Grønland ’røvrendt’ og fravalgt til VM: ’Det er en sportslig skandale’

Det grønlandske herrelandshold troede, at de fik en VM-billet af Det Internationale Håndboldforbund, men må nu se slutrunden fra sofaen.

Minik Dahl Høegh er anfører på det grønlandske håndboldlandshold. Han har spillet i adskillige danske klubber, Blandt andet GOG og senest Ajax København (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

De seneste 20 år er Grønland endt øverst af de nordamerikanske hold ved de panamerikanske håndboldmesterskaber, som er en turnering for alle håndboldspillende nationer i Nord-, Mellem- og Sydamerika.

Derfor havde det grønlandske håndboldforbund en klar forventning om, at de skulle have tilbudt den ene VM-billet, der tilfalder de nordamerikanske lande, da kvalifikationsturneringen blev aflyst på grund af corona.

Men i stedet valgte Det Internationale Håndboldforbund (IHF) i denne uge at give billetten til USA efter at have drøftet det i deres beslutningsorgan.

Begrundelsen lød blandt andet, at IHF kunne udbygge deres tv-marked yderligere ved at lade USA deltage, mens de også kalder USA for en vigtig aktør i ’håndboldens udvikling på verdensplan’.

Derfor er det grønlandske forbund ikke i tvivl om, at IHF fokuserer langt mere på øget indkomst end et højt sportsligt niveau. Noget, der gør forbundets formand, Jørgen Isak Olsen, rasende.

- Vi synes, at det er en sportslig skandale. Det er helt fint at satse på USA som håndbold-nation, det skal bare ikke være på bekostning af andre. Det er forfærdeligt, især over for vores herrelandshold, at der træffes sådan en beslutning, der røvrender vores spillere, siger Jørgen Isak Olsen.

En af spillerne er anfører på det grønlandske landshold, Minik Dahl Høegh, som heller ikke er bleg for at kalde det en kommerciel afgørelse, hvor der har været mere fokus på penge end på det sportslige.

- Der bliver signaleret, at man bare kan skide på en lille håndboldnation, uden at det får nogle konsekvenser. Det synes jeg, er et forkert signal at sende.

VM-billetten var næsten hjemme

Vejen var ellers banet for grønlandsk VM-deltagelse ved slutrunden i Egypten til januar. Det grønlandske landshold var favoritter til novembers nord- og mellemamerikanske mesterskaber, som også fungerer som kvalifikation til det kommende verdensmesterskab.

Men corona-epidemien har aflyst mesterskabet, og kastet afgørelsen ind på IHF’s skrivebord. En afgørelse, som stik mod sportslige resultater, nu er faldet ud til amerikansk fordel.

Rundt om IHF-skrivebordet sidder blandt andre danske Per Bertelsen, som dog ikke ønsker at kommentere på sagen, men henviser til håndboldforbundets pressemeddelelse.

Heri står der blandt andet, at USA er vigtig for den fremtidige udvikling af håndbolden, ligesom der bliver lagt vægt på de kommercielle interesser på det amerikanske tv-marked. Sidste punkt i begrundelsen for valget af USA er, at de ved de seneste panamerikanske mesterskaber blev det bedste placerede hold blandt de hold, som ønsker at kvalificere sig til VM-slutrunden i Egypten til januar.

Men da de panamerikanske mesterskaber ligeledes fungerer som kvalifikation til OL, er turneringen uden grønlandsk deltagelse, da Grønland i OL-regi ikke er en selvstændig nation.

Kigger man derimod udelukkende på resultaterne fra de panamerikanske håndboldmesterskaber, skal man mere en 20 år tilbage, for at finde et resultat, hvor USA er sluttet bedre end Grønland. Derfor vækker IHF’s beslutning også harme hos Minik Dahl Høegh.

- Jeg synes, det er en foræring til det amerikanske landshold. Vi har kæmpet for den her plads i to årtier, og så går pladsen, via skrivebordet, til et dårligere rangeret landshold. Vi har ikke i min tid på landsholdet tabt til USA, så jeg synes, det er alt andet end god sportsmanship, lyder det fra 35-årige Minik Dahl Høegh.

En mulig mavepuster til grønlandsk håndbold

Og det kan få store konsekvenser for grønlandsk håndbold, at landsholdet ikke kommer med til den kommende VM-slutrunde. Det er når slutrunderne kommer, at interessen for sporten stiger, så når VM i januar bliver uden grønlandsk deltagelse, kommer det til at sætte sine spor.

- Som anfører på det grønlandske landshold, gør det ond helt ind i mit håndboldhjerte. Jeg kender alt til det arbejde, som landsholdet gennem lang tid har lagt i at få håndboldinteressen til at stige i Grønland.

- Da Grønland var med til VM for første gang i 2003, vakte det min interesse, så det ærgrer mig, at mange års hårdt arbejde risikerer at munde ud i ingenting, siger Minik Dahl Høegh.

Og det er ikke kun landsholdsanføreren, som har den bekymring. I Grønlands håndboldforbund går man også med nervøse skridt. For slutrundedeltagelser er det, som skal trække en stor del af læsset, når det kommer til rekruttering nye spillere.

- Jeg mangler lidt ord for, hvad det kommer til at betyde for håndbolden i Grønland. Det er jo ikke bare herrelandsholdet, som er blevet valgt fra. Det er jo hele Grønland, og jeg er bange for, at vi falder mere tilbage i forhold til medlemmer.

Kommer det her til at betyde, at unge grønlændere vælger håndbolden fra, fordi de kan se, at selvom man er god nok, så kommer man ikke med til slutrunderne?

- Ja, det er jeg bange for.