Dansk idrætstop glæder sig over 11 medaljer: Særligt én præstation fremhæves

Arbejdet med at blive endnu bedre skal i gang lige om lidt, lyder det fra Team Danmark.

Michael Mørkøv vandt sammen med Lasse Norman Hansen én af tre danske guldmedaljer ved OL i Tokyo. (Foto: © Kacper Pempel, Ritzau Scanpix)

Den danske idrætstop bestående af Danmarks Idrætsforbund, DIF, og Team Danmark glæder sig over de 11 danske medaljer ved OL i Tokyo og erklærer sig mere end tilfredse med præstationerne.

Målsætningen før OL var at få mellem otte og ti medaljer, så ser man på kolde fakta, er det svært at pille ved begejstringen. De olympiske lege i Tokyo er i den grad godkendt for danskerne i forhold til egen målsætningen, fastslår chef de mission fra Danmarks Idrætsforbund, Søren Simonsen.

- 11 medajler er over vores målsætning, så det er i den grad godkendt. Jeg oplever også en dansk delegation, som har boet godt og været gode til at være sammen. Det har været med til at styrke hele det samlede udtryk ved OL, siger han.

Søren Simonsen peger ikke en enkeltpræstationen ud som et højdepunkt for den danske lejr, men fremhæver sammenholdet.

- Vi hjælper hinanden rigtig meget. Alle løfter i flok. At være indespærret i så lang tid bliver meget nemmere, når vi har det godt sammen. Det er ikke, fordi der skal gå rundkreds i den, men det er med til at styrke præstationerne, siger han.

DIF: Måske lidt defensiv målsætning

For fem år siden ved OL i Rio de Janeiro blev det til 15 medaljer, men i Tokyo nappede danskerne tre af guld - mod kun to i Rio. I DIF fremhæves de mindre specialforbund som en stærk årsag til udviklingen.

- Der har været en forrygende forberedelse ude i specialforbundene. Vi har rigtig dygtige sportschefer og trænere derude. Og med deres samarbejde med Team Danmark har vi set, at vi har det rigtige setup omkring eliteidrætten i Danmark. Det peger rigtig godt ind i fremtiden, siger Søren Simonsen.

Han medgiver, at det muligvis var en lidt for defensiv udmelding kun at gå efter otte-ti medaljer. Også set i lyset af, at det blandt andet er blevet til fem fjerdepladser i Tokyo.

- Der var en grund til, at det var et interval, altså mellem otte og ti. Det handler om usikkerheden om, hvordan corona har spillet ind på verdenstoppen. Man kan godt sige, at det var defensivt.

- Det vil man nok altid sige, når vi får flere medaljer end det mål, vi havde sat. Vi synes, at danskerne har overpræsteret. Stort set dem, vi havde forudset ville tage medalje, har taget medalje, og det ser vi ikke fra andre nationer, siger Søren Simonsen.

Også sportsdirektør i Team Danmark, Lars Balle Christensen, erklærer sig ovenud tilfreds med de danske præstationer.

- Det har været fantastisk at se alle de her super præstationer fra alle de danske atleter. Vi er ovenud lykkelige for 11 medaljer. Der er også en masse andre atleter, som ikke har taget medalje, som er lykkedes og har leveret flotte præstationer. Der er også sat personlige rekorder, siger han.

Afsøger nye områder

Modsat Dansk Idrætsforbund og Søren Simonsen afviser Lars Balle Christensen, at målsætningen om otte-ti medaljer var for defensiv.

- Vi vidste ikke, hvad vi mødte, fordi verden har været lukket ned. Mange danskere har været ude til konkurrencer, hvor de ikke har mødt nogle af de konkurrenter, de har mødt her i Tokyo. Vi har været usikre på konkurrencefelterne, siger han og understreger, at der altid er plads til forbedringer, og at arbejdet frem mod OL i Paris om tre år reelt allerede er i gang.

- Vi er aldrig i mål. Vi skal blive ved at udvikle os, for det gør eliteidrætten. Hvis vi ikke gør det, kommer vi bagud. Vi skal hele tiden afsøge nye områder, hvor vi kan få ny viden om, hvordan vi kan gøre det bedre. Vi skal ud og kigge på nogle af de nationer, der gør det godt ved det her OL og oversætte det til dansk kontekst, siger Lars Balle Christensen.

Han fremhæver herrernes parløb, hvor Lasse Norman Hansen og Michael Mørkøv kørte afsted med guldet, som et sportsligt højdepunkt ved OL.

- Jeg så Michael Mørkøv i fuldstændig kontrol på den bane. Det var en fornøjelse at se ham sidde på den cykel i et felt, hvor de sidder så tæt, som de gør. Det var verdensklasse, siger Lars Balle Christensen.