Hvis en dansk atlet vinder guld i Rio er Team Danmark klar med en medaljebonus på 100.000 kr. Medmindre atleten er handicappet, i så fald må vedkommende nøjes med en bonus på 50.000 kr.
- Er man så mindre værd? Er man kun det halve værd, når man kun får halvdelen af pengene?
Det er Daniel Wagner der stiller spørgsmålet. Han er verdensrekordholder i længdespring, og det bedste bud på en dansk guldmedalje ved Paralympics, PL, i Rio. 23-årige Daniel Wagner fik for ni år siden amputeret sit højre ben over knæet og bruger derfor protese.
- Jeg synes, det er noget pjat, at vi ikke får det samme. Vi kæmper for den samme ting, og det er medaljer til Danmark. Derfor synes jeg, det er mærkeligt, at der skal være den her forskel, siger Wagner.
Ifølge ham er det mindst lige så krævende for en handicappet at kvalificere sig til PL, som det er for en ikke-handicappet at kvalificere sig til OL.
- Man skal samle et helt team omkring sig, i forhold til at bygge en atlet op. Det skal man selvfølgelig også til OL, men der er bare mange flere udfordringer til et PL, forklarer Daniel Wagner.
Ingen guldgrube
Daniel Wagner er inde i varmen hos Team Danmark, der er med til at finansiere hans træning og forberedelser. Men økonomisk er det ingen guldgrube for en handicappet atlet at være i verdenseliten.
- Når man er atlet, så lever man fra måned til måned, fordi der er rigtig mange udgifter ved at være eliteatlet. Du er på træningslejr hele tiden. Al din økonomi går til at forbedre din krop, som skal præstere på bedst mulig vis. Så derfor betyder medaljepengene en hel del. Også som anerkendelse. Det giver et skulderklap til at fortsætte kan man sige, siger han.
Team Danmarks medaljebonus er 100.000 kr. for en OL-guldmedalje, 70.000 kr. for OL-sølv og 50.000 kroner for bronze. De tilsvarende beløb til handicappede medaljevindere er halvt så store, altså 50.000, 35.000 og 25.000 kroner.
For fire år siden vandt Danmark to guld-, fire sølv- og tre bronzemedaljer ved OL, og en guld- og fire bronze-medaljer ved PL. Daniel Wagner vandt bronze i længdespring.
DR Sporten har forsøgt at få en kommentar fra Team Danmarks direktør Lone Hansen, men foreløbig uden held.
Aktivkomitéen har ingen kommentar endnu. Formanden, Susanne Ward, siger til DR Sporten, at sagen er på komitéens næste møde i slutningen af juni.