Happy Hjalte blev fyret for at køre for meget på løbehjul. Nu er han verdensmester

​​​​​​​Hjalte Langebek er Danmarks bedste løbehjulskører, og målet for søndagens danmarksmesterskab er at vinde i alle sportens discipliner.

Hjalte er Danmarks bedste på et løbehjul. (Privat video)

Skateboarding, break dance og BMX bliver en del af OL i Paris, og i fremtiden kan man måske også stifte bekendtskab med løbehjul på det olympiske program.

Sportsgrenen, som internationalt kaldes scoot, er eksploderet blandt børn og unge, og en af sportens helt gamle koryfæer er den 19-årige Hjalte Langebek Hansen, som søndag stiller op ved danmarksmesterskabet i løbehjul til DM-ugen i Herning.

- Jeg tror, at den ældste, der dyrker sporten seriøst i Danmark, er 22 år gammel, siger Hjalte Langebek.

Han begyndte allerede som 9-årig at køre på løbehjul, og på de ti år der er gået, har han udviklet sig til at blive en af Danmarks bedste i sporten og er forsvarende danmarksmester i disciplinerne street og park.

Det er kun et par uger siden, han blev kåret som verdensmester i en helt tredje disciplin ved et stort stævne i Frankrig.

Alt i alt. Hjalte Langebek har styr på det løbehjul.

Hjalte Langebek i disciplinen 'park', som er der, hvor man ser de største hop og tricks.

Der gik heller ikke lang tid efter indtoget i skatehallen i Greve, at han indså sit talent.

- Efter et par år kunne jeg mærke, at jeg var på samme niveau, som dem der var fire-fem år ældre end mig selv. Der var jeg vel 11 år. Sådan har det egentlig været lige siden. At jeg har kørt med dem, der var nogle år ældre end mig selv, siger Hjalte Langebek.

Man kunne måske tænke, at en flok teenagere ikke ville sætte pris på, at en lille opkomling viser dem, hvor skabet skal stå, men Hjalte oplevede kun positive tilkendegivelser på sit talent.

- Det er det, der er så fedt ved løbehjulssporten, at folk bare står med åbne arme, uanset hvor gammel man er, hvordan man er, hvordan du ser ud. Det, man har til fælles, er løbehjul, og den sport dyrker man bare sammen, siger han.

Men det er ikke alle, der har haft lige nemt ved at acceptere Hjaltes løbehjulsliv, som indebærer mange rejser, meget træning og en skade i ny og næ. Derfor blev han fyret fra sin læreplads som mekaniker. Han har nu fået en mere forstående chef.

- Jeg er heldig, fordi min chef er min far. Jeg valgte en efterskole, hvor jeg kunne køre på løbehjul hver dag, fordi de har en skatepark. Jeg tog en 10. klasse, hvor jeg kunne træne hver dag.

- Nu er jeg så ansat af min far, hvor jeg kan rejse til konkurrencer, træne og så videre. Han støtter helt op om det.

Hjalte som nykåret verdensmester. (Privatfoto)

'Happy Hjalte'

Der findes ikke rigtig et liv som professionel løbehjulskører. Dertil er sporten simpelthen for lille.

Derfor kigger Hjalte mod de sociale medier, hvor han har mere end 40.000 følgere på Instagram. Det er også derfra hans kaldenavn i sporten, Happy Hjalte, stammer fra.

- Jeg sad bare i min fritidsklub i tredje klasse og skulle bruge et nyt brugernavn, og så fandt jeg på det og har ikke skiftet det siden.

- Når jeg er i udlandet, kan de ikke rigtigt udtale mit navn Hjalte. Så bliver jeg kaldt Happy, og det er det, jeg reagerer på, siger han.

Selvom navnet opstod lidt tilfældigt, er der ikke noget tilfældigt over Happy Hjaltes Instagram-konto, som er en vigtig brik i Hjaltes mål om at komme til at leve af sporten.

- Man skal præstere, og så skal man dyrke de sociale medier. De spiller en kæmpe rolle. Det er der, pengene ligger. Har du en stor følgerskare, kan du blive sponsoreret og så måske leve af det.

'Happy Hjalte' på hovedet i fire meters højde. (Privatfoto)

Derfor har det også krævet en målrettet indsats, som i sidste kan ende med at være udslagsgivende. Men der er mange om buddet.

- Jeg begyndte som en af de første med at lave godt content. Redigere videoer på Instagram og lave thumbnails og sådan noget.

- Men man skal hele tiden finde på noget nyt, og det er jo ikke der, min interesse ligger. Det er jo at stå på løbehjul - ikke at være totalt influencer.

Interessen har givet ham masser af titler, både hjemme og i udlandet. Søndag kan han smide endnu et par stykker i puljen, når der er DM i Herning.