Svenske kvinder med vægtløftersko er klar til kvartfinalekrig

Danmarks VM-kvartfinalemodstander har træningskulturen i orden, men svenskerne har svagheder.

Sarah Iversen og Danmark skal i eftermiddagens kvartfinale i duel med en række svenske profiler, der ved, hvordan man går til den. (Foto: © 9200 Adam Ihse/TT, Scanpix)

Hvad er forskellen på en dansker og en svensker?

Det kan lyde som start-spørgsmålet i en onkelhumoristisk joke, men i håndbold-regi er der faktisk flere interessante svar.

For når Danmark i eftermiddag løber på banen i Leipzig til VM-kvartfinalemødet med Sverige, er det ikke blot til mødet med rivalerne fra nabolandet, men også til mødet med en flok håndboldkvinder, der har en anden mentalitet og selvstændighed.

Det mener Jakob Larsen, cheftræneren hos de danske mestre fra Nykøbing Falster Håndbold. Han træner til daglig Johanna Westberg og Anna Lagerquist, der er to af svenskernes i alt otte landsholdsspillere, som spiller i den danske liga.

- Det er to krigere, der træner hårdt, selvstændigt og altid går forrest. Det er stabilt og pålideligt, og det er kendetegnende for de svenske landsholdsspillere, siger han og fortsætter:

- Træningskulturen i Sverige og Norge er anderledes end i Danmark. Man er vant til at træne lidt mere og lidt hårdere. Dermed ikke sagt at man i dansk håndbold slapper af, men det er måske mere taktisk og teknisk baseret herhjemme, siger Jakob Larsen.

Han peger på, at svenske håndboldspillere generelt er godt opdraget fra den typiske, svenske håndboldskole, som han kalder struktureret og ordentlig.

- Mange danske spillere er meget professionelle, men i den svenske kultur er man endnu mere skolet. De spiser altid rigtigt, sover ordentligt og passer deres styrketræning, siger Jakob Larsen.

Og netop styrketræningen er et område, hvor svenskerne skiller sig ud. Det oplever man på Falster, hvor Johanna Westberg og Anna Laqerquist tager alle hjælpemidler i brug for at optimere træningseffekten.

- Når de styrketræner og har gang i de store, tunge øvelser, foregår det altid i rigtige vægtløftersko, der har højere hæl, så løfteteknikken bliver bedre. Det er typisk. De er feinschmeckere hele vejen igennem, siger Jakob Larsen.

Et internationalt snit

Et kig i det Internationale Håndbold Forbunds oversigt over VM-nationerne afspejler derimod ikke de store forskelle på danskerne og svenskerne - hverken i alder, fysik eller landsholdserfaring.

Gennemsnitsalderen er for begge hold omkring 25 år, og gennemsnitshøjden er for begge hold omkring 178 cm. Derudover har hver enkelt spiller hos både Danmark og Sverige i snit spillet omkring 65 A-landskampe.

Men ifølge DR Sportens håndboldekspert Lars Krogh Jeppesen er der to afgørende forskelle på de rødhvide og de blågule. Han kalder nemlig Sverige for små favoritter på grund af holdets spillehumør og selvtillid.

- Jeg har selv prøvet det, og jeg siger bare, at selvtillid og følelsen af flow ikke skal underkendes ved slutrundehåndbold. Svenskerne har vundet fem kampe i træk og har ikke lidt det knæk undervejs i turneringen, som Danmark har, siger Lars Krogh Jeppesen.

Han kalder Sverige for det hold i VM-turneringen, der har overrasket allermest positivt.

- Danmark er kun for alvor blevet matchet mod Montenegro og Rusland, og der er vi kommet til kort, hvorimod Sverige har været i højeste gear og besejret Norge og smadret Slovenien. Svenskerne kommer ind til kvartfinalen med en fantastisk ballast, siger han.

Kort før VM blev Danmark besejret af Sverige med seks mål i en testkamp i Trollhättan. (Foto: © 9200 Adam Ihse/TT, Scanpix)

Den tidligere Kiel-, Barcelona- og Flensborg-spiller må - set med danske briller - også erkende, at svenskerne skiller sig ud på klubfronten. Flere af svenskernes profiler spiller til daglig i europæiske topklubber som eksempelvis Isabelle Gulldén, Nathalie Hagman og Sabina Jacobsen i rumænske CSM Bucuresti. Det er der ikke mange danskere, der kan prale af.

- Der er et internationalt snit. De bliver konstant testet og er vant til det enorme pres. Det er spillere, der spiller rigtig mange minutter for Sverige, siger han.

Svagheder på fløjene

Under VM-turneringen har Sverige i snit scoret fem mål mere per kamp end Danmark, men det er ikke fra banens brede punkter, at scoringerne er væltet ind. Tværtimod. De fire svenske fløje - Olivia Mellegard, Emma Ekenman-Fernis, Louise Sand og Daniela Gustin - har haft alvorlige problemer med at score. Det er svenskernes svaghed, mener den tidligere danske landstræner, Jan Pytlick.

- Det er dygtige fløjspillere, men det er ikke topfløje. Med det niveau, som Sandra Toft har vist, er det helt oplagt at stå smalt i banen og åbne for fløjafslutninger, pointerer Jan Pytlick, der har statistikken med sig.

Faktisk har svenskerne kun formået at score på under halvdelen af de i alt 71 fløjafslutninger i turneringen. Til sammenligning har den danske fløjkvartet - Fie Woller, Maria Fisker, Simone Böhme og Trine Østergaard - scoret på 61 procent af de i alt 52 skud fra fløjene.

- Det vil virke fornuftigt at pakke det godt og grundigt sammen i forsvarets midtzone, så de noget usikre fløje kan få en masse afslutninger, siger Jakob Larsen, mens Lars Krogh Jeppesen supplerer:

- Når jeg ser Sandra Tofts kvaliteter på disse nærskud, er der håb for Danmark, siger han.

Danmark og Sverige mødes i kvartfinalen i Leipzig tirsdag klokken 17.30. Kampen kan ses på TV 2, høres i LIGA på P3 eller følges i live tekst og video på dr.dk.