'Mange atleter er stressede og kan ikke sove om natten': Uvished og corona-aflysninger presser de danske OL-håb i jagten på Tokyo

Det er ikke nemt at finde ud af, hvornår og hvordan man kvalificerer sig til OL midt i en coronapandemi. Det slider på psyken hos de OL-jagtende danske atleter.

Karatekæmperen Katrine Pedersen er en af de danske atleter, der kæmper for at komme med til OL i Tokyo. (Foto: © Stine Bidstrup)

Det er den største drøm for de fleste atleter.

At repræsentere sit land ved De Olympiske Lege.

Derfor har mange af Danmarks bedste sportsudøvere brugt de fleste af døgnets vågne timer siden efteråret 2016 på at slide og slæbe med træningen for at få lov til at vandre ind på Det Olympiske Stadion i Tokyo bag den danske fane, når verdens største sportsbegivenhed bliver skudt i gang med åbningsceremonien om godt tre måneder.

Men vejen til Tokyo er ligesom så meget andet i verdenssamfundet blevet gjort overordentligt meget sværere af den globale coronapandemi.

Mesterskaber er blevet aflyst, kvalifikationsstævner opgivet og selve OL blev udskudt et år, mens alle stadig krydser fingre for, at det overhovedet kan blive afviklet.

De mange spørgsmålstegn til hvordan, hvornår og hvorvidt det overhovedet bliver muligt at kvalificere til Tokyo har ikke været nemme at håndtere for de OL-jagtende danskere.

Dressurrytteren Nanna Merrald har ventet i månedsvis på at få muligheden for at klare OL-kravet med en af sine tre heste og dermed komme i betragtning til den endelige udtagelse.

- Det er vildt frustrerende. Jeg har taget mig selv i at ryge ned i et hul mentalt, for det er hårdt, når man ikke ved, om der går 14 dage eller tre måneder før den næste konkurrence, siger Nanna Merrald.

Nanna Merrald håber at kunne klare OL-kravet på to heste, når hun i denne uge tager en turnering i Tyskland. (Foto: © 10000 Bertil Enevåg Ericson / TT, SCANPIX SWEDEN AB)

I karate er Katrine Pedersen en af verdens bedste kvindelige kæmpere i sin vægtklasse, men det er efterhånden længe siden Ishøj-kæmperen har haft mulighed for at vise det.

Det er nemlig fjorten måneder siden, hun sidst var i konkurrence.

- Det har været svært, fordi jeg er meget struktureret. Jeg planlægger altid et halvt år frem med stævner og træninger. Det har jeg jo ikke kunnet, og det har været udfordrende, siger Katrine Pedersen.

Hun får efter planen først i midten af juni lov til at kæmpe om OL-billetten ved et stævne i Paris.

Danmarks Idrætsforbund forventer at have mellem 90 og 100 atleter med til OL i Tokyo, men på nuværende tidspunkt med under 100 dage til åbningsceremonien er kun 75 pladser på OL-holdkortet farvet rød-hvide.

Ligesom i karate og dressur bliver kvalifikationsstævnerne i flere sportsgrene nemlig igen og igen udskudt på grund af corona-restriktioner i værtslandene.

I dressurverdenen har man udover coronapandemien også kæmpet med et udbrud af hesteherpes i de europæiske stalde, og det har endnu engang lukket alle konkurrencer ned de seneste måneder.

- Det er demotiverende, og det føles som at træde vande, når man forsøger at sætte sig op til stævnerne og bliver skuffet, når de igen og igen bliver aflyst. Og det er hårdt for hestene, hver gang man skal gøre dem klar til det, så det har været svært, siger dressurrytteren Nanna Merrald.

Hos Team Danmark, der er ansvarlige for de danske eliteatleter, har man i høj grad kunne mærke, at uvisheden og de mange spørgsmålstegn presser nationens bedste sportsudøvere på psyken.

Organisationens sportspsykologer har nemlig oplevet en markant højere efterspørgsel fra atleterne efter samtaler.

- Mange af de atleter, jeg taler med, har svært ved at sove og stresser over uvisheden. Når man kombinerer vigtigheden af at komme til OL med et meget stort niveau af usikkerhed og mangel på kontrol, så er det grobund for en masse stress. Ikke bare mister de chancer for at kvalificere sig, men de kan heller ikke få at vide, hvornår de så får lov til det, fortæller sportspsykologisk konsulent hos Team Danmark, Kristoffer Henriksen.

I nogle sportsgrene er det desuden ekstrasvært at være så omstillingsparat, som det corona-hærgede konkurrenceprogram kræver i øjeblikket.

Det 19-årige danske boksetalent Nikolai Terteryan venter nu på trettende måned for at få lov til at bokse én afgørende kamp mod en hviderussisk modstander om en OL-billet.

Taber Terteryan, kan han vinke farvel til OL. Kan danskeren række armene i vejret efter de tre omgange á tre minutter, booker han pladsen til Tokyo.

Men som bokser har Terteryan svært ved at være så fleksibel, som corona-programmet kræver.

- Jeg vejer 69 kg til daglig, men når jeg bokser kampe, skal jeg ned på 63 kg. Så derfor er det jo rart for mig at vide det i god tid, når jeg skal bokse. Når jeg pludselig får at vide, at nu skal jeg bokse om kun en måned, så skal jeg hurtigt ned i vægt og op i form. Det er stressende på den måde, siger Nikolai Terteryan.

Nikolai Terteryan (tv.) og hans bror Sebastian Terteryan (th.) kæmper begge for at komme videre til OL. Nikolai skal bruge én sejr ved kvalifikationsstævnet i juni. Hans bror skal bruge to. (Foto: DR Sporten)

Hans OL-kvalifikation blev afbrudt midt under turneringen i marts sidste år, da coronapandemien for alvor brød ud.

Siden er den blevet udskudt igen og igen - senest til begyndelsen af juni.

Imens er opsamlingskvalifikationen, der skulle have været det andet skud i bøssen for en billet til Tokyo, blevet helt aflyst.

- Det sætter meget mere pres på mig, at det hele kommer ned til den ene kamp. Som regel plejer jeg at kunne håndtere presset, men det her er noget helt andet, for der er så meget på spil, og det brænder i mig for at komme til OL, siger Nikolai Terteryan.

Hos Team Danmark oplever man også, at det evigt foranderlige konkurrenceprogram går ud over kvaliteten af atleternes træning.

- De kan ikke finde meningen i træningen, når de ikke ved præcis, hvornår deres form skal toppe, og hvad det er for en konkurrence, de går og træner op til lige nu. Det gør det enormt svært at være fuldt fokuseret. De kæmper med at få gejsten ind i træningen, og det er jo ellers den, der skal sikre de sidste procenter i hvert træningspas, siger sportspsykologen Kristoffer Henriksen.

Både i karate og dressur er kampen om en OL-billet stenhård, så de sidste procenter i træningen bliver netop afgørende.

Derfor forsøger atleterne på bedste vis at navigere rundt i uvisheden uden at falde i hullerne med manglende motivation og dårlige træninger.

- Jeg er begyndt at cykle ved siden af ridningen for at holde mig selv lidt i gang. Det har jeg i det mindste kunnet sætte i system og på den måde fået styret mit planlægningsgen. Så kommer jeg ikke helt ud af gearet, siger Nanna Merrald, som på torsdag får den første mulighed for at opfylde OL-kravet ved et stævne i tyske Hagen.

Katrine Pedersen kæmper for at blive klar til sit afgørende OL-kvalifikationsstævne i Paris i midten af juni. (Foto: © Stine Bidstrup)

- Den her periode har virkelig lært mig at være omstillingsparat i enormt høj grad. Det har handlet om at lære at leve i nuet, og det er jeg blevet bedre til. I stedet for at fokusere på de ting, jeg ikke kan gøre noget ved, så må man bare træne så godt, man kan, siger karatekæmperen Katrine Pedersen.

Og lykkes det netop for atleterne at bruge uvisheden og de mange spørgsmålstegn til noget positivt, så kan det faktisk i sidste ende hjælpe dem i jagten på en OL-plads.

- For stort set alle deres konkurrenter vil jo have kæmpet med de samme udfordringer, så hvis man som atlet kan få styr på det mentale, så kan det vendes til en fordel i forhold til de andre, siger sportspsykolog Kristoffer Henriksen.

OL i Tokyo begynder efter planen 23. juli og slutter 8. august.