Når åbningsceremonien ved OL i Tokyo meget snart ruller hen over skærmen, vil det fremstå tydeligt, at vi endnu ikke har fået skovlen under coronapandemien.
Stadion i den japanske storby vil være uden tilskuere, mens atleter og fanebærere skal holde pæn afstand undervejs.
Det vil uden tvivl komme til at stå i dyb kontrast til tidligere tiders åbningsceremonier ved olympiske lege, som er kendetegnet ved med pomp og pragt at sætte scenen for en af verdens største begivenheder.
De japanske arrangører holder til det sidste kortene tæt til kroppen og vil ikke afsløre, hvad der kommer til at ske ved åbningsceremonien. På deres hjemmeside skriver de dog, at den vil tage udgangspunkt i, at pandemien stadig er en del af vores liv.
- Under åbningsceremonien vil vi udtrykke en stor taknemmelighed og beundring over den indsats, som vi alle har ydet i løbet af det seneste år - og vi vil forsøge at skabe en følelse af håb for fremtiden, skriver arrangørerne blandt andet.
Historiker: En uvurderlig mulighed
Ifølge den britiske avis The Guardian har en rådgiver i arrangørstaben udtalt, at vi nok ikke skal forvente de sædvanlige og storslåede indslag med masser af lys og kæmpe rekvisitter. Det vil foregå i en mere afdæmpet ramme, men stadig have et blik for den særlige japanske æstetik.
Seerne skal i den grad forvente at få præsenteret det bedst mulige billede af Japan og landets kultur, vurderer Stanis Elsborg, der er idrætshistoriker og analytiker ved initiativet Play the Game, der arbejder for at fremme demokrati, åbenhed og ytringsfrihed i international idræt.
- Vi skal forvente at blive præsenteret for Japans imponerende og dragende kulturhistorie inden for billedkunst, det klassiske japanske noh-teater, tegneserier og kampkunst, ligesom coronapandemien i en eller anden form vil blive fremhævet.
- Og der vil givetvis også være referencer tilbage til OL i Tokyo i 1964, der signalerede, at Japan igen var accepteret af verdenssamfundet efter deres krigsførelse under Anden Verdenskrig, siger Stanis Elsborg.
For ethvert værtsland - pandemi eller ej - er en åbningsceremoni ved et OL en unik platform til at kunne sende nationalpolitiske budskaber til sin egen befolkning og resten af verden, lyder det fra idrætshistorikeren.
- Det er en helt uvurderlig mulighed for at præsentere den bedst mulige udgave af sit land, og åbningsceremonien er blevet et meget vigtigt redskab i værtslandenes branding af sig selv. Men desværre har vi også gennem historien set flere eksempler på, at værtslandene ligefrem udøver propaganda og skaber en særlig historiefortælling.
- Derfor skal man være på vagt, når man ser dagens åbningsceremoni, og ikke nødvendigvis bare sluge det råt. Der er ofte en helt særlig politisk agenda bag mange af indslagene, siger Stanis Elsborg.
Lys for enden af tunnelen
Han er dog heller ikke i tvivl om, at coronapandemien kommer til at fylde rigtig meget under åbningsceremonien.
- Det signalerer hele præmissen for ceremonien – 'Moving Forward' – jo ganske tydeligt. Det falder også helt i tråd med, hvordan IOC-præsident Thomas Bach har italesat OL i Tokyo som legene, der igen samler verden, og hvor den olympiske ild kan vise ”lyset for enden af tunnelen”.
- For de japanske arrangører er det jo stadig vigtigt at signalere, at man tager pandemien alvorligt. Ikke mindst fordi der stadig opleves modstand og protester mod afholdelsen, siger Stanis Elsborg.
Kun 18 ud af de danske atleter har valgt at deltage i åbningsceremonien ved OL.
Ceremonien løber af stablen på et tidspunkt, hvor smittetrykket i Tokyo fortsat er stigende, og hvor der også meldes om mindre udbrud blandt atleterne inde i OL-byen.
Du kan se åbningsceremonien direkte på DR1 fra klokken 12.10.
Opdatering: Det fremgik tidligere, at 22 danske atleter deltager i åbningsceremonien, men tallet er opdateret siden. Kun 18 danskere deltager.