Der er spillet otte minutter af overtiden i den olympiske finale i 2010 i Vancouver. Det nye, store canadiske ishockeyhåb Sidney Crossby bliver spillet fri få meter fra mål. Nærmest i én bevægelse modtager han pukken og slynger den videre mod det korte hjørne inden om den amerikanske målmand Ryan Miller, der ikke når at reagere.
Crossby scorer og afgør arvefjendeopgøret mellem USA og Danmarks modstander i aften ved VM i ishockey, Canada.
De 16,6 millioner canadiere, der ser med og sætter seerrekord, går fuldstændig i ekstase over at have sikret sig OL-guldmedaljerne på hjemmebane. En af dem, der jubler over Sidney Crossbys mål, er Harnaryan Singh.
- Jeg tror aldrig nogensinde, at et jubelbrøl har været så etnisk alsidigt. Folk, der snakker forskellige sprog og har forskellige kulturer og baggrunde, gik alle fuldstændig amok over Crossbys mål.
- Det er det specielle ved Canada. Vores kærlighed til ishockey samler virkelig vores nation, siger Harnaryan Singh, der siden 2007 har kommenteret NHL for det indiske mindretal i Canada i programmet ’Hockey by night Punjabi edition’.
21 procent indvandrere
Harnaryayn Singh er en af de 7,5 millioner immigranter, der i dag udgør mere end 21 procent af Canadas befolkning på 35 millioner. Ingen andre lande i det såkaldte G8, sammenslutningen af verdens førende industrialiserede lande, har en lige så stor en andel af indvandrere.
I 1967 gjorde Canada det muligt for ikke-vesterlændinge at søge opholdstilladelse i landet for at sikre en stabil befolkningstilvækst. Tilstrømningen af indvandrere har været kontinuerligt stigende siden dengang, og bare på de sidste fire år har Canada modtaget 1,1 millioner immigranter.
Især kinesere og indere søger hvert år opholdstilladelse gennem Canadas immigrationssystem, hvor indvandrerne bliver tildelt point ud fra deres formodede evne til at tilpasse sig det canadiske samfund.
- De indvandrere, der får lov at blive i Canada, har kæmpet i det her udvælgelsessystem for at komme ind, så de er virkelig motiverede, når det så lykkes, siger Michael Böss, der er forsker med speciale i Canada ved Aarhus Universitet.
Motivation viser sig blandt andet i indvandrernes begejstring for den canadiske nationalsport, Ishockey. En undersøgelse lavet af Canadas Statistik, der blev publiceret i 2015, viser, at indvandrere i endnu højere grad en etnisk canadiere ser ishockey som vigtig for den canadiske identitet.
52 procent af indvandrerne mener, at ishockey er vigtig, mens kun 45 procent af de etniske canadiere delte den holdning til ishockeys betydning.
- De bliver meget begejstrede canadiere, og de bliver meget stolte af deres nye nationalitet, siger Michael Böss og peger samtidig på en mulig forklaring:
- I Canada bliver der ikke stillet store krav til, at immigranterne skal ændre deres kultur, så længe at de i det store hele tilpasser sig de gældende normer i samfundet. De har altså ikke de assimilationskrav, som man for eksempel ser i USA. Og det, mener nogen, gør, at indvandrerne har mere lyst til at integrere sig.
Ishockeys popularitet overrasker ikke Dan Jensen, der er født i Canada, men de sidste 27 år har boet og spillet ishockey i Danmark, hvor han i dag er i sportens Hall of Fame.
- På tilskuerpladserne til kampene i den nordamerikanske liga, NHL, er der masser af indvandrere, og jeg tror, at de synes, det er en fantastisk sport. Og det er næsten også nødvendigt, hvis de skal integrere sig, for alle snakker om ishockey alle vegne i Canada, siger Dan Jensen.
Det fedeste hold at slå
Ishockey er en folkesport i Canada, hvor 631.295 er registrerede hos det canadiske ishockeyforbund.
Og selvom sporten er blevet overgået i antal udøvere af fodbold og basket, er det stadig den klart mest populære sportsgren i Canada.
- Så snart man kan gå, får man skøjter på, og man er næsten i hallen hver dag. Stort set alle canadiere har spillet ishockey, siger Dan Jensen.
- Jeg har lige haft besøg af min bror og hans kammerat, der kommer fra en by i Canada, hvor der bor 100.000 mennesker, og der er 46 old boys hold. Man kan måske sammenligne ishockeys popularitet i Canada med fodboldens ditto i Brasilien.
I aften står det danske landshold over for Canada ved VM i ishockey. Kampen spilles i Herning, hvor Dan Jensen er en levende legende efter at have ført byens klub, Herning Blue Fox, til ni danmarksmesterskaber.
Efter at have levet mere end halvdelen af sit liv i Danmark, er der ikke nogen tvivl om, hvilket hold han holder med i aften:
- Jeg holder helt klart med Danmark. Canada er det fedeste hold, man kan slå – gør man det, så husker man det resten af sit liv, siger Dan Jensen.
Han havde selv en afgørende hockeystav med i spillet, da Danmark sensationelt spillede uafgjort med Canada ved danskernes første optræden ved A-VM i 2003. Dan Jensen udlignede for Danmark til resultatet 2-2.
Kampen mellem Danmark og Canada går i gang kl. 20.15 og kan ses på TV 2 Sport. Alternativt kan kampen høres i LIGA på P3.