Landsholdets anførerpar står i spidsen for et fladt hierarki

Magnus Saugstrup og Simon Pytlick har fået nye roller på det danske landshold.

Magnus Saugstrup og Simon Pytlick spiller deres første slutrunde som henholdsvis anfører og viceanfører. Collage: Maria Eriksen Volthers, DR. Foto: Eibner-Pressefoto/Picture Alliance/Ritzau Scanpix og Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er nye tider på det danske håndboldlandshold.

Godt nok har de åbnet VM-slutrunden ganske, som de plejer. Nemlig ved at vinde i overlegen stil. Men velkendte ansigter er væk. Mikkel Hansen og Niklas Landin er fortid på landsholdet. Bærende kræfter som ledte landsholdet både på og udenfor banen.

Det betyder, at andre skal udfylde det hul, de efterlader - og på anførerposten er det Magnus Saugstrup, som har overtaget anførerrollen, som tidligere tilfaldt Niklas Landin.

Men hvordan definerer man egentligt en god anfører? Den nye af slagsen for Danmarks håndboldlandshold gør det således:

- Det er en, der går forrest, og en man kan kigge på, når tingene går godt, men også når tingene stikker lidt af, og man skal have mere ro ind i tingene på banen, fortæller Magnus Saugstrup til DR Sporten.

Før var det Niklas Landin, der løb først ind i arenaen, når Danmark spillede landskampe. Nu er det Magnus Saugstrup, der fører an. (Foto: © Imago/Ritzau Scanpix)

Den dygtige stregspiller var tidligere viceanfører gennem en længere årrække, så det er ikke helt ukendt land for ham at være en lederskikkelse. Forfremmelsen til anfører er en stor ting for Magdeburg-spilleren.

- Jeg er sindssygt glad for rollen og stolt over at være anfører for Danmark. Jeg synes, det er stort, siger han.

Fladt hieraki

Nogle tænker måske, at en anfører også er sådan en, som skal hæve stemmen og tale mest i gruppen. Ikke for Saugstrup. Han leder på en anden måde.

For selvom den store stregspiller godt kan uddele nogle seriøse tæsk på banen, er han ikke typen, der er voldsom i sin kommunikation. På det danske landshold er det faktisk slet ikke nødvendigt.

- Anførerrollen kommer meget naturligt for mig. Jeg synes heller ikke, at der er et hierarki på holdet. Vi er meget flade på den måde. Det er en af vores styrker, at vi ikke har nogen, der skal sige mere end andre.

- Hvis folk har noget at sige, så bidrager man, og så bliver der lyttet uanset, om du har spillet to eller 230 kampe.

Efter kampen mod Italien var Magnus Saugstrup i DR's studie, hvor han satte ord på sin nye anførerrolle, som også indebærer at holde taler til spillere, der har jubilæum.

God stemning og godt håndboldspil

Manden, der har overtaget viceanførerrollen fra Saugstrup, er Simon Pytlick. Flensburg-spilleren er blot 24 år, men har også nogle klare tanker om, hvad sådan et hverv indebærer.

- Min primære opgave er at bakke Saugstrup op. Han er jo anfører udadtil, og den der tager de endelige beslutninger, fortæller Simon Pytlick til DR Sporten.

- Jeg skal piske en god stemning op både på og udenfor banen. Det er forholdsvis nemt i og med, at vi er så homogent et hold. God stemning og godt håndboldspil gør det jo bare nemmere at være en af dem, der skal lede et håndboldhold.

Skal man også have fingeren på pulsen i forhold til stemningen i truppen?

- Ja, det er nok mest baseret på, om der er nogen, der har haft en dårlig oplevelse. Det kan også være, at der er nogen, der har haft en lidt for god oplevelse, som lige skal pilles lidt ned igen.

- Det er også det, vi har vores fællesrum til. Der kan man mærke, om der er nogen, der hænger lidt med mulen og skal have et klap på skulderen eller nogen, der skal pilles ned fordi de tror, at de er verdensmestre i bordtennis igen, siger Pytlick.

Anfører som 20-årig

Det der med at lede et håndboldhold prøvede Simon Pytlick allerede i en tidlig alder. I en alder af 20 år blev han anfører på et GOG-hold fyldt med store navne. Bagspillerens naturlige lederevner kommer ifølge ham selv fra tiden i det sydfynske.

- Dengang var det mere angstprovokerende at skulle stå som 20-årig og rette på nogle store stjerner, som kom til klubben.

Simon Pytlick i aktion for GOG tilbage i 2020. (Foto: © Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix)

Selvom Pytlick - ligesom sin anførermakker - ikke er den mest højrøstede type, befinder han sig også godt i rollen som en af lederne på landsholdet.

- Jeg synes ikke, at det er en slem rolle at have på mig. Jeg finder det heller ikke ubehageligt at skulle gå og sige min mening på det her hold, fordi det bliver taget i mod med åbne arme.

Magnus Saugstrup mener, at Pytlick har en aura over sig, og at han er trådt i karakter nu, hvor andre store profiler er stoppet.

- Han er utrolig behagelig. Der skal virkelig meget til at få ham ud af fatning. Så skal han virkelig føle sig uretfærdigt behandlet.

- Han udstråler en ro og en aura, og det har han egentlig gjort i en længere periode. Han træder også mere frem nu, hvor der er mere taletid efter Niklas og Mikkel er stoppet.

Anførerduoens næste opgave inde på banen er mod Tyskland i første mellemrundekamp tirsdag. Den kan du følge her på dr.dk eller i LIGA på P4.