric Bana og Daniel Craig i hovedrollerne er det desuden det eneste mesterværk, stjerneinstruktøren Steven Spielberg har leveret de sidste 25 år, mener Johan Albrechtsen.
- Filmen er en meget nuanceret fortælling om af en af klodens mest komplekse konflikter. Og den skildrer virkelig smukt, at der - modsat under OL - kun er tabere, når det kommer til kampen om hævn.
Filmen kan ses på HBO Nordic.
Chariots of Fire / Viljen til sejr (1981)
Filmen fra 1981, der er instrueret af Hugh Hudson, vandt intet mindre end fire Oscars. Det historiske drama fortæller historien om to britiske OL-atleter under De Olympiske Lege i 1924. På rollelisten er blandt andre Ben Cross, Ian Charleson og Nigel Havers.
- Det her er en film om atleter, der både kæmper mod religiøse fordomme såvel som konkurrenterne på løbebanen, fortæller Johan Albrechtsen om den britiske film fra 1981, som skildrer to løbere under OL i 1924.
Den ene er en hengiven kristen, der løber til ære for Gud. Den anden er jøde, der løber for at overvinde antisemitiske fordomme.
- Det er en virkelig stærk fortælling, og den er stadig en af de helt store film om OL - fyldt med stærke præstationer, siger Johan Albrechtsen, som dog hurtigt indskyder, at den også er meget britisk, poleret og stueren - nogle gange endda lidt kedelig.
Men det ændrer dog ikke ved, at han synes, at du bør se den Oscar-vindende film. De gyldne filmstatuetter er i øvrigt filmens claim to fame i dag, mener han:
- Filmen er nok bedst kendt for at have vundet priser i filmenes OL, nemlig The Academy Awards. Den vandt faktisk 'Bedste film' for næsen af den første 'Indiana Jones'-film, hvilket den har fået meget had for siden hen.
At én af dens mange Oscars gik til filmens soundtrack er dog ikke noget mysterie. Det er nemlig til denne film, at komponisten Vangelis komponerede dette legendariske stykke filmmusik:
Filmen kan lejes på Blockbuster, iTunes, Google Play m.fl.