Dansk OL-rytter kalder på kulturændring efter ny sag om hestemishandling: 'Alle skal tage det her seriøst'

Daniel Bachmann Andersen er glad for, der er kommet fokus på hestenes velfærd.

Daniel Bachmann Andersen var en del af det danske hold, der vandt sølv ved OL. (Foto: © MOSAAB ELSHAMY, Associated Press)

Ridesporten står ved en skillevej, hvor der er brug for en kulturændring.

Det mener den danske OL-rytter Daniel Bachmann Andersen. Meldingen kommer efter, at Det Internationale Rideforbund (FEI) har sagt, at flere ryttere ved OL blev kaldt til en samtale, fordi deres heste viste tegn på mishandling.

Før OL var der også flere sager, hvor absolutte topryttere blev afsløret i at mishandle deres heste under træning.

- Det er selvfølgelig altid træls at se de her sager, men jeg mener, at det er rigtig, rigtig vigtigt, de kommer frem, så vi kan få lavet en kulturændring, siger Daniel Bachmann Andersen.

FEI har undersøgt billeder af heste taget under dressurkonkurrencer ved OL. I flere tilfælde viser billederne, at hestene har blå tunger. Det forårsages af iltmangel til tungen. Ifølge dyrlæger kan det skyldes, at rytterne har holdt for hårdt fast i tøjlen, eller at næsebåndet har været strammet for hårdt.

Daniel Bachmann kender problematikken, men mener godt, rytterne kan undgå det.

- Hvis der er et vedvarende pres på hånden, bliver der lukket af. Og det er ikke godt. Det kan vi alle sammen blive enige om. Men det kan sagtens undgås, hvis vi som ryttere er gode nok til at få givet efter på tøjlen igen.

- Personligt rider jeg så vidt muligt altid efter at prøve at se, om jeg kan få lov til at give efter på tøjlen. Det er efter min mening det fundamentale i ridning, siger Daniel Bachmann Andersen.

Alle skal tage ansvar

FEI afviser at sige, hvilke heste der har haft blå tunger, og hvilke ryttere der har været til samtale. Det danske rideforbund siger, at ingen af de tre danske OL-ryttere er blandt dem.

Daniel Bachmann Andersen er bare glad for, at der kommer fokus på, hvordan hestene har det.

- Det synes jeg bare er rigtig fedt, fordi jeg brænder så meget for den her sport. Jeg brænder så meget for samarbejdet med hestene og samhørigheden med hestene, siger han.

Den kulturændring, som den 34-årige OL-rytter efterlyser, kommer kun, hvis alle dele af ridesporten trækker i samme retning.

- Jeg tror helt klart på, at den skal komme indefra. Men det kræver, at alle tager det ansvar på sig, som det kræver. Ikke bare nogen, men alle, skal tage det seriøst og se på, hvordan vi kan gøre det her bedre, siger han.