Den danske håndboldstjerne Mikkel Hansen er ude resten af sæsonen, efter han er blevet ramt af en blodprop i lungerne. Det oplyste hans franske klub PSG tirsdag aften.
Ifølge klubben er Mikkel Hansen uden for livsfare, men skal gennemgå en behandling med blodfortyndende medicin, som varer fire til seks måneder.
Blodproppen er opstået i forlængelse af en operation i højre knæ, som den 34-årige håndboldspiller gennemgik i Danmark i sidste uge. Og med al sandsynlighed er Mikkel Hansens blodprop et resultat af en hyppig komplikation ved indlæggelser.
Det fortæller Pernille Just Vinholt, som er overlæge på Odense Universitetshospital, OUH.
- Det er uheldigt og ærgerligt for dem, det rammer. Men det sker en gang imellem - også selvom Mikkel Hansen ikke umiddelbart er en person, man ville forvente var i speciel risiko, siger Pernille Just Vinholt.
For selvom Mikkel Hansen er en toptrænet atlet, kunne han ikke have gjort meget for at undgå sin blodprop, vurderer overlægen.
Den har nemlig meget lidt med livsstil at gøre og er svær at forebygge.
Grundlæggende eksisterer der to typer blodpropper, fortæller Pernille Just Vinholt. Den ene relaterer sig til livsstilsygdomme som følge af tobak eller overvægt og kan ramme hjernen og hjertet, når hjertet pumper blodet ud i kroppen. Men i Mikkel Hansens tilfælde er blodproppen opstået på vej tilbage til hjertet.
Pernille Just Vinholt vurderer, at PSG-spilleren er blevet ramt af en såkaldt vene-blodprop. Den kan opstå ved alle typer operationer, fordi patienten ligger stille og eksempelvis lukker for blodomløbet ved at bøje i benet. Blodproppen begynder derfor typisk i knæhaserne, hvor blodet strømmer langsommere igennem kroppen.
Når man så begynder at bevæge sig, kan blodproppen i nogle tilfælde rive sig løs og passere gennem kredsløbet, indtil den når lungerne. Her bliver blodkarrene mindre, hvorfor proppen sætter sig fast.
- Du kan ikke forebygge det. Mekanismen er meget kompliceret, og vi ved, at det betyder noget, hvis du bliver indlagt. Men blodproppen kan også opstå, fordi din krop bliver udfordret ved, at du skærer hul under en operation, fortæller hun.
Ifølge Penille Just Vinholt er sundhedsvæsenet ekstremt opmærksomme og forsøger ihærdigt at forebygge tilfælde som Mikkel Hansens. Hvor man før i tiden lå længe i sygesengen, opfordres de indlagte nu til at komme op og bevæge sig tidligt i forløbet.
Hansen skal nok komme på banen, men...
Pernille Just Vinhold fortæller, at der i dag findes gode behandlingsmuligheder for blodpropper, hvorfor Mikkel Hansen ikke behøver frygte for sin karriere.
Han kommer dog formentlig ikke til at spille flere kampe for sin nuværende franske klub, PSG. Bagspilleren skal nemlig behandles med blodfortyndede medicin og er ude i fire til seks måneder, meddelte klubben i går i en pressemeddelelse.
- Behandlingen hæmmer blodstørkning. Så hvis han slår sig, som man gør i en kontaktsport som håndbold, er der en risiko for at få en svær blødning – i værste fald i hovedet. Men efter endt behandling ser jeg ikke noget i vejen for, at han kommer tilbage, vurderer Penille Just Vinholt.
Mikkel Hansen er umiddelbart heller ikke særligt eksponeret for flere blodpropper, fordi han nu har haft en i lungerne, fortsætter hun.
- Ikke når blodproppen sker i forbindelse med en operation. Der er risikofaktoren forbigående. Generelt set er der en risiko, hvis du har blivende faktorer så som kroniske sygdomme eller svær overvægt.
Dermed kan Aalborg og den danske håndboldliga fortsat se frem til, at Mikkel Hansen kan brage mål ind fra sommeren 2022, hvor han skifter til Aalborg Håndbold. Mikkel Hansen og lægerne omkring ham skal dog fortsat være opmærksom på én ting, når hans behandlingsforløb er slut.
- Man skal ikke spøge med blodpropper, og risikoen er, at det går ud over din lungefunktion, så du ikke kan få luft til at dyrke sport på samme niveau som tidligere. Men det handler om, hvor stor blodproppen er, og hvor stor din luftkapacitet var i forvejen, siger overlægen.