45-årige Nicki P. er blevet landstræner, men jagter at køre med til VM: 'Jeg vil slutte med manér'

Speedwaykøreren Nicki Pedersen stopper ikke karrieren, selvom han for nylig er kommet tilbage fra en voldsom skade og er blevet landstræner.

'Det kunne være sjovt at køre til jeg er 50 år', siger Nicki Pedersen. (Foto: © Frank Cilius, Ritzau Scanpix)

For de fleste mennesker ville det være nok at bestride et enkelt job, men sådan er det ikke for 45-årige Nicki Pedersen.

Selvom speedwaykøreren har arbejdet med reality-tv, for nyligt har taget tjansen som landstræner for speedwaylandsholdet og kun lige er kommet tilbage fra noget, som han selv vil kategorisere som ”et skadeshelvede”, vil danskeren ikke stoppe med selv at sætte sig op på motorcyklen.

Til marts skal Nicki Pedersen igen i aktion, hvis planen holder stik, når den polske speedway-liga løber af stablen. Dertil kommer VM til sommer, som landstræneren selv håber på at kunne være klar til at deltage i.

- Jeg vil gerne slutte med manér og ikke efter et stort styrt, så 2023 bliver en vigtig sæson for mig. Min styrke er, at jeg har prøvet at vælte før, så hvis kroppen har det godt, så er jeg også mentalt klar til at give den fuld gas, siger speedwaykøreren.

I juni 2021 var Nicki Pedersen ude for et voldsomt styrt, der satte ham igennem et langt skadesforløb. Du kan høre ham fortælle om det i videoen herunder.

’Intet, der slår adrenalinkicket’

Det ville i de flestes optik nok være et naturligt skridt blot at trække stikket, hvis man som Nicki Pedersen i en alder af 44 år kørte galt på speedway-motorcyklen med 130 kilometer i timen, brækkede benet, mens lårbensknoglen blev skubbet op i bækkenet, og der blev slået hul på hoften.

- Det gjorde sindssygt ondt, og jeg var godt klar over, at der var noget helt galt. Det var det hårdeste og mest smertefulde helvede, jeg nogensinde har været igennem, siger Nicki Pedersen.

Med ’over 25 smertestillende piller om dagen’ i fire måneder holdt Nicki Pedersen sig oven vande og er nu omsider på vej mod bedre tider.

Men selvom ’det voldsomste styrt i karrieren’ kom i en sen alder, har han fortsat motivationen til at genoptræne og køre videre, når det nye års turneringer venter.

- Jeg har aldrig overvejet at indstille karrieren. Selv da jeg lå i sygesengen, efter de havde rettet mit ben ud, tænkte jeg, at jeg bare skulle på sadlen igen kort tid efter. Så når man allerede tænker det der, hvor man har så ondt i kroppen, er det ikke tiden til at hænge cyklen på hylden, siger han.

Men hvorfor vil man egentlig fortsætte, når kroppen, der har været smadret i stykker, endelig er helet igen, og man samtidig har sikret sig en fremtid inden for sporten med en jobtitel som landstræner?

- Det er det, som mange mennesker ikke forstår. Jeg har kørt speedway, siden jeg var 11 år, men jeg brænder bare stadigvæk så meget for sporten, siger Nicki Pedersen.

- Jeg synes, man skal udleve sine drømme, så længe man kan. Og jeg er sikker på, at en eller anden dag kommer det helt naturligt, at de ture, man skal løbe, eller de timer i træningscentret, man skal bruge, lige pludselig ikke er sjove mere. Og så hænger man cyklen på hylden. Men det er ikke endnu.

Samtidig hjælper det også på motivationen, når speedwaykøreren tænker sig tilbage til tiden, hvor dyrkelsen af sportsgrenen bare var en dyr hobby, og at det i dag er hans levebrød.

- Og så er der ingenting, der slår det adrenalinkick, man får på cyklen de første 25-30 meter. Selvfølgelig er det ikke sjovt at slå sig selv til lirekassemand. Men ni ud af ti gange går det godt med de her små styrt, man har, siger Nicki Pedersen.

I videoen herunder kan du høre Nicki Pedersen fortælle, hvordan hans kæreste Natasha og hans børn håndterede det, da de hørte om voldsomme styrt, og da de hørte speedwaykørerens beslutning om at fortsætte med at ræse.

Ingen jord i hovedet

I og med at Nicki Pedersen har kørt, siden han har været 11 år, og ikke har lavet meget andet siden, kunne man også tænke, at det netop er så svært for speedwaykøreren at lægge karrieren på hylden, fordi sportsgrenen er blevet en så stor del af hans identitet, at den er svær at smide væk.

Men det er ikke tilfældet, understreger han.

- Jeg frygter faktisk ikke, at Nicki Pedersen ikke aktivt kører længere, for jeg ved, at jeg altid pludselig får en ny bold i luften – som for eksempel med jobbet som landstræner. Så jeg er en mand med mange jern i ilden, som brænder for livet generelt, og jeg finder altid nye udfordringer, siger han.

  • Sidst Nicki Pedersen stod på podiet var i september 2021, hvor han i Vojens sammen med resten af Holsted-mandskabet blev dansk mester. (Foto: © Sportxpress, Ritzau Scanpix)
  • Nicki Pedersen (hvid) tog 14 af 15 mulige point ved DM i 2021, og var dermed en vigtig del af Holsted Tigers' triumf. (Foto: © Sportxpress, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Derfor eksisterer ordene ”fyrre, fed og færdig” ikke for 45-årige Nicki Pedersen. Og det kommer det heller ikke til at gøre, når Danmarks nye landstræner skal sætte holdet til VM til sommer.

- Det er superlet, nu hvor jeg ikke skal slås med landstræneren om, hvem der skal på holdet. Jeg kan bare vælge mig selv. Men igen, jeg kunne aldrig finde på at sætte mig selv på, hvis jeg ikke er blandt de bedste, siger Nicki Pedersen med et smil på læben.

- Men lige nu føler jeg stadig, jeg kan køre fra de unge mennesker, og jeg er stadig topkøreren på de hold, jeg kører på. Og så længe jeg ikke får for meget jord i hovedet (af de andres baghjul, red.), fortsætter jeg.

Du kan se og høre mere om Nicki Pedersens vej til jobbet som Speedway-landstræner den 25. december i 18.30-nyheder på DR1.