Løberen Omar Hassan flygtede fra fængslet i Etiopien til VM-drømmen i Danmark

32-årige Omar Hassan Omar flygtede til Danmark i 2014 og håber på, at han en dag kan løbe i de rød-hvide farver ved VM og OL.

Omar Hassan Omar tørner til daglig ud for AGF.

Forestil dig, at du skal i skole eller på arbejde, og du har hverken bil, bus eller anden offentlig transport til rådighed, men hvis du kommer for sent, får du pisk af chefen eller læreren.

Det er sådan, 32-årige Omar Hassan Omar blev god til løb i sine unge år tilbage i Etiopien.

Fordi der ikke var noget andet valg.

I dag bor Omar Hassan i Danmark, men er endnu ikke dansk statsborger. Alligevel er han for god til at løbe maraton til, at han ikke skal deltage ved store begivenheder som VM i atletik. Det har Dansk Atletik Forbund og FN sammen besluttet, hvorfor han er blevet accepteret til at deltage for FN’s såkaldte Flygtningelandshold i Budapest, når VM lørdag skydes i gang.

Det er altså hverken Danmark eller noget andet land, som Omar Hassan Omar kommer til at repræsentere, men et landshold for statsløse atleter, der har niveauet til at deltage, selvom passet mangler.

Og den oplevelse glæder den 32-årige løber sig til – for det er første gang nogensinde for ham, fortæller han i DR Sportens podcast, Tyvstart.

- Jeg føler mig rigtig klar, og det er meget spændende. Det bliver en fed oplevelse, og det bliver stort. Det er alle atleters drøm, at man en dag kommer med til VM eller OL. Så det er kæmpe, kæmpestort, siger Omar Hassan Omar.

- Nu står jeg på startlisten og er en løber som alle de andre. Jeg kan vise verden, hvem jeg er.

At Omar Hassan Omar er for god til at misse en stor begivenhed som VM, viste han for eksempel ved Copenhagen Maraton i maj, hvor han bankede resten af feltets danskere, da han løb de 42,195 kilometer på 2 timer og 12 minutter.

En tid, der burde have givet ham DM-guldet om halsen, men som han ikke fik, da han er statsløs. Derfor måtte han nøjes med æren i sejren. Men det lever han fint med.

- Det var stort. Det var en fed oplevelse, siger Omar Hassan Omar.

Omar Hassan Omar har et fuldtidsarbejde ved Aarhus Universitetshospital ved siden af sit løb. Han står derfor tidligt op morgenen og løber en mindre rute, før han skal på arbejde, og tager så en lang tur, når han har fået fri.

Fra fængsel til dansk OL-drøm

Maratonløberen flygtede fra Etiopien i 2014, hvor han arbejdede for nødhjælpsorganisationen Læger Uden Grænser. Han blev nødt til at flygte, da den stamme, han boede i, var opposition til regeringen og beskyldte Omar Hassan Omar for ulovligt at have givet medicin til oprørsgrupper.

Det nægter Omar Hassan Omar at have gjort, men alligevel blev han smidt i fængsel af myndighederne.

- Regeringen har stor magt, og når de fanger en, ryger man i fængsel eller bliver skudt, siger Omar Hassan Omar.

- Min mor solgte sin jord og bestak fængselsbetjenten, så jeg kunne komme ud og forlade landet så hurtigt som muligt.

Herefter gik turen til Danmark og nærmere bestemt Sandholmlejren, hvor han var i halvandet år. Og det var her, at Omar Hassan Omar for alvor fik fart under fødderne som eliteløber.

- Mens jeg var i Sandholmlejren, tænkte jeg rigtig meget. Jeg begyndte jeg at løbe, fordi jeg kedede mig. Og efter noget tid kom jeg til Aarhus og begyndte at træne med en klub, der hedder Aarhus Fremad, siger han.

Siden da er det gået hurtigt for Omar Hassan Omar, der med sin tid ikke er langt fra drømmen om OL. Skal den realiseres må mindst ét af to mål opfyldes: Enten skal man løbe et maraton på under 2 timer og 8 minutter, som er næsten to minutter hurtigere end den danske rekord, eller også skal du være blandt verdens 65 bedste maratonløbere.

Og Omar Hassan Omar tror på, at han kommer til at opfylde begge krav.

- Man skal tro på sig selv og tro på sin træning. Jeg tror på, at jeg kan klare det. Også OL-kravet. Den største udfordring var sidste år, hvor der var corona, og jeg arbejdede 45 timer om ugen og stadig løb 190 km om ugen, siger han.

- Så jeg ved godt, hvordan man træner hårdt og arbejder hårdt for noget, for det har jeg gjort hele mit liv.

Så håber han bare på, at han kan få lov til at løbe med og med dansk pas, når "den største begivenhed i verden" løber af stablen i 2024.

- OL er once in a lifetime, og det ville være kæmpestor ære for mig, hvis jeg får lov til at stille op for Danmark. Det er noget, jeg drømmer om, og som jeg ved, jeg skal arbejde for. Og det vil jeg gøre, siger Omar Hassan Omar.

Du kan høre hele Tyvstart-afsnittet om Omar Hassan Omar ved at klikke på linket herunder.