Når det kommer til svømning ved OL, kan man ikke ligefrem påstå, at Danmark historisk har domineret startlisterne.
Kigger man på OL i Tokyo, havde USA hele 28 olympiske svømmere med alene på kvindesiden. Til sammenligning havde Danmark otte kvindelige svømmere.
Men selvom vi måske ikke kan måle os med de helt store nationer på kvantitet, har vi gjort op for det med kvalitet, og ved tre af de seneste fire lege er det lykkedes dansk svømning at tage medaljer med hjem.
Dette OL er ingen undtagelse, når det kommer til startlisterne, men modsat tidligere gange stiller Danmark uden medaljeheltinder som for eksempel Jeanette Ottesen, Lotte Friis og Pernille Blume.
Fraværet af de tidligere stjerner betyder, at medaljeforhåbningerne ligger hos 24-årige Helena Rosendahl Bach, der deltager for anden gang, efter hun også var med i Tokyo.
- Det er da fedt, at folk tror på mig. Nu må vi se, om jeg kan gøre noget vildt. Det aner jeg ikke, men jeg vil i hvert fald gøre mit bedste, og jeg føler mig privilegeret over, at folk følger med og tror på mig, siger hun til DR Sporten.
VM-sølv er en 'okay' optakt
Det er ikke grebet ud af den blå luft, når Helena Rosendahl Bach udpeges som spidskandidat til at holde medaljetraditionen i hævd.
Når svømmeren fra Holstebro trækker den olympiske badehætte ned over hovedet, gør hun det efter at have leveret flere store resultater i 2024.
I februar vandt hun VM-sølv i 200 meter butterfly, hvor hun skaffede den første danske VM-medalje i syv år, og for lidt mere end en måned siden fulgte hun op ved at vinde guld i samme disciplin ved EM i Beograd. Hvad de fleste svømmere ville kalde en stor sæson, eller som hun selv konstaterer:
- Det kører okay.
Højdepunktet på den "okay" sæson bliver OL, og udover medaljehøsten har turneringerne også været den optimale optakt for den beskedne vestjyde.
- Det var en god læring for mig at stå på den internationale scene, at mærke sommerfuglene i maven igen og mærke, hvordan det føles at være nervøs. Det var sindssyg godt at få, og jeg bliver bedre rustet hver gang, siger hun.
Personlig rekord er måske ikke nok
Medaljerne ved VM og EM betyder dog ikke, at Helena Rosendahl Bach er selvskrevet til en plads blandt finalisterne i butterfly på 200 meter-distancen.
For selvom VM normalvis tiltrækker verdens bedste, så var det ikke alle, der stillede op grundet OL-forberedelser.
Målsætningen for Helena Rosendahl Bach er derfor i første omgang at forbedre sin personlige rekord på to minutter og 6,93 sekunder, og det kan meget vel blive nødvendigt, hvis hun vil gøre sig forhåbninger om en finaleplads.
- På papiret kan det godt være, at min personlige rekord ikke gør det, men hvis jeg laver et godt løb, tænker jeg, at det kan lade sig gøre. Så må vi se. Så kan alt jo ske i sådan en finale, siger den danske svømmer.
Men selv hvis hun svømmer hele vejen til en finaleplads, er der stadig lang vej til det olympiske podie.
- VM-sølvmedaljen var på to minutter og syv. og jeg tror i hvert fald, at der skal to minutter og fire eller fem til for at få en medalje her. Det er bare det, jeg går og tror, og så må vi se, om jeg har ret, siger hun.
Er det realistisk med en medalje?
- Det er ikke så realistisk. Så skal jeg i hvert fald svømme hurtigt!
Helena Rosendahl Bach svømmer lørdag formiddag indledende heat i 100 meter butterfly. Onsdag gælder det favoritdistancen på de 200 meter.
Følg lørdagens svømmekonkurrencer direkte på DRTV og DR1 fra klokken 10.55.