Herskind: Åbne sår, kompromisløshed og konformitet venter Danmark

Nu bliver det danske EM-hold for alvor sat på prøve. DR Sportens håndboldekspert Søren Herskind går i kødet på de kommende modstandere.

Mikkel Hansen og co, møder Island, Spanien og Ungarn i mellemrunden ved EM.

Tre kampe, tre sejre. Det blev facit for det danske landshold i gruppespillet ved EM i Herning. Ulrik Wilbeks tropper tager dermed maksimumpoint med sig over i mellemrunden. Danskerne er ikke blevet presset, og groft sagt starter turneringen først for alvor med de tre kampe i mellemrunden, hvor modstanden bliver noget hårdere end i kampene mod Makedonien, Østrig og Tjekkiet.

DR Sportens håndboldekspert Søren Herskind vurderer herunder Spanien, Ungarn og Island, der venter i de tre mellemrundekampe.

Spanien – det åbne sår27. januar 2013. Det danske landshold løber på banen i Barcelona med en drøm om VM-triumf og guldmedaljer, men falder i stedet fuldstændig sammen og går lidt over en time senere fra banen med et rekordnederlag på 35-19.

- Det er en af de værste oplevelser, jeg har haft i hele min håndboldkarriere – og jeg var trods alt slet ikke på banen. Jeg kommenterede den kamp i radioen, og var helt paralyseret og vidste ikke, hvad jeg skulle sige. Jeg havde det så dårligt deroppe på 38. række. Hvordan har det ikke været at stå nede på banen? En forfærdelig oplevelse, der må sidde dybt i alle de danske spillere, der var med dengang, siger Søren Herskind, der mener, at det danske publikum kan spille en stor rolle i forhold til at få visket den grimme plet væk fra landsholdets renomme.

Spanien fik fire point med sig over i mellemrunden ved EM. (© Scanpix)

- Det er revanchetid. Nu er det os, der har hjemmebanen. Det nederlag sidder i alle danskere, der sad hjemme foran tv-skærmene og så den finale, og danskerne i hallen i Herning ved godt, at nu har de virkelig chancen for at hjælpe deres landshold. Det handler om at få publikum med, og at få lagt det tryk, som Danmark oplevede ved VM, hvor spanierne havde 16.000 i ryggen. Med en god dansk start på kampen, så kunne det være, at det var spaniernes tur til at falde lidt sammen.

Det danske forsvarsspil var i den sidste gruppekamp mod Tjekkiet et stykke under normal standard. Den slags slendrian bliver der ikke råd til mod verdensmestrene fra Spanien, mener Søren Herskind.

- Spansk håndbold er meget individuelt baseret. De har gode spillere i bagkæden, der alle sammen er gennembrudsfarlige. Rigtig gode boldspillere, gode i mand-mand situationer og gode til at skabe små overtalssituationer i spillet. Der havde danskerne problemer mod tjekkerne, så der er noget der, hvor spanierne vil sige ’der ligger en chance for os’, siger Søren Herskind, der dog også godt kan finde åbninger for det danske landshold hos Spanien.

- Spanien er et af verdens bedste landhold - det er der slet ingen tvivl om, men de har en svaghed målmandspositionen, hvor de er markant svækket i forhold til VM. Det er klart til Danmarks fordel, at Arpad Sterbik ikke er med ved denne turnering.

Ungarn – konformt kollektiv

Ungarn er muligvis ikke en nation, der kan få danske håndboldfans til at ryste i bukserne på landsholdets vegne, men Søren Herskind advarer mod at undervurdere Danmarks modstander nummer to i mellemrunden.

- Ungarn har i mange år været et hold, der har ligget lige bag de bedste landshold i verden. De har et rigtigt godt topniveau. Det er et hold, man absolut ikke må undervurdere. Ungarn har en kerne af spillere, der kommer fra det ungarske mesterhold Veszprem. Det giver dem en fordel i turnering, da de er rigtig godt sammenspillet, siger Søren Herskind, der dog også har noteret sig, at Ungarn stiller uden deres helt store stjerne.

- De nyder godt af det gode kollektiv, men mangler til gengæld deres helt store stjerne Laszlo Nagy. Det er en klar svækkelse af Ungarn både offensivt og defensivt. Han er kæmpe profil for dem normalt.

Spanien fik fire point med sig over i mellemrunden ved EM. (© Scanpix)

Danmark er derfor klare favoritter mod Ungarn, men Ulrik Wilbeks tropper skal ikke regne med, at de kan lege sig til sejren mod ungarerne, der muligvis ikke spiller decideret sprudlende håndbold, men som vil nægte at lægge sig ned på halvgulvet i Jyske Bank Boxen i Herning.

- De spiller en meget konform omgang håndbold, men til gengæld med en stor udholdenhed. Ungarn bliver bare ved og ved med at kæmpe, også når de kommer bagud. De har altid en stærk tro på, at de kan arbejde sig tilbage ind i kampene. Vi er store favoritter til den kamp, men Ungarn er et bedre mandskab end både Makedonien, Østrig og Tjekkiet, som vi mødte i det indledende gruppespil.

Island – kompromisløse mandfolk

Vi kender vist alle klicheen. Islændinge har en helt særlig mentalitet, der bare gør dem lidt mere hårdføre end det nordiske gennemsnit. Når det kommer til håndbold, er der dog noget om snakken, mener DR Sportens håndboldekspert Søren Herskind.

- For to uger siden hørte jeg, at tre-fire af de største islandske profiler var ved at melde afbud, men som islændinge nu engang er skabt, så bliver de alle sammen altid klar og kan spille, uanset hvor mange skader, de så har. Så de har alle profilerne med alligevel, siger Søren Herskind, og peger på et par af de islandske spillere, der kan komme til at gøre ondt på Danmark.

- Island har Aron Palmarsson som den helt store stjerne på holdet, og lige efter kommer stærke spillere som Arnor Atlason, Snorri Gudjonsson og Gudjon Valur Sigurdsson. Det er et super dygtigt hold.

Spanien fik fire point med sig over i mellemrunden ved EM. (© Scanpix)

Et af Danmarks allerstærkeste kort ved denne EM-slutrunde er Niklas Landin, der af mange iagttagere bliver betragtet verdens bedste målmand. På den position er Danmark umiddelbart markant stærkere end Island, men helt sløjt ser det faktisk ikke ud for den lille nordatlantiske håndboldnation.

- Det virker som om, at specielt deres målmand denne her gang er i langt bedre form, end han har været tidligere. Vi skal nogle år tilbage for at finde en tid, hvor han har stået så godt, som han gør lige nu. Det har i mange i mange år været deres akilleshæl, så hvis han står på et højt niveau, så kan de blive rigtig farlige, siger Søren Herskind, der glæder sig over, at Danmark møder islændingene et stykke inde i turneringen.

- Niveaumæssigt har de en rimelig smal trup, men de har nogle unge spillere med, der har fået noget spilletid og det virker som om, at de dermed er lidt bredere end tidligere. De har investeret nogle spilleminutter i de her unge gutter, som bliver bedre og bedre. Men det er stadig en fordel at møde dem sent i turneringen. De spiller sig altid kompromisløst ud i alle kampe, så det kan have sat sig i benene på islændingene, når vi møder dem i den sidste mellemrundekamp.

Danmarks kampe i mellemrunden:

18. januar, kl. 20.30: Danmark-Spanien

20. januar kl. 20.30: Danmark-Ungarn

22. januar kl. 20.30: Danmark-Island