Lynguide til VM i kvindehåndbold

Bliv klædt godt på til håndboldens julekalender, hvor første danske låge åbnes i aften mod Kina.

Jubelscener under EM for et år siden. Landsholdets mål er denne gang en plads i top otte. (Foto: © Lars Rønbøg- sportsagency.dk, Scanpix)

Har du ikke lige fået fulgt med i optaktskampe og analysesnak op til VM, så får du her på få minutter et overblik over nogle af de temaer, der kan komme til at fylde i kaffepausen de kommende uger, efter Danmark i aften tager hul på turneringen mod Kina.

Pytlicks projekt

"En ny start" var overskriften for det hold, som landstræner Jan Pytlick udtog sidste efterår oven på skuffelsen ved OL, hvor Danmark sluttede næstsidst i gruppespillet.

Flere spillere indstillede karrieren oven på OL, mens andre simpelthen er blevet fravalgt - heriblandt Trine Troelsen og denne gang også Camilla Dalby. Målet med holdet er på den lange bane VM i 2015 på hjemmebane og OL i 2016. Foreløbig har holdet altså spillet sammen i godt et år og høstet en femteplads ved sidste EM.

Den danske målsætning

Siden EM 2004 er der ikke føjet nye medaljer til samlingen for de danske håndboldkvinder. Ni års medaljetørke som alle i landsholdslejren - og formentlig især landstræner Jan Pytlick - gerne slår en streg over.

Alligevel er den officielle målsætning forsigtig. Vi skal være blandt de otte bedste - altså spille os videre fra ottendedelsfinalen. Det er nærmest blevet en juletradition for Pytlick på linje med pebernøder og risalamande at melde forsigtigt ud for ikke at lægge for stort et forventningspres på spillerne.

Omvendt udtalte landstræneren på et pressemøde kort inden afrejse til Serbien, at et delmål var at vinde gruppen. Dét er ambitiøst, når der venter hårde modstandere som de serbiske værter og Brasilien. Men det løfter nok også en flig af sløret for, at internt på holdet er ambitionen større end en kvartfinaleplads.

Vejen mod medaljer

Meningerne om de danske medalje-chancer er delte, og med god grund. For det unge og stadigvæk forholdsvis ny-sammenspillede hold kan leverer fantastisk håndbold på gode dage - og det modsatte på andre.

Det så vi beviset på i testkampene sidste weekend, hvor vi den ene dag slog Tjekkiet med 13 mål og næste dag tabte med seks til Spanien. Bevares, der er stor niveauforskel på de to hold. Men kampene afslørede, at det er af enorm betydning for Danmark, at kampene spilles på vores præmisser.

Mod tjekkerne fik forsvaret og målmændene godt fat, og så kunne vi med 120 i timen hamrer kontramål i kassen. Spanierne, med deres store fysik, gav os til gengæld store problemer i defensiven, og uden nær så mange kontrascoringer havde vi det svært i det etablerede angrebsspil.

Ann Grete Nørgaard skal gerne sætte gang i kontrafasen. (Foto: © Dimitar Dilkoff, Scanpix)

Danmark får en forhåbentlig blød åbning på VM, hvor de første tre modstandere Kina, Japan og Algeriet bare skal besejres, hvis vi skal turde drømme om metal. Det kan meget vel få afgørende betydning for de danske medaljechancer, om vi også besejrer Serbien og Brasilien og dermed tager en førsteplads i gruppen.

Alternativt vil vi formentlig løbe ind i Norge eller vinderen af gruppe D (Ungarn, Tyskland eller Rumænien) allerede i kvartfinalen. Men med en førsteplads i gruppen kan vi ikke møde en anden gruppevinder før en semifinale, og så ser medaljechancerne pludselig rigtig lovende ud.

Pytlicks panderynker

Det normale førstevalg i målet - Sandra Toft - måtte for en måned siden opgive håbet om at komme med til VM på grund af en længerevarende knæskade.

Derfor er målmandsduoen noget mere urutinerede Cecilie Greve og Rikke Poulsen fra henholdsvis HC Odense og Vejen. Uden tvivl dygtige målmænd men ikke med samme rutine. De to skal finde topniveauet frem, hvis Danmark skal have succes. For kontrafasen får afgørende betydning for det danske hold.

Skadesafbud har der også været fra playmaker Lotte Grigel, og selvom det er en streg i regningen, har afløseren - Jane Schumacher fra Skive - vist fint niveau i testkampene som substitut for Kristina "Mulle" Kristiansen.

Optaktsfasen har ligeledes budt på mindre skader til stregspilleren Mette Gravholt, der slog sin hofte i testkampen i søndags mod Spanien, mens knæet har knirket hos Louise Burgaard - begge er dog meldt VM-klar.

Guldfavoritterne

Bredden er enormt stor ved denne slutrunde. De ti bedste hold kan slå hinanden på kryds og på tværs. Men især to nationer skiller sig alligevel ud som favoritter. Den ene er Montenegro, der er forsvarende europamestre.

Holdet har en enorm bredde og er godt sammenspillet med en rygrad i profiler fra Camilla Dalbys Buducnost krydret med en af verdens allerbedste spillere i Katarina Bulatovic. Ikke mindst vil Montenegro også have fordel af en halv hjemmebane i Serbien.

De forsvarende OL- og verdensmestre fra Norge må heller aldrig afskrives. Deres rutine er enorm, og der hviler en aura af succes over det mandskab. Denne gang bliver det dog især spændende at se, om forsvaret - der er afgørende for nordmændenes frygtede kontramaskine - kan holde niveau.

Ann Grete Nørgaard skal gerne sætte gang i kontrafasen. (Foto: © JAVIER SORIANO, Scanpix)

Man har over de senere år mistet flere defensive profiler som Tonje Larsen, Kristine Lunde, Gro Hammerseng og er tilmed uden Viborgs Marit Frafjord, der har døjet med en skade. Derfor bliver Katrine Lunde i målet afgørende.

Foruden de to kommer en lang række af medaljekandidater som Frankrig, Serbien, Spanien, Brasilien, Ungarn og naturligvis Danmark.

Serbien igen?

For tredje gang på knap to år er Serbien vært ved en stor håndbold-slutrunde. EM i herrehåndbold i januar 2012, EM i damehåndbold i december 2012 og nu VM 2013.

Den igangværende slutrunde og herrernes slutrunde vandt de værtskabet for på helt traditionel vis. Men EM sidste år fik Serbien tildelt i al hast, fordi Holland med blot et halvt års varsel trak deres værtskab på grund af forbundets dårlige økonomi - og så havde man alligevel nogle fine serbiske haller stående klar.

Danmarks indledende gruppe spilles i Nis, 230 kilometer syd for Beograd, i en hal med plads til 4000 tilskuere. Med en første- eller andenplads i puljen rykker danskerne direkte til Beograd for resten af turneringen i den enorme Kombank Arena, hvor Mikkel Hansen & co. triumferede for snart to år siden. En tredje- eller fjerdeplads vil give en omvej forbi Novi Sad for at spille ottendedelsfinale.

Aftenens kamp mod Kina kan ses på TV2 - mens selvfølgelig også høres på P3 fra klokken 20.15.