Håndboldommer efter eksperiment: Tror ikke på gentagelse i Danmark

Mads Hansen - der var en del af dommerkvartetten ved eksperimentet ved Super Cuppen - tror ikke, at firedommersystemet vil slå igennem i Danmark.

Dommer Mads Hansen tror ikke, at et system med fire dommere bliver en realitet i den danske håndboldliga. (Foto: © Lars Ronbog, Getty Images)

Da KIF Kolding København og Skjern mødtes i Super Cuppen i Skjern Bank Arena torsdag aften var det pludselig et par mand mere på banen, end man er vant til under en håndboldkamp.

For første gang i en officiel kamp blev det nemlig forsøgt at lade Super Cup-opgøret blive styret af fire dommere i stedet for de sædvanlige to.

Og det var en anderledes oplevelse - ikke blot for spillerne, men også for dommerne selv.

- Det er en fuldstændig anden oplevelse i forhold til at dømme to dommere. Det var en speciel oplevelse. Vi fornemmede ikke, at vi kom til at fylde for meget på banen rent fysisk.

Fejl som ikke normalt ville forekomme

- Jeg har set de sidste fem minutter af kampen igennem og der var nogle afgørelser, som ikke var kommet, hvis vi havde været to mand eller havde haft mere erfaring i et fire-dommer-system.

- Vi laver nogle fejl, som vi ikke ville have lavet, hvis vi kun var to på banen. Headsettet fylder mere i forhold til, hvis vi var to. Det er lidt sværere at have en fornemmelse af, hvad alle tre andre dommere laver, lyder vurderingen fra den internationale topdommer Mads Hansen, der var en del af den fløjtende kvartet i Skjern Bank Arena.

Hvis systemet med fire dommere skal bruges til noget fremadrettet, så kræver det både øvelse og tilvænning.

- I modsætning til eksempelvis i fodbold, så er vi her fire ligevægtige dommere. Vi skal også finde vores ben at stå på. De to dommere ved målet træffer en fælles beslutning om, hvad der skal dømmes for derinde. Og de to dommere i marken træffer deres beslutninger derude. Vores ansvarsområder er dermed blevet mindre. Det tæller både til positiv- og negativsiden.

- Det er et projekt, der er skabt af det internationale håndboldforbund, IHF. Det har længe været et ønske fra forbundet, at vi skulle teste en kamp med fire dommere her i Danmark. Der foreligger nu noget materiale, som de skal evaluere på kontoret nede i Basel, fortsætter Mads Hansen.

Risiko for at fløjte kampe i stykker

Super Cup-opgøret endte med en sidstesekundssejr til KIF Kolding København efter en afslutning, hvor Skjern-lejren følte sig en smule snydt.

- Når man står med sorteper og synes, at man har fået nogle kendelser mod sig til sidst, så er man ikke umiddelbart fan af det. Jeg kan jo også se nogle positive ting ved det. Der er jo pludselig fire øjne mere, der kan holde øje med ulovligheder. Jeg er bare bange for, at kan risikere, at kampene fløjtes i stykker. Det er svært at vurdere, når man kun har prøvet det i en kamp. Og det største problem i mine øjne har altid været, hvis dommerne fløjter for meget.

- Der var også et par gange, hvor jeg følte at der står en dommer bag mig i en position, hvor jeg ville bevæge mig hen, men det var i småtingsafdelingen, lyder det fra Skjern-spilleren Kasper Søndergaard dagen efter oplevelsen med de fire dommere.

Mads Hansen var efter kampen selv ovre at tale med repræsentanter for den utilfredse Skjern-lejr, og han kan sagtens forstår deres frustrationer.

- De sidste par minutter, hvor vi lavede et par fejl, flytter al fokus over på, at det ikke virker med fire dommere. Den konklusion er bare lidt for forhastet. Frustrationen var forståeligt nok stor i Skjern-lejren. Vi snakkede med flere af dem, og prøvede at få dem til at fokusere på, hvordan det havde virket i resten af kampen. Jeg forstår godt Skjern-spillernes reaktion.

Kan blive forsøgt igen under U-slutrunde

Der er dog også et økonomisk aspekt, der kan komme på tværs i forhold til indførelse af firedommersystemet på liga-niveau.

- Mit bedste bud er, at det vil blive prøvet af under en ungdomsslutrunde. De plejer at fungere som prøveballon for eventuelt nye tiltag. Hvis det så viser sig at have sin gang på jord, så tror jeg, at vi på længere sigt, kan få det at se til en senior-slutrunde.

- Der er også en økonomisk faktor i det. Man kan ikke bare proppe to ekstra dommere ind og dermed fordoble honoreringen. Det er der ingen danske klubber, der har råd til.

- Så jeg tror ikke, at vi kommer til at se det igen i Danmark – hverken på kort eller lang bane. Men jeg kan ikke afvise, at vi en dag kommer til at se det i Champions League. Her er der nemlig økonomi til det, lyder Mads Hansens bud på systemets fremtid.

Fordele og ulemper

Der er selvfølgelig ikke kun negative ting at sige om det nye system. Specielt på én position på banen gør de ekstra øjne arbejdet langt lettere for dommerne.

- Der er også nogle klare fordele ved et firedommersystem. Specielt i forhold til fløjspillet. I dag skal den samme dommer både vurdere om der er overtrådt, om spilleren er nede i feltet, og om der sker noget med ham der springer ind over stregen. En sådan situation kan man med fire dommere løse til perfektion ved en ansvarsoverdragelse.

- Ulemperne er ret åbenlyse. Der er et par situationer, hvor der er divergerende opfattelser af nogle hændelser, og der ender en kendelse jo altid med at overtrumfe en ikke-kendelse. Jeg fornemmer derfor, at der bliver fløjtet mere, når vi er fire. De flere afbrydelser i kampene gør, at man mister noget af flowet i kampen, slutter Mads Hansen.