Forbundet Dansk Håndbold åbnede torsdag en disciplinærsag mod Bjerringbro FH for at udeblive fra onsdagens kamp mod Team Esbjerg.
Bjerringbro FH ønskede på grund af den voldsomme snestorm, der onsdag raserede særligt i det midt-, øst- og nordjyske, ikke at tage den 150 kilometer lange køretur sydpå til Esbjerg, da den lokale politikreds frarådede al unødig udkørsel.
De ønskede derfor kampen udskudt, men det takkede Team Esbjerg nej til. Klubben mente, at man ikke kunne "overskue de sportslige og økonomiske konsekvenser".
Nu er sagen så havnet på bordet hos Håndboldens Disciplinærinstans, der skal vurdere, om der er tale om et såkaldt ulovligt afbud, hvilket vil føre til, at Bjerringbro taberdømmes.
Ser man nærmere på Dansk Håndbolds eget ligareglement, kan det dog være svært at se, hvordan det skal ende med at blive tilfældet.
En udeblivelse er nemlig uskyldig, hvis det udeblevne hold på grund af force majeure - såsom ekstreme vejrforhold - ikke er i stand til at nå frem til spillestedet.
Men spørger man Frank Smith, der er chef for turneringsafdelingen i Dansk Håndbold, er det ikke så simpelt. Hos forbundet har man i hvert fald ikke været i stand til at træffe beslutning om, hvorvidt der var tale om 'ekstreme vejrforhold' og dermed force majeure.
- Vi (Dansk Håndbold, red.) har overhovedet ikke taget stilling til, om det var et lovligt eller ulovligt afbud. Vi har bare konstateret, at parterne ikke kunne nå til enighed om en udsættelse – og at Bjerringbro som følge deraf valgte at blive væk. Derfor besluttede vi at lade Disciplinærinstansen afgøre sagen: Var det force majeure eller ej?
Havde de en reel mulighed for at nå frem?
Men den slags sager ryger ikke bare automatisk i Disciplinærinstansen. Det har man i håndboldforbundet truffet en aktiv beslutning om, fordi man har været i tvivl om, hvordan reglerne skal fortolkes i dette tilfælde.
I andre scenarier ville man i samarbejde med klubberne selv kunne finde en løsning uden at involvere Disciplinærinstansen. For eksempel i et tænkt scenarie hvor en klub ikke kan nå frem til en kamp, fordi Storebæltsbroen er lukket på grund af uvejr, ligesom både færger og tog er aflyst.
- I den situation ville der ikke være nogen teknisk mulighed for at passere. Og så er det klart, at så ville den ikke ryge i Disciplinærinstansen, for så var det helt åbenlyst for enhver, at der ikke ville være en fysisk reel mulighed for at nå frem. Det kan vi jo ikke helt afvise, om der kunne have været her, siger Frank Smith.
Men politiet frarådede al unødig kørsel. Hvorfor er det ikke nok til at udløse force majeure?
- Når man fraråder al unødig kørsel, så kommer det helt naturlige spørgsmål jo: Er en håndboldligakamp en nødvendig eller en unødvendig udkørsel? Jeg har ikke svaret.
- Men havde det været på next level, hvor al udkørsel var absolut frarådet, så vil jeg mene, vi havde været et niveau højere. Men det siger jeg for egen regning, for vi har intet erfaringsgrundlag for den slags.
Spillerforeningen er splittet
Også hos Håndbold Spiller Foreningen, der varetager spillernes interesser, har man noteret sig konflikten med stor ærgrelse.
Men direktør Torben Vinther vil dog ikke forholde sig til, om det er Bjerringbro eller Team Esbjerg, der i hans øjne har den bedste sag.
- Det er et åbenlyst dilemma. Man har jo med en case at gøre, hvor begge parters argumenter giver 100 procent mening, siger han til DR Sporten og uddyber:
- Man kan selvfølgelig forsvare, at man følger myndighedernes anbefalinger. Spillernes ve og vel kommer i første række, og har man truffet den vurdering, kan jeg sagtens følge Bjerringbro i, at de ønsker en form for beskyttelse i regelsættet.
- Når det er sagt, så har Team Esbjerg mange spillere, der udover den almindelige turnering også er med i Champions League og optræder på landsholdet, og de har derfor tæt ved dobbelt så mange kampe som Bjerringbro på en sæson. Så hvor skal de finde tid til en kamp mere? Det forstår jeg godt, at de har svært ved at se en løsning på.
Bjerringbros FH's formand, Dennis Jensen, opfordrede onsdag til en skærpelse af reglerne, så en situation som denne også kunne kategoriseres som force majeure uden overhovedet at involvere Disciplinærinstansen. Den opfordring kan man godt forstå hos Spillerforeningen.
- Er man i en situation, hvor man er nervøs for spillernes ve og vel, ville det da være oplagt, hvis systemet kunne tage højde for det. Omvendt skal det heller ikke åbne for, at det er for nemt at melde afbud, men det er der ingen grund til at tro, vil blive tilfældet. Begge hold har selvfølgelig helst villet spille kampen, siger Torben Vinther, der dog ikke ønsker at gå yderligere ind i sagen eller appellere til en regelændring.
Nu ligger sagen altså hos Håndboldens Disciplinærinstans. I den sidder advokat Sigurd Slot Jacobsen, der er formand, samt advokat Martin Binzer Lind og tidligere håndboldspiller Claus Mundus-Pedersen. Frank Smith er i øvrigt sekretær i instansen.