Hver femte udøver, træner eller leder har kendskab til matchfixing inden for deres egen sportsgren. Hver tiende kender til matchfixing i egen klub.
Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Idrætsforbund.
Samtidig svarer flere end hver syvende, der har kendskab til matchfixing, at de ikke er gået videre med deres viden. Mens hver sjette, der selv er blevet kontaktet om matchfixing, ikke har valgt at indberette det ulovlige tilbud.
DR Nyheder har spurgt Morten Mølholm, formand for Dansk Idrætsforbund, hvorfor det er så få, der går videre med deres viden:
Hvorfor er der ikke flere, der går videre med deres kendskab til matchfixing?
- For det første er der en manglende viden om, at man har pligt til at indberette et eventuelt kendskab til matchfixing, og så er der mange, der ikke ved, hvor de skal gå hen med oplysningerne.
- Den andet er, at der er mange, der ikke har lyst til at blande sig i noget, som de ikke synes, er deres ansvar - og mange vil heller ikke løbe den risiko, der er for, at man bliver betragtet som en stikker eller angiver blandt sine kammerater og kolleger i miljøet.
Hvad vil I gøre for at løse problemet?
- Det er vores opgave at indskærpe over for udøverne, at de har en pligt til at indberette og samtidig fortælle, at det ikke er nødvendigt at gå til os, men at de kan indberette anonymt til vores hotline-telefon.
- Vi ved, at det kan være ubehageligt for folk, hvis der skabes mistanke om, at man har angivet andre i klubben eller sporten, men hvad er bedst: At få ødelagt sin sport eller rettelig indberette nogen, der gør noget forkert?
- Derfor har vi i vores kampagne fokus på, hvilke konsekvenser der er ved matchfixing, og hvad det helt præcis vil sige at matchfixe og handle uetisk.
Hvordan skal kampagnen hjælpe mod matchfixing?
- Det gør indtryk på udøverne, trænerne og lederne, når de mere konkret får at vide, hvorfor nogle ting er ulovlige, og hvilke konsekvenser, det fører med sig at rode sig ud i sådan noget. Hvis man for eksempel én gang siger ja til at tage imod penge, så er der nogen, der har en klemme på en resten af ens idrætskarriere. Det gør et voldsomt indtryk på mange.
- Når vi har snakket med de forskellige klubber og efterfølgende spurgt dem, om de i fremtiden vil indberette matchfixing, så er der en langt større del, der svarer ja. Vi har endnu ikke set effekterne af kampagnen, altså om det rent faktisk kaster indberetninger af sig, men vi regner med at se en stigning i antallet af indberetninger.